HCL Technologies och Sumeru Equity Partners köper Actian Corporation

Actian är en marknadsledare inom hybrid data management, och tillhandahåller världens snabbaste kolumnbaserade databas.

HCL Technologies och Sumeru Equity Partners köper Actian Corporation 1HCL Technologies (HCL) och  Sumeru Equity Partners (SEP), har undertecknat ett avtal som innebär att bolagen ska köpa Actian Corporation. Köpet sker via kontant betalning och värderas till 330 millioner US dollar. HCL kommer att äga 80 procent medan SEP kommer att äga cirka 20 procent av det joint venture som i sin tur kommer att äga 100 procent av aktierna i Actian Corporation.

Palo Alto-baserade Actian är en marknadsledare inom hybrid data management, cloud integration, och analytics-lösningar som ligger till grund för insiktsdrivna företag över hela världen.

Med lösningarna kan företag lösa dagens tuffaste datautmaningar. Actian äger marknadsledande produkter som Actian Vector, vilket är världens snabbaste kolumnbaserade databas, Actian DataConnect, vilket är en dataintegrationsplattform för hybridmoln, och Actian X, en hybrid-databas för nästa generations analytics. Köpet kommer att tillföra HCL de senaste lösningarna för att hjälpa globala företag med sina digitaliseringsinitiativ.

– Actian kommer att vara en viktig faktor i utvecklingen av våra Mode 3-lösningar för data management-produkter och plattformar, säger C Vijayakumar, President och CEO, HCL Technologies. I kombination med HCL:s Mode 2-lösiningar, som Cloud Native, Digital and Analytics, och DRYICETM , ­­skapas nu ett kraftfullt erbjudande för kunder som vill nyttja möjligheterna med hybriddata. Actian har vunnit flera kunder den senaste tiden, vilket understryker potentialen att hjälpa kunder att utvinna mesta möjliga affärsvärde från sina data. Jag välkomnar Actians medarbetare, partners och kunder till HCL Technologies ekosystem.

George Kadifa, SEP Managing Director, säger:

Det finns en attraktiv möjlighet för tillväxt för de företag som tar tillvara på data på ett optimalt sätt. Det är också därför som SEP och HCL Technologies valde att köpa Actian – ett företag som sätter innovation och kundnytta i första rummet. Actian och HCL:s vision, expertis, and globala räckvidd kommer att innebära att företag får möjlighet att få ut största möjliga värde ur sina hybriddata. Vi ser fram emot att samarbeta med Actians och HCL:s ledning på den här tillväxtresan där det blir möjligt för företag och aktörer inom offentlig sektor att ta nästa steg inom digital transformation.

Actian kommer att fortsätta att agera som en separat enhet inom HCL Technologies ekosystem, under ledning av nuvarande CEO och President, Rohit De Souza.

– Hybriddata är här för att stanna och Actian ligger längst fram inom området, säger De Souza. De mest framgångsrika ledarna inser att data är deras mest värdefulla tillgång och jobbar för att nyttja den snabbt och effektivt oavsett var den finns. HCL:s, SEP:s och Actians kombinerade egenskaper kommer att hjälpa kunder att dra nytta av det värde som data kan medföra.

– Efter att ha jobbat med Actians tillväxt under det senaste decenniet är vi glada att HCL och SEP köper bolaget för att ta det till nästa nivå, säger, Terence J. Garnett, co-founder och Managing Director, Garnett Helfrich Capital vilka idag är huvudägare till Actian Corporation.

HCL Technologies som blir största ägare efter köpet kommer att ha majoritetsrepresentation i Actians styrelse och SEP:s managing directors George Kadifa och Sanjeet Mitra kommer också att tillhöra styrelsen efter att affären har gått igenom.