Telenor går in som partner i TECoSA – ett forskningscenter med fokus på nästa teknikskifte för uppkopplade samhällen och industri.
Tillsammans med 14 andra deltagare från olika branscher kommer forskning att drivas och framtidens tekniska lösningar att utvecklas inom smart industri, smart sjukvård och smarta städer.
Den teknik som främst ska utvecklas i projektet är Edge computing, en marknad där olika aktörer samverkar för att skapa helhetslösningar. Telenors bidrag är Telco Edge, en teknik som kortar svarstider mellan enheter och som samtidigt hanterar stor mängd data i nätet på ett säkert sätt. Det kan beskrivas som ett lager mellan enheten, applikationen och molnet. Tillsammans med 5G-uppkoppling kan den bidra till att snabba på samhällets digitalisering.
Telenor kommer att installera olika modeller av mobila privata 5G-nät och uppgradera dessa vartefter, men också erbjuda uppkoppling mot det befintliga 5G-nätet runt KTH. Bland annat kommer en testmiljö för självkörande fordon att använda det utbyggda nätet.
– Genom att vår uppkoppling ligger i grunden skapar vi möjligheter för utökade tester och ser samtidigt fram emot att lära oss massor av de andra deltagande företagen, deras tekniker och framför allt krav för att kommersialisera framtidens IoT-lösningar. Vi vill att gränserna för våra nät ska testas och flyttas. Den här utvecklingen kan ingen driva på egen hand, vi behöver samverka med för Telenor nya typer av aktörer för att komma fort framåt, menar Malina Borg Sigg, 5G-expert på Telenor Sverige.
Genom TECoSA kan olika branscher kombinera sin teknik för att testa, utveckla och lära sig av varandra. Telenors bidrag som enda operatör blir uppkoppling via 5G i forskningsmiljöerna och att strukturerat uppgradera till nya tekniska lösningar innan de erbjuds kommersiellt.
– Vi är mitt uppe i utbyggnaden av 5G i Sverige och med det kommer möjligheter att använda teknik som edge computing och network slicing. Tekniker som tack vare sina extremt korta svarstider bland annat kan användas för självkörande fordon, distanssjukvård och automatiserad industri. Genom vår medverkan kan vi bidra till tidiga tester och med fokus på lösningarna redan nu börja förbereda rätt förutsättningar i 5G-nätet. Vi ser fram emot samarbetet med övriga partners, säger Malina Borg Sigg.
TECoSA (Trustworthy Edge Coputing Systems and Applications) finansieras av Vinnova, industripartners och KTH och är ett av Vinnovas nationella kompetenscentra med syftet att stärka Sveriges konkurrenskraft inom industriell digitalisering. Övriga industripartners är: AFRY, Atlas Copco, Avassa, Einride, Elekta, Ericsson, Kvaser, RTE, Saab, Safety Integrity, Synective Labs, Syntell, Thhink och Varnish Software. Centrat startades 2020 och ska pågå i tio år.