Gary Burrell – medgrundare av Garmin har gått bort

Innovatören, entreprenören och företagsledaren kommer bli ihågkommen för att ha grundat Garmin och skapat en global ledare inom GPS-teknologi

Gary Burrell – medgrundare av Garmin har gått bort 1Garmin meddelar idag att Gary Burrell, flygpionjär och medgrundare av Garmin har avlidit den 12 juni 2019, 81 år gammal. Gary Burrell gick i pension 2002 men fortsatte vara aktiv inom Garmin fram till 2004.

Gary Burrell grundade Garmin tillsammans med Dr. Min Kao 1989 med visionen att skapa produkter med GPS-teknik (Global Positioning System). Trettio år senare har Garmin växt från en handfull ingenjörer till ett globalt företag med fler än 13000 anställda på 60 kontor över hela världen. Av hans många prestationer var Gary mest stolt över att han skapade nya arbetstillfällen.

– Gary Burrell har varit min vän, mentor och partner i mer än 30 år, säger Dr Min Kao.

– Hans vision, värderingar, tekniska färdigheter och engagemang för att hjälpa våra kunder har varit grunden till vårt företags tillväxt. Det har både varit ett privilegium och en välsignelse att få känna denna fantastiska man och jag vet att hans arv kommer att leva vidare.

Burrell motiverade och inspirerade tusentals anställda under sin 50-åriga karriär.

En av dem är Cliff Pemble, koncernchef på Garmin International som var en av Garmins första anställda.

– Många kommer minnas Gary som en av destörsta entreprenörerna av vår tid, men jag kommer minnas hans ovanliga sätt att leda ett företag, något han kallade ”tjänarnas ledarskap”, säger Cliff Pemble.

– Både i hans ambition i att skapa den bästa produkten och i sin roll som ledare, övervägde Gary alltid inverkan på andra före sig själv. Det har inspirerat mig i mitt arbete på Garmin, men även påverkat mig positivt som make och far. Jag är evigt tacksam för Gary Burrells rika och bestående arv.

Innan uppstarten av Garmin 1989, hade Burrell ledande positioner på företag med både marin- och flygelektronik inkl. Lowrance Electronics, King Radio Corporation och AlliedSignal. Han anses allmänt som en av de ledande innovatörerna av integrerade flygteknik, efter att ha konstruerat och utvecklat den första framgångsrika NAV/COMM för flygmarknaden.

På Garmin utvidgade Gary sin vision för integration med produktfamiljen GNS 430/530, som kombinerar GPS-teknik med traditionella flygnavigations- och kommunikationssystem och en rörlig färgkarta. Gary fortsatte utveckla G1000 cockpitsystem som idag finns i tusentals flygplan runt om i världen från små flygplan till medelstora affärsplan. Burrell fick sin kandidatexamen i elektroteknik vid Wichita State University och hans masterexamen från Rensselaer Polytechnic Institute.