Outsystems- Genombrott för lågkodning
Hem PÅ STAN MED Outsystems- Genombrott för lågkodning

Outsystems- Genombrott för lågkodning

Publicerat av: Redaktionen

 

[PÅ STAN MED] Bygga applikationer eller system utan att kunna skriva programkod. Det är fullt möjligt med företaget Outsystems plattform för så kallad lågkodning.

Outsystems- Genombrott för lågkodning 1

Ruud Hochstenbach, ansvarig för norra Europa hos Outsystems

Outsystems öppnar dörren på vid gavel för fler partners som vill erövra den nordiska marknaden.

Lågkodning, på engelska lowcoding, har fått ett rejält trampolinhopp de senaste åren. Och suget efter lågkodning i så kallade ”Low-Code Development platforms” – som i Sverige än så länge är tämligen okänt – ökar i raketfart.

Outsystems var pionjärer med sin lågkodsplattform, redan år 2001. Med plattformen visualiseras koden och designen grafiskt. Den som programmerar i plattformen ser på datorskärmen överskådliga ikoner och mappar med dra- och släppfunktionalitet.

Skillnaden mellan programspråk som Java och Dotnet jämfört med lågkodning är stor. Som när webbplatser byggdes med html-kod på 1990-talet och dagens grafiska verktyg Wordpress som enkelt kan användas för att bygga en webbplats.

– Tack vare vår lågkodplattform går det att utveckla en uppsjö olika lösningar användarvänligt. Det är allt från mobilappar till portaler och affärssystem, säger Ruud Hochstenbach, ansvarig för norra Europa hos Outsystems.

Över 1000 kunder

Vi träffar honom inne på restaurang Hantverket på Sturegatan i Stockholm. På bordet framför oss landar fiskgryta, bordsvatten och en brödkorg bredvid en hög dokument om Outsystems.

Portugalgrundade Outsystems med huvudkontor i Atlanta, USA, finns i 52 länder och har över 1000 kunder med 1 miljon användare. Kent State University i USA använder plattformen för att bygga applikationer och workflowsystem. Ett annat kundexempel är det spanska försäkringsbolaget Liberty Seguros. Bolaget kastade ut sitt crm-system och utvecklade ett backoffice system för sitt callcenter med hjälp av Outsystems plattform.  Holländska Van Ameyde använder plattformen för att förbättra sina affärsprocesser för bland annat fordringshantering i sitt affärssystem från SAP.

Växer snabbt

Under 2017 har Outsystems vuxit med 63 procent i omsättning, har fått 275 nya företagskunder och 50 000 nya användare, jämfört med föregående år. De 600 anställda på Outsystems ska i år bli 650.

Ruud Hochstenbach förklarar vidare på engelska om orsakerna till lågkodningens genombrott:

–  Det är inte längre bara programmerare som utvecklar företagets applikationer, utan även folk som inte är programmerare i verksamheten. Det innebär att ett större antal människor kan bidra till programutveckling, säger Ruud Hochstenbach.

Enligt Outsystems egen kundstudie är hela 53 procent av användarna inte programmerare. Däremot understryker Ruud Hochstenbach att många

professionella programmerare har övergett andra programspråk för att i stället utveckla i lågkodplattformen.

Men får inte programmerarna mindre kontroll över koden?

– Deras arbete förändras en del. Samtidigt kan nya applikationer eller system utvecklas mycket snabbare.  Naturligtvis finns det vissa avancerade applikationer och system där annan kod behövs fortfarande. Men i framtiden kommer nästan allt programmeras i lågkodplattformar, konstaterar Ruud Hochstenbach.

Ytterligare en orsak att lågkodning efterfrågas, menar Ruud Hochstenbach, är just att utvecklingstiden med lågkodning minskas med ungefär en tredjedel. Konkret innebär det att till exempel apparna lanserar mycket snabbare internt eller på marknaden. Därtill kapas utvecklingskostnaderna med upp till 75 procent, enligt företagets egna uppgifter.

– Vissa företag behöver inte längre anlita programmerare om lågkodningsplattformen används, säger Ruud Hochstenbach.

Vad talar för att er framfart bromsas?

– Det är potentiella köpare som tror att vår lösning är för bra för att den ska vara sann. Om de ger oss chansen att visa lösningen så ändrar de snabbt sin inställning, säger Ruud Hochstenbach.

Åtkomst till Outsystems är i molnet. Företaget erbjuder både gratis- och licensversioner. Licensversionen tecknas på minst ett år. Tack vare API:erna Rest och Soap i Outsystems kan allt som utvecklas i plattformen enkelt integreras med andra it-system.

Söker fler partners

Outsystems har 180 partners i världen. I Sverige finns Göteborgsbaserade Brightskills. Dörren står öppen för fler partners som kan sälja plattformslicenserna i Sverige:

– Vår strategi är att finna partners som har kunder i olika marknadssegment. Tanken är att våra partners inte ska slåss om samma kunder. I partnerskapet ingår utbildning, säger han.

Den 14 mars arrangerar Outsystems ett event i Stockholm waterfront. Och företagets världsomspännande roadshow kommer att gästa Stockholm den 12 april.

Faktaruta: Så funkar lågkodning

Lösningen bygger på olika underliggande lager som användarna inte ser. Den första versionen baserades på programspråket Dotnet. Senare versioner är byggda genom plattformens egna lösningar. Enligt en rapport från Forrester, publicerad i oktober 2017, börjar verktyg för lågkodning bli användbara för utveckling även i mer omfattande projekt, och Outsystems är enligt analysföretaget ledande inom området.

Läs mer på www.outsystems.com

Faktaruta: Ljus framtid för programmering

Efterfrågan på programmeringskompetens växer 12 procent snabbare än efterfrågan på andra kompetenser enligt analysföretaget Burning Glass i USA. Förutom rena programmeringsjobb råder stor efterfrågan på programmeringskunniga som arbetar med sådant som dataanalys och design.

Ruud Hochstenbach

Bor: I staden Driebergen-Rijsenburg i Holland

Ålder: 57

Familj:  Gift, två barn, 26 och 22 år.

Karriär:  Universitet fyra år. Blev rekryterad av Outsystems år 2007.

Antal uppkopplade it-enheter hemma: 20

Gillar: Resa, löpträning och nytänkande.

Ogillar: Byråkrati och onödiga regler.

Oväntat: Hoppat fallskärm.

Planerad resa: Ingen speciell, reser mellan Holland, Sverige och Finland ofta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00