Hem Nyheter Här finns framtida yrken inom IT

Här finns framtida yrken inom IT

Publicerat av: Redaktionen

Om du har något som helst intresse med att jobba inom IT, har du tur. Det är lätt att tänka att IT är ett smalt yrke där det bara finns lite olika jobb som programmerare, sanningen är dock en helt annan.

Det finns hundratals olika yrken och du kan komma att bli förvånad över hur lite vissa av dessa jobb har att göra med programmering. Många av dem kräver inte, nödvändigtvis, en längre utbildning.

Missa inte kommunikation

Här finns framtida yrken inom IT 3Kommunikationsyrket är relativt fullt idag och man hör ofta om att det finns för många utbildade inom journalistik och kommunikationsvetenskap. Men i en väldigt digitaliserad värld dyker det också upp en mängd nya yrken i det här området. Det stämmer däremot inte att alla IT-yrken är renodlade programmeringsjobb där endast den med hög kompetens inom IT och teknik kan få ett jobb.

Ett exempel på det är arbeten inom marknadsföring. Idag sköts det mesta över nätet och därför har det dykt upp en rejäl efterfrågan på människor som förstå sökmotorer och vet hur man lättast når ut till kunderna.  Samma behov finns inom sociala medier där det finns ett behov hos företag att ha en person som endast sköter om sociala medier och PR. Allt det här är idag en form av IT-yrken, även om du kanske inte sett dem som det tidigare. Att lära sig yrkena kräver även att du lär dig om hur sociala medier och sökmotorer fungerar på en djupare nivå.

För renodlade programmerare

Om du är mer intresserad utav programmering och sådana yrken som vanligtvis förknippas med IT, har du ändå lika goda möjligheter att hitta jobb. Det finns en enorm efterfrågan inom de flesta industrier idag och en allt större efterfrågan kommer det att bli.

Här har du till exempel arbeten som Java-utvecklare och Frontend-utvecklare. Du har även goda möjligheter att jobba inom en industri du själv är intresserad av. Mer uppenbara arbetsplatser är till exempel inom spel och betting. Det är en växande industri inte minst här i Sverige. De ansvarar för att utveckla programvara både till deras vanliga spel som exempelvis Roulette som finns både i klassisk variant och också i live version men även till deras olika spelappar. Många av spelbolagen i branschen har även kontor i det spännande landet Malta.

Du har även arbeten inom fintech, företag som arbetar med finansrelaterad mjukvara. Även företag som i sin tur blir hyrda för att programmera är en idé. Det kommer även finnas en allt större efterfrågan inom myndigheter.

En fortsatt ljus framtid för IT

Nu när allting blir allt mer digitaliserat finns det inte mycket som kan stoppa utvecklingen. Har du redan utbildning eller erfarenhet inom ett IT-yrke, kan du även börja arbeta som frilansare. Det är populärt för många utvecklare men även inom de tidigare nämnda kommunikationsyrkena.

Det finns många alternativ för dig som är intresserad av IT och det bästa är att höga utbildningar inte alltid är en nödvändighet. Många utvecklare började genom att lära sig från hemmet och för den som är riktigt seriös med intresset så finns det många digitala kurser. Arbetsgivarna är mer intresserade av resultaten du kan skapa och det är något som kan gynna även den som är nyare till branschen. Självklart kan man alltid skaffa sig en riktigt utbildning för att ha de absolut bästa möjligheterna och för att lära sig under professionella former, samt få en examen på sitt CV inom området.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>