Hälften av svenskarna glömmer lösenord inom tre månader
Hem Säkerhet Hälften av svenskarna glömmer lösenord inom tre månader

Hälften av svenskarna glömmer lösenord inom tre månader

Publicerat av: Redaktionen

Hälften av svenskarna glömmer användarnamn, PIN-kod eller lösenord åtminstone en gång i kvartalet.

Hälften av svenskarna glömmer lösenord inom tre månaderDet visar en undersökning av One Poll på uppdrag av Nuance Communications.

Hälften av svenskarna (50%) glömmer användarnamn, PIN-kod eller lösenord åtminstone en gång i kvartalet och måste återställa dem. Drygt en fjärdedel (26%) av svenska konsumenter uppger att de använder två eller tre olika lösenord eller liknande variationer av dem. En nästan lika stor andel (23%) uppger att de får meddelanden om att deras lösenord har äventyrats minst en gång i kvartalet, enligt undersökningen.

Den genomsnittliga förlusten för de svenskar som drabbats av bedrägerier ligger på cirka 35 000 kronor under de senaste tolv månaderna. Lösenord säljs på dark webb, utnyttjas för bedrägerier och flera personer har förlorat mycket pengar på grund av glömda lösenord för att skydda kryptovalutor.

Och det är företagen som måste ta ansvar för att ta itu med detta genom att stärka sina kunders säkerhet med modernare lösningar.

– Med tanke på att undersökningen visar att hälften glömmer användarnamn, PIN-kod eller lösenord åtminstone en gång i kvartalet och måste återställa dem, är det är hög tid att PIN-kod och lösenord förpassas till historikböckerna, till förmån för exempelvis biometriska varianter baserat på varje persons karaktäristiska drag som tal, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, säger Brett Beranek, Vice-President & General Manager, Security & Biometrics Line of Business, Nuance Communications.

Majoritet av yngre svenskar mer bekväma med biometri som identifiering efter pandemistarten 

Majoriteten (60%) i åldern 18-24 år anger att de har blivit mer bekväma med att använda biometri som identifieringsmetod jämfört med före pandemin.

I åldersgruppen 25-34 år uppger hälften (50%) att de känner sig mer bekväma med att använda biometri som identifiering till konton jämfört med före pandemin. Ju äldre personer desto mindre bekvämlighet med användande av biometri. I gruppen 55 år och äldre uppgav 24% att de känner sig mer bekväma med identifiering med biometri jämfört med före pandemin.

Totalt sett uppgav 35% att de känner sig mer bekväma med biometri som identifieringsmetod jämfört med vad de gjorde före pandemin, vilket är fler än de 19% som uppgav att de inte känner sig mer bekväma med biometri som identifieringsmetod.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>