Gomeros Malin Östbye sätter alltid IT-säkerheten i första rummet
Hem Säkerhet Gomeros Malin Östbye sätter alltid IT-säkerheten i första rummet

Gomeros Malin Östbye sätter alltid IT-säkerheten i första rummet

Publicerat av: Redaktionen

Oavsett om det gäller en nätstation i Abisko eller Adelaide behöver den information Gomero samlar in och analyserar vara en säker tillgång i kundernas underhållsarbete.

Gomeros Malin Östbye sätter alltid IT-säkerheten i första rummet

Malin Östbye, teknisk chef Gomero

Robusthet, användarvänlighet och förmågan att fungera i väldigt olika och ofta tuffa miljöer har därför varit framgångsfaktorer i Gomeros arbete med säkerhet och tillgänglighet.

För att vara till nytta måste insamlad data alltid kunna valideras och säkerställas. Det ställer höga krav också på IT-säkerheten.

Gomero hjälper kunder inom energisektorn att arbeta med prediktivt underhåll – ett område med en mycket stark global tillväxt. Med kontrollutrustningen SIPP, uppkopplade produkter, sensorer, AI och dataanalys gör Gomeros lösningar att underhållsarbetet kan utföras med stort fokus på hållbarhet samtidigt som man bidrar till att skapa ett smartare och säkrare elnät.

Dataintegriteten måste alltid säkras
Arbetet med IT-säkerhet och dataintegritet leds av Gomeros Malin Östbye som också är teknisk chef.

– Även om den underhållsdata vi hanterar i allmänhet inte är kritisk för driften måste exempelvis tröskelvärden gå att lita på. Vi behöver i det avseendet också förstå att människor lätt tvivlar på udda data som kommer från en sensor. Uppstår den situationen har man ibland en tendens att förklara det med att det är fel på sensorn. Vår uppgift blir att verkligen säkerställa att man kan lita på alla mätvärden. Här blir givetvis den tekniska lösningen en mycket viktig komponent när man ska säkra dataintegriteten. Samtidigt vet vi att utbildning och förmågan att tillhandahålla system som är pedagogiskt utformade också är väldigt viktiga framgångsfaktorer när vi skapar en trygghet för våra kunder. Sammantaget är därför alla frågor som rör dataintegritet och IT-säkerhet väldigt högt prioriterade, kommenterar Malin.

Lätt att fastna i fel prioriteringar
– Hög säkerhet handlar ofta om enkelhet. Bra lösningar måste vara användarvänliga. Det är då de används. Istället för att bygga väldigt komplicerade lösningar som både är svåra att installera och använda har vi arbetat med enkelhet som ledord, från installation till löpande drift och service. Man bör också tänka till kring prioriteringarna och exempelvis inte bara låsa sig vid att databasen ska vara krypterad på servrarna när det mer sannolika hotet kommer från slarv med användarkonton eller inloggningsuppgifter. Då hjälper ingen kryptering i världen, fortsätter Malin Östbye.

– Vi måste givetvis hantera en bred hotbild men det gäller att prioritera rätt. För oss handlar det framförallt om att kunna säkerställa dataintegriteten. Den data vi hanterar har i sig oftast ett begränsat värde för utomstående. Oredan och riskerna uppstår främst om data på något sätt skulle manipuleras. Det måste exempelvis alltid gå att lita på att temperaturangivelser inte förändrats på vägen mellan en nätstation och den plats där den övervakas. Här ligger Gomero väldigt långt fram när det gäller att säkerställa dataintegriteten.

App för fältarbetet skapar trygghet
För Gomero handlar det också om att bidra till att skapa trygghet i fältarbetet. Här erbjuder man bland annat kunder och medarbetare en lättanvänd och praktisk app – SIPP G4.

– Den fungerar som ett processtöd och gör att aktuell information och digitala guider alltid finns nära till hands. Appen gör det också enkelt att exempelvis registrera utförd service och läsa av felkoder.

Ett annat praktiskt exempel på hur Gomero arbetar med trygghet och säkerhet som ledord är att kommunikation via e-post skyddas med ett Global Sign-certifikat. Det garanterar att e-post inte manipuleras på vägen från Gomero till mottagaren.

Möter högt ställda krav på global marknad
I exempelvis Tyskland är man väldigt krävande vad gäller frågor som rör IT-säkerhet och systembeskrivningar. Här har Gomero nu visat att kontrollutrustningen SIPP klarar de hårdaste kraven vilket är nödvändigt för att ta nästa steg i Tyskland. Bland annat gav Deutsche Bahn under våren 2020 SIPP tekniskt godkännande vilket innebär att Gomeros kontrollutrustning uppfyller högt ställda krav på produktkvalitet och datasäkerhet i en uppkopplad miljö.

– Vi arbetar på en global marknad där IT-säkerheten har blivit allt viktigare. Här blev Deutsche Bahns godkännande ett viktigt kvitto på att vi ligger långt fram också ur ett internationellt perspektiv, avslutar Malin Östbye.

Malin Östbye har arbetat på Gomero sedan 2003. Malin är civilingenjör från Chalmers med inriktning på elektroteknik.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>