GKN Aerospace medverkade som arrangör på seminarium om fossilfritt på Frihamnsdagarna
Hem NyheterEfter Jobbet GKN Aerospace medverkade som arrangör på seminarium om fossilfritt på Frihamnsdagarna

GKN Aerospace medverkade som arrangör på seminarium om fossilfritt på Frihamnsdagarna

Publicerat av: Redaktionen

Början av september arrangerades för första gången Frihamnsdagarna i Göteborg, ”Sveriges nya arena för fria samtal”. Det var två dagar fyllda med seminarier och politiska tal. GKN Aerospace medverkade som arrangör av ett seminarium på temat ”Så blir flyget fossilfritt”.

Efter en inledande presentation där Anders Lundbladh som är specialist på flygmotorer och adjungerad professor på Chalmers berättade om flygets klimatutmaning höll Robert Hell från GKN i ett samtal med en panel bestående av Kristina Jonäng (C) och Bijan Zainali (S) från Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd, Magnus Jacobsson, riksdagsledamot från Kristdemokraterna och ledamot av riksdagens trafikutskott, Maria Grahn, docent i energisystemanalys och ledare för Chalmers styrkeområde energi och Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace.

Det blev ett mycket positivt samtal som rörde sig mellan flera olika områden som kompetensförsörjning, tekniska utmaningar, infrastruktur, tillgång till miljövänlig el för produktion av nya bränslen, distribution av vätgas, finansiering och samarbetet mellan politiken, akademin och industrin.

De medverkande politikerna visade ett tydligt stöd för den Västsvenska flygindustrin. Sverige är med och förändrar flyget i världen och Västsverige är motorn i detta med GKN Aerospace, Chalmers m.fl. var en av kommentarerna. Mer statliga pengar till flygforskning efterfrågades och Kristina Jonäng utlovade att Västra Götalandsregionen kommer att fortsätta att arbeta för att säkra upp pengar till regionens test- och demoanläggningar, till exempel Produktionstekniskt Centrum på Innovatum i Trollhättan.

Ett avslutande konstaterade var att alla funktioner måste vara på plats i tid när nästa generations flygplan lanseras. Då måste hela kedjan från bränsleproduktion, distribution, flygplatserna och personalen vara redo.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>