Håll dig borta från öppna wifi-nätverk på semestern
Hem NyheterNÄTVERK Håll dig borta från öppna wifi-nätverk på semestern

Håll dig borta från öppna wifi-nätverk på semestern

Publicerat av: Redaktionen

När du får slut på data på din semester, köper du då mer data eller loggar du in på restaurangens eller kaféets osäkra trådlösa nätverk? Vi är vana att höra om de osäkra nätverken på semesterorterna vi brukar besöka utomlands, men svenska öppna nätverk – även om de har en kod du måste be om, eller till och med om du har betalat för att vara på dessa – kan vara minst lika osäkra.

Brottslingar tar över nätverketHåll dig borta från öppna wifi-nätverk på semestern

Risken med wifi-nätverk är att brottslingar kan ta över dem utan att någon leverantör eller användaren vet om det. Beroende på hur sofistikerade hackarna är, kan de avlyssna känslig information från människors telefoner och andra enheter. Säkerhetsexperter från IT-säkerhetsföretaget Bitdefender rekommenderar att du köper extra data från din mobiloperatör istället för att använda osäkra nätverk. Om du fortfarande använder wifi på semestern bör du bara använda den för att surfa och inte för att komma åt din internetbank eller andra viktiga tjänster som finns online. Detta gäller även om du lånar en främmande datorer – logga inte in på någon av dina viktiga tjänster och köp inte något genom dem.

Cyberkriminella har fått blodad tand

Det har skett en explosion i antalet cyberattacker och fall av hacking under pandemin, där hackare har utnyttjat vår ångest och oro för att få oss att klicka på infekterade länkar. Nu när vi alla drömmer om en coronafri semester, kommer hackarna, som aldrig åker på semester, att dra nytta av vårt avslappnade tillstånd för att locka oss i fördärvet. För att du ska kunna få en välförtjänt avkoppling under semestern bör du vidta några säkerhetsåtgärder innan du lämnar ditt hem och ger dig ut på vägarna.

– Se till att du har bra, säkra lösenord till alla dina viktiga tjänster online

– Gör en säkerhetskopia av dina data innan du åker bort

– Installera en säkerhetslösning och eventuellt en VPN-tjänst på dina enheter

– Stäng av funktionen som automatiskt ansluts till nätverk och stäng av din Bluetooth-anslutning

Till sist. Om något låter för bra för att vara sant är det vanligtvis just det. Därför måste du vara extra uppmärksam om du får bra erbjudanden i din inkorg eller som ett SMS om saker, måltider eller aktiviteter för din semester. Det kan mycket väl vara kriminella som ligger bakom utskicket.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>