Han tände på mindfulness hos Microsoft
Hem NYHETERHÄLSA Han tände på mindfulness hos Microsoft

Han tände på mindfulness hos Microsoft

Publicerat av: Redaktionen

När Microsoft lanserade ett program för att stärka medarbetarnas hälsa handlade det inte bara om fysisk träning. Man inriktade sig också på mental återhämtning, bland annat mindfulness. Det skulle bli ett av de mest populära inslagen.

Niklas Lingetoft och Christine Lund, Microsoft

Niklas Lingetoft och Christine Lund, Microsoft.

Det var med en viss skepsis Niklas Lingetoft, konsult hos Microsoft, slog sig ner i konferensrummet. Han var inte ensam. Där fanns ett knappt 20-tal kollegor som också hade nappat på idén. Idén om att pröva mindfulness, detta popfenomen som är lätt att avfärda som flum för övervintrade hippies. Eller kanske snarare var lätt att avfärda som flum för övervintrade hippies.

Visste inte riktigt vad det gick ut på

Idag har vetenskapliga studier och otaliga vittnesmål från utövare gjort att man trots allt måste fundera på om det inte är på riktigt. Och det var det Niklas hade kommit fram till.

– Jag hade ju hört mycket om mindfulness men inte riktigt förstått vad det är eller vad det går ut på. Därför anmälde jag mig till det här, berättar han.

Föreläsningen med påföljande workshop-sessioner ingick i en hälsosatsning hos Microsoft, Hälsovåren. Företagets HR-avdelning har tidigare ordnat spridda aktiviteter med syfte att hjälpa medarbetarnas att stärka sin hälsa. Men medan fokus tidigare har legat på fysisk hälsa valde man att även inkludera mentala aspekter när det här ”paketet” lanserades under våren.

Det berättar Christine Lundh, som är en av de som ligger bakom Hälsovåren.

– När vi tog in mindfulness hade vi ingen aning om hur stort intresset skulle bli. Några av oss tänkte nog att det kanske inte skulle locka så många. Men det visade sig att det var en av de mest populära delarna.

Måste hänge sig

Kvinnan framför whiteboarden i konferensrummet där Niklas satt förklarade vad mindfulness är. Vad det går ut på, varför det är bra och vilka övningar man kan göra. Niklas kunde inte undgå att känna en viss skepsis. Tanken dök upp utan att han egentligen ville det: ”är det här inte bara båg egentligen?”.

– Men ska man förstå vad det handlar om måste man ju hänge sig och bara gå in i det helt och fullt, berättar han.

Och det gjorde han. Han lyssnade på Cajsa Hjertstrand-Nyberg från företaget som ledde mindfulnessdelen i Hälsovåren, och gillade det han hörde. Han insåg snabbt att det inte alls var båg och att det egentligen går ut på en sak: att se till att hjärnan för en stund blir upptagen med något trivialt, som hur andningen känns, för att den inte ska kunna få fatt i något som skapar oro eller något som behöver lösas.

Efter föreläsningen följde flera sessioner där deltagarna utförde olika övningar under ledning av instruktören. Niklas beskriver två av dem, kroppsskanning och andningsankare.

– Andningsövningen, som kallas andningsankare, går ut på att man sätter sig ned bekvämt, rak i ryggen och sen bara under några minuter tänker på luften. Först när man andas in den och sen när man andas ut den. Och känner efter vart tar luften vägen, är andningen i magen eller i bröstet. Jag brukar sitta fem minuter. Men man skulle ju kunna göra det betydligt mycket längre.

– Kroppsskanningen handlar om att man lägger sig ner och sen börjar fokusera på vänster stortå, hur känns den, är den nedtyngd, sitter den i en strumpa. Sen går du vidare till nästa tå, och nästa. Sen tar du foten och så arbetar du dig uppåt.

Sysselsätta hjärnan

Han säger att det förvisso verkar flummigt när man bara beskriver övningarna med ord och understryker att det handlar om att sysselsätta hjärnan med något ”så att den inte kan oroa sig över en massa andra saker”.

Niklas arbetar ofta i projekt ute hos kunder. Man kan tänka sig att det är ett stressigt jobb med deadlines som ska mötas och krav som ska hanteras. Och visst kan jobbet vara stressigt, säger han. Men han tror inte att han är i någon unik situation i det avseendet. Stressen finns nog hos många och för hans del innebär privatlivet förmodligen mer stress än arbetet, med ”barn, hus, hund och allt runt omkring”.

Idag, när de instruktörsledda sessionerna har avslutats, fortsätter han att göra en del av övningarna några gånger i veckan.

Har du märkt någon effekt av att du utövar mindfulness?

– Det har inte inneburit något omvälvande, jag har inte fått någon wow-upplevelse eller fått någon uppenbarelse eller så. Men det hjälper mig att varva ner, att slappna av. Effekter av mindfulness är ju inte mätbart, det går inte att säga att man har nått ett visst mål eller så.

– Men det hjälper mig att leva lite mer i nuet och inte grubbla för mycket på det som varit eller det som komma skall.

Har det förändrat ditt liv på något sätt?

– Haha, nej inte på något grundläggande sätt. Jag kan tänka mig att det finns personer som blir helt frälsta på det, men den personen är inte jag. För mig innebär det att jag har fått ett verktyg som hjälper mig att varva ner och bli lite mer närvarande i vardagen, helt enkelt.

Övningar för mental återhämtning fortsätter

Och även om Christine Lundh på HR-avdelningen inte kan peka på några konkreta effekter hos företagets medarbetare är hon övertygad om att den här typen av inslag kommer att återkomma hos Microsoft.

– Vi har ännu inte gjort någon utvärdering, men aktiviteter som hjälper medarbetarna med mental återhämtning är definitivt något vi ska fortsätta med.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00