HP vänder till vinst på minskad försäljning
Hem Nyheter HP vänder till vinst på minskad försäljning

HP vänder till vinst på minskad försäljning

Publicerat av: Redaktionen
Meg Whitman, HP

Meg Whitman, HP

HP:s Meg Whitman är nöjd över bolagets resultat 2013, även om hon konstaterar att de har mycket kvar att göra. Försäljningen sjönk med fem procent jämfört med 2012 men resultatet ökade, mycket tack vare responsen från kanalen, framhåller hon. 

Analytiker gillade vad de såg när HP i USA presenterade kvartalsrapporten för deras sista kvartal under 2013. För helåret redovisade bolaget en vinst på 5,1 miljarder dollar, att ställas mot  förlusten på 12,7 miljarder dollar 2012.

Samtidigt minskade försäljningen

De positiva siffrorna speglar alltså främst avsevärt sänkta kostnader. Under förra årets Q4 redovisade HP kostnader på nästan 36,5 miljarder dollar, mot drygt 22 miljarder Q4 2012. Det senaste kvartalets nettoresultat landade på 1,4 miljarder, mot en förlust på nästan 6,9 miljarder Q4 2012.

Däremot sjönk alltså försäljningen inom alla områden jämfört med året innan, och bara två uppvisar ett ökat resultat: mjukvara och finansiella tjänster. Totalt landade det samlade rörelseresultatet från bolagets verksamhetsområden på 10,8 miljarder dollar vilket alltså är en minskning från föregående år, då motsvarande resultat landade på 12,5 miljarder dollar.

En stor del av de redovisade kostnaderna som bidrog till föregående års minusresultat härrör från köpet av Autonomy, som bland annat föranledde en sänkning av goodwill-värdet med 8,8 miljarder dollar. Total skedde en justering av goodwill-värde och immateriella tillgångar med -18 miljarder dollar under 2012.

Om man tar på sig kvartalsglasögonen blir bilden av bolagets försäljning aningen ljusare, åtminstone fläckvis. Servrar, som ingår i området Enterprise Group, var en av de främsta ljuspunkterna med en försäljningsökning från HP:s Q3 till Q4 på tio procent. Även mjukvara-som-tjänst inom området Software gick bra och uppvisade ett plus på 15 procent.

CEO Meg Whitmans kommentar i pressmeddelandet som skickades ut i samband med rapporten:
– Tack vare en förbättrad kostnadshantering och med stöd av våra kunder och partners avslutade vi 2013 ”on a high note”. Våra Q4-resultat visar att vi är på rätt väg när vi går in i 2014. Även om vi har mycket arbete kvar visar våra affärsenheter att de levererar enligt HP:s strategi att stärka våra kunder genom att tillhandahålla lösningar för ”the new style of it”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>