Han rullar ut mattan för “Sakernas internet”

Tack vare en helt ny konvergerad plattform får Sakernas internet, IoT, en rejäl skjuts framåt. I alla fall enligt Patrik Svanström hos mjukvaruleverantören Mapr som står bakom den nya plattformen. Och dörren till nya kanalpartner öppnas.

Många företag står inför ett paradigmskifte om de fullt ut ska lyckas hantera att analysera stora datamängder i sina big data-satsningar. Det konstaterar Patrik Svanström när IT-kanalen träffar honom i cafélobbyn på Royal Viking, mitt i Stockholm. Han är Europachef på snabbväxande mjukvaru- och bigdata-företaget Mapr.

Patrik.Svanström
Mapr´s Europachef Patrik Svanström

– Den första utmaningen är att slopa silotänkandet när det gäller de olika plattformarna som hanterar data och applikationer. Sedan ska man kunna fånga de snabbt ökande och allt mer varierande dataflödena för att både analysera och ta beslut i olika processer i realtid. Det blir särskilt viktigt i framväxten av Internet of Things (IoT) då stor del av vår vardag blir uppkopplad, säger Patrik Svanström.

För många plattformar

Bakgrunden är att ett medelstort företag har åtminstone tio olika plattformar för att hantera sina datamängder. Ett storföretag kan ha flera hundra. Den blandade röran plattformar kostar mycket pengar att underhålla och skapar ineffektivitet.

– Det är tidsödande att flytta och bearbeta data mellan plattformarna. Som lök på laxen blir miljön en bromskloss för att kunna göra flexibla affärer, säger Patrik Svanström.

Nyckeln, enligt honom, är Mapr Converged Data Platform som i en och samma miljö integrerar filhantering, databas, strömmad data och analys. Strömmande data hanteras genom den helt nylanserade Mapr Stream som lever i symbios med Mapr Converged Data Platform och kan i realtid kan hantera avsevärda dataflöden, miljarder meddelanden per sekund. Hela lösningen lär klara av att hantera 1,5 terabyte data per minut. Installation av Mapr går enligt Patrik på mindre än en dag och kunderna har en ROI på mindre är ett år.

– På grund av att plattformen kan integrera dynamisk och statisk data i en och samma plattform kan utvecklare snabbt skapa nya affärsapplikationer utan att dataduplicera och flytta data. I samma veva minimeras integrations- och underhållskostnader, säger Patrik Svanström.

Mapr Streams fördelar är att systemet är realtidsbaserat, skalbart, erbjuder hög tillgänglighet och har avancerade funktioner för både skydd och återskapande av data.

Blir draglok

Patrik Svanström ser enorma möjligheter med hur den konvergerade plattformen blir ett viktigt draglok i big data-lösningar för realtidstillämpningar. Det är allt från detaljhandeln som optimerar sina lagernivåer i realtid till telekomföretag som erbjuder tjänster baserade på realtidsdata.

Och Mapr-lösningen är optimal för Sakernas internet, eller den mer internationella benämningen IoT Internet of Things. Analysföretaget Gartner förutspår att det framåt 2020 blir 26 miljarder uppkopplade och sammankopplade enheter. Det är allt från pulsband till övervakningskameror.

Ett konkret och verkligt IoT exempel på vad Maprs nya lösning kan ge för kund- eller affärsnytta ger Patrik när han pekar på sin egen knappt synliga hörapparat. Apparaten har en trådlös förbindelse med en app i Patriks smarta telefon. Appen är uppkopplad till internet, och platstjänster är aktiverat. Genom att Patrik ställer in appen för att det omgivande ljudet ska bli optimalt kan hörapparaten lära sig själv hur inställningarna ska vara för honom när han nästa gång besöker Royal Viking.

– I nästa steg hörapparatsleverantören automatiskt och i realtid optimera andra hörapparater just när bärarna använder apparaterna på samma eller liknande platser. Ytterligare parametrar skulle kunna vara att det blir bullrigare vid baren på kvällen vilket innebär att inställningarna realtids förändras, säger Patrik.

Den här lärandefunktionen som anpassar applikationer i realtid måste förstås ta hänsyn till mängder av strömmande data för att det ska ge användaren nytt värde. Och då passar förstås Maprs lösning för insamling av olika typer av data inklusive strömmande data, analys och lagring.

Dörren öppen

I kanalen arbetar Mapr med flera parters som Cisco, HP, Amazon, Dabricks, Google. Och i takt med att Mapr ska satsa hårdare i Norden kan fler partners bli aktuella.

– I ryggen ska potentiella partners ha kompetens för att kunna utveckla sina kunders affärer. Det är också viktigt att partners kan tänka nytt när det gäller it-infrastruktur och att själva vara affärsdriva, säger Patrik.

 

Faktaruta:

Siliconbaserade Mapr har 400 anställda och kontor i tio länder. Framgången bygger på att företaget har lyckats rida på Hadoop- och Nosql-boomen och den snabba uppsvinget för big data.

* Mapr levererar bland annat Apache Hadoop, vars styrka är att kunna samla in big data i realtid.

* Företaget har även tidigare lanserat ett antal färdiga program för big data för utvecklare och analytiker.

* I dagsläget har man över 700 betalande kunder världen och mer än 5 000 användare av sina Hadoop-distributioner. Några kundexempel är American Express, Samsung, Comscore och Experian.

Läs mer www.mapr.com

Post Comment