Generös satsning av Oracle på utveckling i molnet – med Arms processorer i botten
Hem NyheterMolntjänster Generös satsning av Oracle på utveckling i molnet – med Arms processorer i botten

Generös satsning av Oracle på utveckling i molnet – med Arms processorer i botten

Publicerat av: Redaktionen

Oracle gör en rejäl satsning på att underlätta utveckling av moderna applikationer i molnet, till lägsta möjliga pris.

Slogan för initiativet lyder ”tio öre per processorkärna och timme”.

Eller för att vara mer exakt, åtta öre. Stöd för populära språk och plattformar kryddas med tre attraktiva gratiserbjudanden.

OCI Ampere A1 Compute är namnet på Oracles satsning på Arms processorer som bottenplatta i publika molnmiljöer. OCI står för Oracle Cloud Infrastructure, alltså Oracles publika molntjänster för infrastruktur. Förhoppningen är att erbjuda ett kostnadseffektivt alternativ till andra populära hårdvaruplattformar i molnet.

Arm har under många år varit känt som företaget bakom design av strömsnåla processer, som andra företag har tillverkat och sålt. I det här fallet heter leverantören Ampere Computing och processorn Altra. Det som gör Armprocessorer riktigt attraktiva i dag är att det numera finns effektiva lösningar för att samköra ett stort antal processorkärnor som inte bjuder på superprestanda var för sig. Resultatet blir skalbarhet med låg energiförbrukning, och som i fallet med Oracles nya tjänst till låg kostnad.

Utvecklare i fokus

Oracle riktar sig mot utvecklare med OCI Ampere A1 Compute. Det finns stöd för språk som olika implementationer av Java, Python, PHP, Node.js (Javascript), Go och C/C++. Minst lika viktigt är stöd för virtuella maskiner, containrar (till exempel med tjänsten Oracle Container Engine for Kubernetes), samt för Oracle Linux. Det går även att bygga miljöer à la ”bare metal” för dem som vill bygga lösningar nära hårdvaran. Kort sagt, det finns ingredienser för modern systemutveckling.

För att få fart på den nya tjänsten lanserar Oracle tre olika gratiserbjudanden:

– Always Free Arm är ett gratiserbjudande som som inkluderar fyra processorkärnor och 24 GB minne.

– Oracle Cloud Free Tier innebär att utvecklare får användning för 300 dollar gratis under 30 dagar.

– Arm Accelerator är en satsning som gör det möjligt för utvecklare av öppna program, partner, kunder och universitet att ansöka om gratis användning under tolv månader.

Always Free Arm bör definitivt räcka till för att bekanta sig med Oracles Armerbjudande. I vissa fall även för skarp drift. Annars är priset låga en cent, cirka åtta öre, per processorkärna och timme. Minne kostar drygt ett öre per GB och timme.

Att Amperes processor är en enkeltrådad konstruktion i kombination med att det går att köra processorkärnor på full kapacitet ska ge linjär skalbarhet. Det ska inte minst ge förutsägbarhet vad gäller kostnaden för processorkapacitet. Virtuella servrar på den nya molntjänsten kan använda en kapacitet som motsvarar från en enda, upp till 80 processorkärnor. Varje kärna kan använda från en, upp till 64 GB minne.

Brett spektrum

Exempel på tillämpningsområden för lösningar inkluderar de flesta man kan tänka sig, som generell utveckling av så väl webb- och molnapplikationer, som lokala applikationer.  Stöd finns för containrar och applikationsservrar. Vidare märks mobilapplikationer och mer specialiserade tillämpningar som cachelösningar, minnesdatabaser och beräkningsintensiva applikationer. Sammantaget blir det en beskrivning av en generell plattform för att bygga och köra applikationer.

Generös satsning av Oracle på utveckling i molnet – med Arms processorer i botten

Clay Magouyrk, chef för Oracle Cloud Infrastructure.

– Vi märker en ökad efterfrågan på serverbaserade lösningar med Armprocessorer. Med vår nya tjänst får kunderna ett alternativ till, förutom de som vi redan erbjuder. Det gör att de kan välja rätt processorer för att uppfylla sina krav. Nu får kunderna den flexibilitet, skalbarhet och låga kostnad de behöver, samtidigt som vi har gjort det enkelt för utvecklare att både migrera existerande applikationer och bygga nya, säger Clay Magouyrk, chef för Oracle Cloud Infrastructure.

Det är klackarna i taket även hos Ampere:

Oracles Free Tier är ett toppenerbjudande som gör det möjligt för utvecklare att testa plattformen OCI Ampere A1 compute, med processorer som ger förutsägbar prestanda, skalbarhet och kapacitet i molnet. Oracle erbjuder alla verktyg som utvecklare behöver för att testa nya tekniklösningar och bygga nya applikationer, säger Renee James, grundare av, samt vd och styrelseordförande på, Ampere Computing.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>