”Hög tid att bygga etisk AI”: Fyra trender som dominerar digitaliseringen 2022
Hem NyheterAI ”Hög tid att bygga etisk AI”: Fyra trender som dominerar innovationstakten och digitaliseringen 2022

”Hög tid att bygga etisk AI”: Fyra trender som dominerar innovationstakten och digitaliseringen 2022

Publicerat av: Redaktionen

Innovationstakten och digitaliseringen ökar allt mer, men det gör också behovet att agera hållbart och inkluderande större.

Inte minst för IT-branschen.

Och vad händer när vi i snabb takt lägger över allt fler avancerade och komplexa arbetsuppgifter till AI:n?

Det är två utmaningar som kommer att spegla de viktigaste trenderna inom IT under de kommande året, spår Cisco.

De senaste två åren har varit utmanande på flera sätt för många, men precis som vid tidigare utmaningar  i mänsklighetens historia har också stora framsteg gjorts på grund av detta. Den digitala transformationen och användandet av ny teknik har ytterligare accelererat och förändrat hur människor arbetar och lever. Från ökning i raketfart av appanvändande och digital vårdrådgivning till att möjliggöra hybrida arbetssätt, och en snabb utveckling av konceptet “metaverse”, där gränserna mellan fysisk och digital närvaro suddas ut.

 1. Etisk och ansvarsfull AI

Den extrema mängden data som genereras har redan överskridit vad som är hanterbart för människor men måste fortfarande bearbetas ”intelligent” och, i vissa fall, så nära i realtid som möjligt. Det gör att en utmaning som diskuterats i många år inom science fiction nu har blivit akut: att hitta processer för att designa etisk, ansvarsfull och transparent AI och machine learning.

”Hög tid att bygga etisk AI”: Fyra trender som dominerar digitaliseringen 2022– Utmaningen är att data har problem med ägande, suveränitet, integritet och efterlevnad, som alla måste beaktas när de används för att producera insikter. Och om den AI som används för att producera omedelbara insikter har inneboende fördomar inbyggda, då är dessa insikter i sig felaktiga. Detta leder till behovet av etisk, ansvarsfull och begriplig AI. AI:n måste vara transparent, så att alla som använder systemet förstår hur insikterna har tagits fram, skriver Liz Centoni.

  2. Dataflodens möjliggörande

Floden av data möjliggör helt ny utveckling av applikationer.

– Pandemin har visat att enterprise-företag kan behålla och växa sina affärer genom anslutningar från applikation till applikation, utan mänskliga mellanhänder. Dessa interaktioner skapar helt ny data, som bara växer I skala. Detta gör att man skapar förutsägbara insikter som möjliggör helt ny utveckling av applikationer. Det är machine learning på riktigt, skriver Liz Centoni, Chief Strategy Officer på Cisco, i ett blogginlägg.

 3. Större krav på uppkopplingar överallt

Behovet av kraftfulla obundna anslutningar och kommunikation kommer att fortsätta, drivet av det kombinerade generationsskiftet till 5G och wifi 6. Den stora bekvämligheten med att använda enheter trådlöst är uppenbar för alla, och innovationen inom AI och maskininlärning möjliggör också helt nya och kraftigt förbättrade tjänster. Framtiden behöver pålitlig internetuppkoppling till låga priser, överallt. En framtid där vi blir allt beroende av ständigt påkopplade internettjänster krävs att åtkomsten fungerar oavsett om du är inomhus eller utomhus och om du surfar via mobilt nätverk eller wifi, samt när du byter från ett nätverk till ett annat. En förutsättning för att lösa den umaningen, utan latens och avbrott, är  AI-förstärkt anslutning.

 4. Kvantdatorer driver säkerhet

Avslutningsvis kommer kvantdatorer, kommunikation och säkerhet att driva en snabbare, säkrare framtid som kräver en återuppfinning av hur system fungerar och kommunicerar via ett utvecklat internet – med ännu lägre svarstid och högre bandbredd, till ännu större nytta för den uppkopplade generationen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>