Hybridplattor fetaste löftet under 2014
Hem Trender Hybrider i snabbast växande kategorin

Hybrider i snabbast växande kategorin

Publicerat av: Redaktionen

Mobila enheter kompenserar för en nedgång i försäljning av den traditionella pc:n, konstaterar Gartner. Försäljningen av pc i den moderna betydelsen ökar med nästan sju procent under 2014.

Läs också: Intel: ”2-i-1 etablerar sig som en egen kategori” (TV)

Det har talats om pc-död en längre tid. Vi ser det inte så. Pc-försäljningen må gå ner, men pc:n är långt ifrån död! Den har bara bytt skepnad. Gartner spår en ökning av klienter med nästan sju procent under 2014. Den traditionella pc:n minskar förvisso, men andra enheter ökar alltså rejält.

Den typ av enheter som ökar mest hittar du bland maskiner som kombinerar surfplattan och den ultralätta bärbara datorn, så kallade hybrider eller 2-i-1-enheter. De, tillsammans med ultralätta bärbara, sticker från drygt 21 miljoner sålda enheter under 2013 till drygt 37 miljoner i år. Mobiltelefoner, som utgör den största kategorin volymmässigt ökar från 1,8 miljarder till 1,9 i år.

Tittar vi längre fram, eller snarare när Gartner tittar längre fram, spår de att försäljningen av hybrider ökar till nästan 62 miljoner och mobiltelefoner till knappt två miljarder.

Rena surfplattor fortsätter också att gå bra. 2013 såldes det 195 miljoner, i år räknar analytikerna hos Gartner med att siffran stiger till nästan 271 miljoner i år.

Den ständiga utmaningen för dig som återförsäljare kvarstår: att hålla marginalerna på en acceptabel nivå. En fortsatt prispress är oundviklig, konstaterar Gartner, men pekar på att kunder i högre utsträckning nu i högre grad kommer att titta på andra aspekter än pris. Det handlar om sådant som surfplattors storlek – mindre plattor lockar nya kunder – och bättre möjligheter till uppkoppling, vilket driver efterfrågan hos befintliga plattanvändare.

Gartner pc-försäljning 2013-2018

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>