Gandalfs vd: ”Växande lokaltillverkning gynnar oss”

David Nicander, vd Gandalf Data.
David Nicander, vd Gandalf Data.

Årets upplaga av Gandalf Datas roadshow i slutet av september var speciell. Distributören passade nämligen på att fira 30 år i branschen och stämningen var som sig bör hög. Kanske hade det också att göra med att vd David Nicander ser en ljusning på marknaden.

Se bilderna från kalaset

– Kortsiktigt så ser vi att det börjar byggas datorer lokalt igen. Det är en världstrend. Marknaden är för liten för att de stora tillverkarna ska kunna sitta borta i Asien och tillverka lokalt anpassade maskiner och skeppa hit, berättade han när vi fångade honom i vimlet.

Gamers den stora gruppen

Den stora kundgruppen är givetvis gamers och även om det finns en paradox i det som en drivkraft i pc-byggares riktning – ”det ligger ju i gamers DNA att de vill sätta ihop sin egen burk” – ser han att det sammantaget driver komponentförsäljningen.

– Och där har vi ju tack och lov en stark ställning och har också flyttat fram vår position på senare tid.

Ni är starka på lagring också. Hur märker ni av marknadsförändringarna inom det segmentet?

– Lagring har vuxit ännu mer än övriga segment. Men där är vi fortfarande på komponentnivå, säger han men pekar också på en stark tillväxt inom extern lagring och vänder sig bort mot WD:s monter en bit bord.

Sen lyfter han blicken och ser en trend som talar för ett starkt Gandalf även på längre sikt, nämligen Open compute och white box-servrar.

– År 2000 dog ju servertillverkningen i Sverige. Sen var det bara de stora tillverkarna som gällde. Och så är det ju fortfarande. Men så är det bara i Sverige, i resten av världen är det open compute och white box, säger han.

Open compute en stark kraft

Och även om det är en generalisering är det en utveckling som det inte går att bortse från. Det finns helt enkelt inte ekonomi när stora aktörer bygger gigantiska datahallar som ska driva molntjänster, att köpa in servrar och lagring från de stora etablerade tillverkarna.

– Ericsson sponsrar ju open compute-projektet, så det råder ingen tvekan om att det kommer hit också. Men ännu säljer ju de stora återförsäljarna det som är säkert, de kända varumärkena.

Där, påpekar han med adress kanalen, finns det en möjlighet för små aktörer att komma in med lösningar som de ”själva skruvar ihop till en spottstyver” av vad motsvarande utrustning kostar hos de etablerade tillverkarna.

– Vi har exempelvis ett samarbete med en aktör som har 4800 hårddiskar och 400 servrar i en container, som han hyr ut per timme till den som behöver beräkningskraft och lagring under en begränsad tid, exempelvis under ett konvent eller en mässa, säger han.

Rädsla gynnar lokala tillverkare

En annan aspekt som talar för lokala tillverkare av hårdvara är att allt fler företag blir försiktiga med att använda utrustning från amerikanska tillverkare, av rädsla för att bli av med känslig information.

– Det kommer ske väldigt mycket inom det här de närmaste fem till tio åren. Vi är inte där än, men jag börjar måla upp det och ser att vi skulle kunna vara med där. För vi är redan så pass stora idag.

Vilken är utmaningen då?

– Det är kompetensen. Det är en utmaning för mig och för Gandalf, men inte minst i gå ut till åf-ledet och förklara vilka möjligheter som finns. Så det kommer nog att behövas initiativ mot slutkunden, så att det drivs därifrån.

Jag lämnar David och stöter som av en händelse ihop med F-Secures Peter Österdahl, som i ett svar på mingelfrågan hur det går konstaterar att molntjänster utgör lejonparten av deras affärer. Och att det – som i övriga branshen – blir ännu mer av den sorten, säger han och illustrerar samtidigt hur behovet av stora datahallar växer. Datahallar som i allt högre grad byggs på Facebook-, Google- eller Amazon-vis. Med billigast möjliga – komponenter.

 

 

Post Comment