Helheten är nyckeln till säkerheten
Hem Säkerhet Helheten är nyckeln till säkerheten

Helheten är nyckeln till säkerheten

Publicerat av: Redaktionen

De gamla sanningarna avseende IT-säkerhet, som att allt innanför brandväggen är säkert, har spelat ut sin roll. Hur trist det än låter är det dags att inse att det är Zero Trust som gäller nu. Lita inte på något!

Helheten är nyckeln till säkerhetenInom IT-säkerhet sker sedan en tid stora förändringar på flera områden. Nu har säkerhetsfrågorna flyttat in som en viktig punkt på företagsledningarnas agendor, åtminstone hos de bolag som har insett allvaret i den moderna hotbilden. Dessutom har den gamla sanningen att – Allt som vi har inne i vår IT-miljö är säkert och allt på utsidan är potentiellt farligt – helt spelat ut sin roll. Dagens verklighet är att den egna IT-miljön är spridd både innanför och utanför organisationens egna lokaler. Möjligheten att arbeta där man är och när man vill har numera blivit en norm, inte minst med tanke på den pågående pandemin som har drivit på den utvecklingen.

Reaktivitet ut och proaktivitet in

Traditionellt sett har säkerhetslösningarna varit skapade utifrån kända hot. Den moderna tekniken, bland annat i form av Artificiell intelligens (AI) och Maskininlärning (ML), ger aktörerna möjlighet att skapa proaktiva lösningar som istället själva lär sig att upptäcka nya hot. Det kanske äldsta av alla hot, den mänskliga faktorn, finns självklart fortfarande kvar och har om möjligt blivit ännu svårare att skydda sig emot. Förändrade arbetssätt och vanor är en anledning till det.

Dessutom har det blivit allt viktigare att segmentera olika roller i en organisation. Vem ska ha access till vilken information? Är det självklart att desto ”högre upp” en anställd är i organisationen automatiskt medför tillgång till mer data?

Företag och myndigheter måste nu på allvar, om de inte redan har gjort det, skapa en säkerhetsarkitektur där ingående komponenter samverkar. Det gamla silotänket måste bort. Krishantering är inget nytt begrepp men nu används det även, tillsammans med Disaster Recovery, för att skydda lagrad information, vilket oftast är det viktigaste man har i en organisation. Backuper är därför oerhört viktiga att skydda så att det, under kontrollerade former, går att återskapa en IT-miljö.

Hur kommer man igång, respektive vidare, på bästa sätt?

Helheten är nyckeln till säkerhetenVi har pratat med de båda framgångsrika säkerhetsföretagen Palo Alto Networks ochRubrik, båda med rötter i Silicon Valley, om vad som är viktigt att tänka på för att navigera rätt i det nya landskap som har bildats avseende IT-säkerhet.

De har ett tätt samarbete bland annat i Norden. Deras respektive produkter och tjänster kompletterar varandra. Tillsammans erbjuder de en helhetslösning för IT-säkerhet från enskilda slutpunkter som mobiltelefoner, surfplattor och datorer till det allra heligaste i form av säkra backuper. Allt är byggt på den modernaste tekniken med AI, ML, automation, kryptering med mera.

För att hjälpa sina kunder, både befintliga och nya, att komma igång, respektive vidare, med sitt arbete kring IT-säkerhet genomför de nu ett gemensamt webinar med rubriken – Zero Trust. Ett vedertaget begrepp som i korthet kan beskrivas som att såväl medarbetare som IT-system aldrig ska lita på någon eller något tills motsatsen har bevisats.

Helheten är nyckeln till säkerhetenPå webinaret kommer de båda företagen att presentera sina respektive lösningar där Palo Alto Networks fokuserar på förberedande skyddsarbete i form av säkerhetsarkitektur med ML-verktyg som snabbt detekterar till exempel Malware, Ransomware och avvikande beteenden.

Rubrik kommer att berätta om sitt arbete med bland annat Data Management, Backup och Restore. Ett av deras nyckelbegrepp är kundnytta. De kan lyfta fram lyckade och effektiva exempel från Varbergs kommun, Borås Stad och LKAB när det gäller säkra backuper och möjligheten att effektivt och tryggt återskapa en IT-miljö. Under webinaret kommer det även att finnas möjlighet att ställa frågor.

Läs mer och anmäl dig här: Palo alto Networks/Rubrik – 27 april – Zero Trust Security webinar

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. Detta tillsammans med vår djupgående kompetens ger oss förutsättningar att förstå de utmaningar företag och organisationer står inför. Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig!  https://www.exclusive-networks.com/se/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>