Hogia är med och levererar när London testar framtidens bussar
Hem Nyheter Hogia är med och levererar när London testar framtidens bussar

Hogia är med och levererar när London testar framtidens bussar

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan IT bidra till att göra framtidens bussresande mer attraktivt och effektivt? Ett EU-projekt har startat som samlar företag och myndigheter från hela Europa för att besvara den frågan. Nu är tekniken redo att testas och Londons stadsbussar är först ut i ett fältprov. Hogia deltar som leverantör av plattformen som sammanbinder IT-systemen.

jm2oa1wmps7unfkgolirEU-projektet European Bus System of the Future 2 har nu startat. Det är en del av Horisont 2020, det största ramprogrammet någonsin inom EU för forskning och innovation, och syftar till att utveckla IT-lösningar som ska göra framtidens bussresande mer attraktivt och effektivt. Operatörer, trafikhuvudmän, busstillverkare och systemleverantörer har gått samman och formulerat ett antal specifikationer och rekommendationer för IT-system som är viktiga för ett välfungerande bussystem. Bland annat har man fokuserat på att etablera standarder och branschrekommendationer för att förenkla samarbetet mellan olika leverantörer. Nu ska konceptet testas i ett fältförsök med stadsbussar som går i trafik i London. London har ett bussystem som varje dag transporterar 6 miljoner resenärer.

– Vi tror att resenärer upplever bussresandet som attraktivt om de kan få aktuell information i realtid om nuläge och eventuella störningar. Det har varit vår utgångspunkt i projektet, säger Ulf Bjersing, chefsarkitekt på Hogia Public Transport Systems.

Det kräver ett sömlöst utbyte av information mellan alla delsystem som är aktiva i ett kollektivtrafiknätverk, såsom bussarnas ombord-system och system för drift och trafikövervakning.

Eftersom det kan vara många leverantörer inblandade i ett kollektivtrafiknätverk är system med öppna gränssnitt och användandet av standarder en förutsättning för ett sömlöst informationsutbyte och det har varit centralt i Hogias produktutveckling under många år.

I fältförsöket används PubTrans, Hogias integrationssystem för kollektivtrafikinformation, för att knyta samman och harmonisera information från de olika leverantörerna.

– Vi har alltid strävat efter att leverera en teknisk plattform som inte stänger in kunden i en specifik teknisk lösning utan ger möjligheten att kombinera fördelarna i flera olika system. Det är speciellt viktigt för Transport for London eftersom de varje år köper in 800 nya bussar, säger Ulf Bjersing.

EU-projektet European Bus System of the Future 2 kommer att pågå till år 2018.

Mer information:

Målet med European Bus System of the Future 2 (EBSF2) är att fungera som en drivkraft för att förbättra bussystem i stads- och förortsområden, genom att utveckla ny teknik för fordon och infrastruktur i kombination med branschrekommendationer. För mer information: http://ebsf2.eu/

EBSF2 samordnas av International Association of Public Transport (UITP). Det är en världsomspännande organisation för bland annat myndigheter, vetenskapliga institutioner, politiker, trafikhuvudmän och operatörer. UITP omfattar alla typer av kollektivtrafik. För mer information: http://www.uitp.org/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>