Han har ett hållbart fokus på år 2030
Hem PÅ STAN MED Han har ett hållbart fokus på år 2030

Han har ett hållbart fokus på år 2030

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Dustin fortsätter sin resa mot målet att vara klimatneutrala år 2030. Sedan mars 2019 leds det arbetet av Henrik Lampa som är företagets hållbarhetschef.

Han har ett hållbart fokus på år 2030

Henrik Lampa, är företagets hållbarhetschef

Vi besöker Dustins kontor i Nacka Strand. Henrik möter oss i de stora, ljusa och luftiga lokalerna som ligger högst upp i byggnaden. På väg till konferensrummet stannar vi till en stund och njuter av den fantastiska utsikten över ett soldränkt vinterlandskap. Vi blir påminda om pandemins effekter när vi konstaterar att kontoret i princip är helt tomt.

Han var tidigt ute när det gäller miljön

Syftet med vårt möte är att vi vill veta mer om Henrik och Dustins miljösatsning. Vi konstaterar tidigt i mötet att det inte är någon duvunge som har tagit över rollen som hållbarhetschef. Henrik har en gedigen erfarenhet av miljö- och hållbarhetsarbete. Han fick upp ögonen för miljöfrågorna innan många av oss andra hade insett vilka risker och utmaningar som det moderna konsumtionssamhället skapar. Redan år 1993 gick han det 3-åriga Miljö- och Hälsoskyddsprogrammet på Umeå Universitet. Faktum är att det hade kunnat bli en annan karriär istället.

”Jag hade även tankar på att bli veterinär eller arbeta med brandskydd men jag ångrar inte mitt val. Som jag minns det hade de flesta av mina klasskamrater valt utbildningen av ideella skäl och de ville rädda världen. Själv var jag nog mer jordnära. Jag var intresserad av faktiska förhållanden och vilka konsekvenser som vårt sätt att leva har på miljön. Det verkade spännande helt enkelt, berättar Henrik.

Totalt blev det sju år i Umeå för Henrik. Han studerade Miljöledning år 1999 och året därefter Kemi. Även dessa utbildningar genomfördes på Umeå Universitet.

En fjälljägare med känsla för naturen

Henrik är född och uppvuxen i Kiruna. Där gjorde han även sin militärtjänstgöring som fjälljägare. Hallstahammar, Kiruna och Sigtuna kommun var de arbetsplatser där Henrik fick de första byggstenarna till sin grundmurade erfarenhet inom miljö- och hållbarhet. Efter några år ville han bredda sin kompetens och titta på samma ämnesfrågor men nu utifrån ett företagsperspektiv. Han tog anställning på ett franskt konsultföretag och arbetade bland annat med frågor kring asbest i fastighetsbranschen.

Nästa steg i karriären tog honom till Sveriges Television där han arbetade som miljösamordnare. Det här var i början på 00-talet och på den tiden hade SVT kontor och studios över hela landet. Därför var ett fokus att se över hur transporter och produktion kunde göras miljövänligare.

Nu har vi kommit fram till år 2002 och då startar Henriks hittills största resa inom yrket när han tar anställning på H&M. Hans första roll blir miljösamordnare. Han blev kvar i olika roller i koncernen i hela 17 år, miljöchef, utvecklingshållbarhetschef för att nämna några.

Bomullsresan med Stella McCartney

Den sista perioden på H&M arbetade han som rådgivare inom hållbarhet globalt på H&M. Globalt gick H&M från att ha varit 16 personer till cirka 250 personer som arbetade med hållbarhet inom H&M-koncernen. Henrik skaffade sig ett internationellt nätverk och reste väldigt mycket. Främst inom Europa och Asien. Fokus låg på produktionen till att börja med. Företaget arbetade stenhårt med att säkerställa att deras underleverantörer hade goda arbetsförhållanden och skötte miljöfrågor som vattenrening och kemikaliehantering. Dessutom ville de vara säkra på att arbetsvillkoren på såväl bomullsfält som textilfabriker där deras plagg producerades var bra. Jämställdhetsfrågor var ytterligare ett fokusområde. Mediabevakningen var stundtals stor. H&M hade ett ambitiöst internt arbete för att, så långt som möjligt, säkerställa att allt gick rätt till hos deras underleverantörer världen över. I samband med lanseringen av samarbetet med den världsberömda designern Stella McCartney fick ekologisk bomull en riktig skjuts internt eftersom det var en av de frågorna Stella med all sin trovärdighet drev hårt.

Dustin ska vara klimatneutralt år 2030

Henrik har varit med i arbetet med att sätta upp målen för Dustins hållbarhetsarbete. De ska vara klimatneutrala i hela värdekedjan och ha ett hundra procent cirkulärt erbjudande år 2030. Dessutom ska företaget ha genomfört sammanlagt hundra åtgärder för att ytterligare förbättra arbetet inom social jämlikhet. Det är en ambitiös plan men fullt realistisk menar han.

”Redan 2014 startade Dustin med återtag av IT-produkter. Det fungerar så att vi köper tillbaka utrustning från våra kunder när de inte vill använda enheterna längre. Det här är en av de enklaste åtgärderna när man vill komma igång med sitt hållbarhetsarbete. De allra flesta mobiler, datorer med mera har en mycket längre livslängd än vad vi tror. Vi köper tillbaka sakerna och säljer sedan vidare enheterna till andra parter där prylarna får ett andra liv. En mindre del säljs inom Norden och resten säljs till östra Europa. När vi började med återtag satte vi upp ett mål att satsningen skulle hantera 140 000 produkter fram till år 2020. Det målet nådde vi redan ett år i förväg och under perioden 2014 – 2020 hamnade det totala antalet återköpta produkter på mer än 200 000 (!)”, säger Henrik stolt.

Vi frågar honom om hur han ser på Dustins resa fram till 2030?

”Jag är medveten om att målen är högt satta men för att komma någonstans måste vi våga spänna bågen. Jag ser flera framgångsfaktorer för att nå våra hållbarhetsmål. Ett är att vi har varit tydliga med alla medarbetare om att det här är viktiga mål som vi bara kan nå om vi hjälps åt. Dessutom är det förankrat i företagsledningen. Jag rapporterar direkt till VD, och fastän jag inte själv sitter med i ledningsgruppen så är jag involverad i strategiska processer och känner ett stort stöd från övriga ledningen. Vi har även satt upp ett antal tydliga och mätbara delmål som vi kan stämma av på årsbasis fram till 2030. Jag tror att det är viktigt att det går att få feedback under resans gång så att vi vet att vi rör oss i rätt riktning. Våra hållbarhetsmål granskas också på samma nivå som de finansiella målen”, förklarar han.

Kan du ge oss några exempel på delmål frågar vi honom?

”Vi pratar i huvudsak om tre områden som vi följer upp. Det handlar om att uppnå noll klimatpåverkan i värdekedjan. För det andra om att uppnå 100 % cirkulära kunderbjudanden. För det tredje sätter vi ihop en aktivitetslista med 100 aktiviteter inom social jämlikhet som vi ska bocka av. Vi har till exempel ett pågående arbete som syftar till att säkerställa att det är lika lön för lika arbete där vi först ska kartlägga för alla marknader och transparent redovisa det för att sedan jämna ut eventuell ojämlikhet, avslutar Henrik Lampa.

Vi håller tummarna för att Henrik och hans medarbetare når sina mål för hållbarhet och miljö, samt att deras arbete med jämställdhet inspirerar andra aktörer.

Privat:

Namn:                                        Henrik Lampa
Ålder:                                         47 år
Bor:                                            Björknäs (söder om Stockholm)
Familj:                                        Fru och 3 barn
Intressen:                                  Skogsliv, Svampplockning, Alpin skidåkning
Senaste bok:                             Den nya oredans tid av Carl Bildt
Favoritmat:                               Det Italienska köket.
Favorit film/TV-serie:                Suits
Antal devices:                           23

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00