Glöm inte det nödvändiga bränslet för digitaliseringen
Hem Nyheter Glöm inte det nödvändiga bränslet för digitaliseringen

Glöm inte det nödvändiga bränslet för digitaliseringen

Publicerat av: Redaktionen

Liksom en bilmotor stannar utan tillförsel av bensin, eller vilket bränsle man än föredrar, stannar en digital lösning utan tillförsel av nödvändiga data.

Glöm inte det nödvändiga bränslet för digitaliseringen

Av Fredrik Arveskär, Chef för Infinidat i Norden & Benelux    

De flesta kanske är trötta på bilmetaforer vad gäller IT, men sällan är liknelsen lika tydlig som i det här fallet. Visst behövs det även el för att använda digitala lösningar, men tillgång till data är en minst lika viktig förutsättning. Det samma gäller specifikt för AI, till exempel maskininlärning, och dataanalys. Utan data, ingen digital transformation, ingen AI-revolution och inget faktabaserat beslutsfattande.

Hanteringen av data är mångfasetterad, med många lager av tekniska lösningar och processer, med olika yrkesroller inblandade. Lösningar för databasmodeller, överföring av data, åtkomst till data, begreppsmodellering, synkronisering av id-begrepp, med mera, måste skapas. Men den allra mest grundläggande nivån i teknikstacken glöms ofta bort: lagringen av data.

Att försumma de tekniska aspekterna av datalagring är som att strunta sitt boende, för att i stället söka livskvalitet enbart genom att gå på en yogakurs eller på gym. När man kommer hem väntar läckande rör och dragiga fönster. Vissa kanske trivs med det, men troligtvis inte de flesta som är måna om sina boenden.

De flesta beslutsfattare nöjer sig nog med att syna två vanligtvis motstridiga egenskaper vad gäller datalagring: höga prestanda och låg kostnad. De som premierar höga prestanda väljer kanske flashminne (SSD) vilket kan fungera bra, men blir dyrt. De som vill sänka kostnader kanske väljer en enkel molnlösning, vilket kan bli billigt, men ofta långsamt.

Tänk om man kan få både höga prestanda och låga kostnader. Det går, genom att lägga möda på att bygga smarta tekniska arkitekturer, baserade på billiga hårddiskar av standardtyp. Det visar sig att råa prestanda, hur snabbt det går att skriva data på och läsa data från lagringsmedia, inte är det enda som är viktigt, inte ens det allra viktigaste.

Smart organisation av data och, framför allt, smarta algoritmer som förutser vilka data som kommer att efterfrågas i varje läge gör att billiga standardhårddiskar kan ge bättre prestanda än dyra flashminnen, till ett mycket lägre pris. Och smart organisation och smarta algoritmer gör att prestanda förbättras med tiden, i motsats till traditionella lagringslösningar som tenderar att bjuda på allt sämre prestanda, i takt med att mer data hanteras.

På Infinidat jobbar vi med organisation av data och algoritmer för att hantera data. Vi tror att fler kommer att lägga kraft på sådana här lösningar och vi hoppas att du inte missar chansen att studera olika alternativ för datalagring. Vad spelar det här för roll? För det första ger billigare lagring av data bättre lönsamhet för nya digitala lösningar. Eller för att uttrycka det annorlunda, fler digitala lösningar blir rimliga att bygga ur ett lönsamhetsperspektiv.

För det andra innebär bättre prestanda för lagring mindre komplexa lösningar i övrigt. Det ger snabbare och billigare projekt, färre tekniska fel och i slutändan bättre ändamålsenlighet för färdiga digitala lösningar. De som bygger de digitala lösningarna slipper dyra, krångliga och tidsödande kompromisser.

Av Fredrik Arveskär, Chef för Infinidat i Norden & Benelux

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>