Gör som ledarna i Silicon Valley 
- skärp dig med mindfulness
Hem NYHETERHÄLSA Gör som ledarna i Silicon Valley 
- skärp dig med mindfulness

Gör som ledarna i Silicon Valley 
- skärp dig med mindfulness

Publicerat av: Redaktionen

Hyllade it-profiler hos Google, Salesforce och Twitter ägnar sig åt meditation och mindfulness för att nå framgång. Här får du en crash course i metoden som gör dig skarpare i kanalen.

meditation-500px

I dag görs många studier för att påvisa vilken effekt mindfulness har på vårt ledarskap och på våra affärer. Studierna visar att personer som tränar så lite som tio minuter om dagen får ett ökat fokus, bättre effektivitet, snabbare inlärningsförmåga och ökad kreativitet.

Det är några av anledningarna till att Google erbjuder sina anställda att träna mindfulness på jobbet. De har också lanserat företaget Search Inside Yourself som är en ledarskapskurs baserat på mindfulness. Och i Silicon Valley i stort, där det alltid gäller att ligga steget före och att skapa innovation, är mindfulnessträning den senaste trenden.

Mediterande ledare mer visionära

En studie genomförd av Harvard Business Review, visar att den gemensamma nämnaren för företag som lyckas vara visionära är att de har ledare som mediterar. Kreativitet och att träna sinnet hör ihop vilket bland annat företagsledare som Marc Benioff, CEO på salesforce.com, Evan Williams, Twitters grundare och Jeff Weiner CEO på LinkedIn har tagit fasta på.

Så vad är mindfulness? Det brukar beskrivas som att vara medvetet närvarande i det ögonblick som är, utan att vi lägger någon värdering på ögonblickets innehåll. Mindfulness är en meditationsteknik där vi lär oss att observera det som händer både inom oss men även det som pågår runt omkring.

Det handlar definitivt inte om att vara passiv eller världsfrånvänd utan tvärtom: du får tillgång till hela din kapacitet och att blir faktiskt blir mer aktiv i världen då du deltar med hela din uppmärksamhet i det som sker.

Skarpare fokus och ökad kreativitet

Mindfulness kan även ses som ett sätt att träna hjärnan och vårt sinne. Att vi får kontroll över våra tankar istället för att tankarna har kontroll över oss. Mindfulnessträning ger dig utrymmet att ta in information och sedan välja hur du ska agera istället för att agera på impuls. Och precis som all annan träning så behöver vi upprepa övningarna för full effekt och hållbarhet.

Idag vet vi mycket om effekterna av mindfulness då forskarna publicerar cirka 400 artiklar per år i ämnet. Bland annat vet vi att stress och ångest minskar, vi sover bättre och får ett starkare immunförsvar. Vår empati och glädje ökar. Vi blir alltså också mer fokuserade, mer kreativa, vår effektivitet ökar och vi har lättare att lära oss nya uppgifter.

Så ger mindfulness bättre affärer

Självklart är det lättare att göra affärer om jag har sovit gott, inte är stressad eller har ångest. När du tränar mindfulness så får du även tillgång till hela dig och din kapacitet. Kapacitet som annars kanske sitter fast i ältande över saker som redan har hänt.

Du övar dig även i att vara uppmärksam på det som händer här och nu. Du får fokus på det som är framför dig och ger dig själv fler val på hur du kan reagera. Om du ska in i ett möte där du vet att ni ska diskutera något som har gått fel så kan det vara lätt att hamna i försvarsställning, du hamnar i en reaktion istället för ett aktivt val av handlande. Och istället för att bli konstruktiv och tillsammans hitta en lösning är du kvar i en reaktion som går ut på att bevisa din oskuld under mötet.

Studier som företaget Mindfulnessgruppen har gjort visar att endast 36 procent är på jobbet och i den aktuella arbetsuppgiften, resten säger sig tänka på privatlivet när de är på jobbet och tvärtom när de är hemma. Efter att ha tränat mindfulness i åtta veckor var hela 83 procent helt fokuserade på sin arbetsuppgift, en ökning på 47 procent.

Och den som är helt fokuserad på sin uppgift har förstås större chans att inte bara arbeta effektivare, utan också fatta bättre beslut. Resultatet av studien säger också något om kraften i trenden som just nu formar stora delar av Silicon Valley och även blir allt starkare i det svenska näringslivet.

Artikelförfattaren driver företaget Mindful Business.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00