HP återuppfinner skrivaren

Under en intensiv dag i Lissabon den 8:e mars 2016 presenterade HP sina nya skrivarlösningar vilka samtliga omfattades av ledordet för dagen – Reinvention

Lanseringen som är HPs största på över tio år berör hela HPs office skrivar portfölj. Men fokus denna gång ska enlige David Ryan, GM för EMEAs printerdivision, inte ligga på skrivaren i sig utan på lösningen som den tillhandahåller. 82% av SMB kunder köper och använder en lösning för sina utskrifter snarare än en renodlad printer.

  • Marknaden har under det senaste decenniet förändrats och kunder söker inte efter en skrivare utan en lösning som fungera i befintliga system och i en befintlig infrastruktur. HP har alltid lyssnat på sina kunders önskemål och denna lansering är ett tydligt exempel på hur långt vi har tagit dessa, säger David Ryan.HP

Kundfokus

Vad är då viktigast för kunden? Mick Heys, VP för Imaging, printing and Document solutions på IDC berättar att deras undersökningar ger en tydlig bild av vad som ligger i fokus för kunderna. Som klar första punkt så ser vi en önskan om minskade kostnader. Detta handlar inte bara om att ta fram billigare skrivare utan om helhetsbilden. De ska vara billigt att driva och underhålla en enhet sett till såväl energi- som bläck- och tonerförbrukning.

Nästa punkt gäller säkerheten. Cirka tre fjärdedelar av samtliga företag söker en högre säkerhet för sina anslutna skrivare både still hårdvara och installerade program. Härefter följer ett effektiviserat arbetsflöde om möjligheten att hantera stora utskriftsvolymer vilka både minskar företagets totala kostnader eller TCO. Som sista del och på ungefär samma intressenivå ligger miljöaspekten.

  • Vi ser en intressant närliggande framtid där företagsanpassade bläckstråleskrivare kommer att öka med 25 procent samtidigt som antalet utskrifter i färg förväntas öka med 57 procent. Dessutom ser vi att upp mot 50 procent helt eller delvis förväntas att arbeta och skriva ut från andra platser än sina kontor. För att detta ska fungera så kräver företag ” a single point of contact”. Det vill säga en kontakt för att köpa, underhålla och felsöka produkter och tjänster, berättar Mick Heys

Tre produktgrupper

För att möta kundernas krav och önskemål så lanserar HP tre mer eller mindre helt omgjorde produktgrupper i form av; bläckbaserade Office jet Pro, Laserjet samt  nyheten PageWide. Gemensamt för dessa är att de samtliga är mindre, snabbare och kostnadseffektivare jämfört med sina föregångare.

Office Jet:

Börjar vi titta på Office Jet gruppen som omfattar MFP lösningar för alla storlekar på företag men vars ledord är att de ger små företag stora företags fördelar sett till utskrifter. Dessa modeller har fått ett förbättrat bläckhanteringssystem som minskar utskriftskostnaderna för bläck med upp till 50%. Dessutom har såväl den yttre som den inre designen gjorts om för att minimera platsen enheter tar rent fysiskt. Dessutom har HP skapat en ny pappersbana som matar ut utskrivna ark på skrivaren istället för framför densamma. Något som varit ett stort önskemål från kunder för att minimera risken att papper trillar ner på golvet.

Den nya interna designen med nya pappersbanor gör det även möjligt att åka hastigheten på dubbelsidig utskrift som numera är nästan lika snabb som enkelsidig. Detta genom att baksidan på ett papper skrivs samtidigt som framsidan på nästa. Detsamma gäller skannerdelen som på Office Jet Pro 8740 fått en dubbel kapacitet med samtidig dubbelsidig skanning.

Laserjet:

Även på Laserjet marknaden har det hänt en hel del. Grunden till denna förändring kan vi spåra till en utveckling av HPs toner. Med ett hårdare yttre skikt och ett inre vax som smälter vid lägre temperaturer har enheterna kunnat byggas avsevärt mindre. Detta då de element som värmer upp tonertrumman inte behöver bli lika varma. Detta har i sin tur även lett till en ökad utskriftshastighet eftersom pappret inte behöver vara så nära en varm yta under lika länge. Resultatet har blivit enheter med kortaste tiden till första sidan skrivs ut och extremt snabb dubbelsidig utskrift.

Dessutom har HP utvecklat säkerhetsaspekterna för flera av sina modeller vilket bland annat innebär att såväl kommunikation till och från skrivaren håller högsta säkerhet samtidigt som du som företagsadministratör kan styra vem som ska få skriva ut vad och varifrån. Detta säkerhetstänkande gäller även tonerkassetterna som har inbyggt skydd mot plagiat.

PageWide:

Slutligen kommer vi så till den stora nyheten i form av PageWide. Detta är en teknik som sedan tidigare funnits i mer professionella miljöer men som nu även äntrar SoHo scenen. Det som gör denna teknik unik är att den mer eller mindre saknar rörliga delar som skrivarhuvud och valsar som på traditionella skrivare. Istället är det enbart pappret som rör sig över ett fast monterat skrivarhuvud med 42 000 nozzels eller hål för bläckdropparna.

Fördelarna med denna lösning är flera. För det första så förekommer knappast något slitage vilket gör att en enhet under en utskriftstid motsvarenade 150 000 sidor enbart har en förbrukning motsvarande ca 5 kilo. Detta ska jämföras med konkurrerande lösningar som ligger på 10 till 20 gånger högre värden. Detta gör enheten till ett föredöme ur ett miljöperspektiv.  Med minskat slitage minskar även underhållet vilket ger en lägre totalkostnad.

Nästa stora fördel är hastigheten som kommer upp i hela 75 sidor per minut för såväl svart som färg. Enheten är dessutom extremt tyst och det är mer eller mindre bara i helt tysta miljöer som den hörs. Då PageWide är en ny typ av skrivare har HP även varit tvungen att utveckla ett nytt form av bläck för dessa. Bläcket heter kort och gott PageWide pigmented och ger utskrifter med lång beständighet och hög tålighet mot fukt. Tack vare den nya tekniken så har HP även lyckats med konststycket att få en patron att räcka till upp mot 21 000 sidor svartvitt eller 16 000 i färg.

Ljus framtid

Efter att under en tid varit lite frånvarande från den publika scenen här i Sverige och även i andra delar av världen så kan vi nu med glädje konstatera att vi börjar se resultaten av HPs bolags delning och att denna verkar ha blivit lyckad. Den nya Skrivarflottan känns mer eller mindre bara som den första grodden på ett frö och vi kan utan tvekan vänta oss mycket mer av HP under kommande  månader både på produkt- och tjänstefronten för HP har precis det som Mick Heys menade att kunder efterfrågar i form av; erfarenhet, trygghet och bredd inom såväl produkter, mjukvara och support vilken tillsammans gör det möjligt att integrera en HP skrivare i sin befintliga infrastruktur som vilken annan dator som helst.

HP-keysession     HP PageWide Enterprise Color Flow MFP 586z Printer       HP-panel

 

Post Comment