Hem NyheterUndersökningar Hemmajobbet under Corona är en teknikfråga enligt ny och stor undersökning – och landsbygden är förloraren

Hemmajobbet under Corona är en teknikfråga enligt ny och stor undersökning – och landsbygden är förloraren

Publicerat av: Redaktionen

Hemmaarbetet fungerar – om du har rätt teknik.

Hemmajobbet under Corona är en teknikfråga enligt ny och stor undersökning – och landsbygden är förloraren 2

Regina Donato Dahlström

Hushåll med ett snabbt bredband (bredband via fiber) har tydliga fördelar, medan de med sämre uppkoppling har betydligt svårare – och dessa finns oftast på landsbygden. Detta säger en Sifoundersökning gjord på 1 000 personer över hela Sverige under juni 2020.

Hemmaarbetet under Corona är en teknikfråga

Sju av tio personer, 68 procent, förväntas arbeta hemma i dag. Och detta arbetssätt är någonting vi kommer att behålla även efter Coronapandemin, enligt undersökningen. Men det är samtidigt en teknikfråga – det är fyra gånger så vanligt att man valt att begränsa sitt distansarbete om man saknar snabbt bredband.

Det är tre gånger så vanligt med problem att arbeta hemma hos de som inte har snabbt bredband.

En av de tjänster som vuxit enormt under hemmaarbetena är videomöten, och även här är snabbt bredband helt avgörande. Av de som saknar snabbt bredband upplever dubbel så många problem med uppkopplingen under videomöten.

– Undersökningen är tydlig med att snabbt och stabilt bredband är avgörande för att arbeta hemma på ett effektivt sätt Många är vana vid snabbt bredband när de sitter på kontoren, men de som saknar detta i hushållet får problem, något som vi ser upplevs mycket negativt, säger Regina Donato Dahlström.

Landsbygden ett digitalt b-lag när Sverige jobbar hemma

Endast hälften av hushållen på landsbygden har snabbt bredband via fiber enligt Post- och telestyrelsen, och detta skapar problem när man jobbar hemifrån.

– Hemmaarbetet har blivit en fråga om var du bor. Bara varannan på landsbygden har snabbt bredband och vår undersökning är tydlig med att detta får negativa konsekvenser för deras möjligheter att arbeta hemifrån. Hemmaarbetet är i dag gjort för våra städer, säger Regina Donato Dahlström.

Faktapunkter från undersökningen – jobba hemma

  • 1 000 personer intervjuade, juni 2020
  • Sju av tio, 68 procent, har förväntats att arbeta hemma (56 % i glesbygdskommuner, 73 % i övriga landet).
  • Av de som saknar fiber upplever dubbel så många problem med uppkopplingen under videomöten (22%) jämfört med de som har fiber (10%). Mindre än hälften av de som inte har bredband via fiber är nöjda, medan motsvarade siffra för de med fiber är åtta av tio.
  • Stabiliteten upplevs betydligt sämre hos de som inte har bredband via fiber.
  • Det är tre gånger så vanligt med problem att arbeta hemma hos de som inte har fiber.
    28 procent, nästan tre av tio, som saknar fiber har problem att arbeta hemma. 9 procent, en av tio, av de som har fiber upplever samma problem.
  • Det är fyra gånger så vanligt hos de som inte har bredband via fiber att man valt att begränsa sitt distansarbete jämfört med de som har fiber (tre procent av de som har fiber, 13 procent av de som inte fiber).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>