Hem EVENTEVENT BEVAKNING HP’s nya lösning för centralisering av Workstations

HP’s nya lösning för centralisering av Workstations

Publicerat av: Redaktionen

”HP ZCentral –  representerar nytänkande vad gäller arbetsstationer. De sitter i rack och kan administreras centralt, men användarna upplever dem som sina egna.”

HP’s nya lösning för centralisering av Workstations 2

Stefan Jeleby, Category Manager på HP

Vissa användare behöver mer datorkraft än andra. Det kan till exempel handla om ingenjörer som gör komplicerade beräkningar, designers som ägnar sig åt väldigt avancerad bildbehandling eller analytiker som jobbar med megastora kalkyler.

Traditionellt har många av de här superanvändarna haft arbetsstationer på sina skrivbord. En arbetsstation är enkelt uttryckt en väldigt snabb persondator. De har ibland Linux som operativsystem, tidigare ofta Unix, men numera är Windows vanligt. Även Mac OS förekommer.

Problemet med den traditionella lösningen, med en arbetsstation per individ, är att den blir jobbig vad gäller administration och underhåll. Jobbiga uppdateringar är ett exempel på det. Det är inte heller en idealisk lösning ur säkerhetssynpunkt.

Ett alternativ är att stycka upp serverkraft med hjälp av virtualisering och förse individer med datorkraft, vilket kan göras både med servrar i lokala datacenter och servrar i molnet. Problemet med den lösningen är att det ofta inte ger tillräckligt mycket datorkraft till varje individ. Även arbetsstationer som finns på molnplattformar lider av de här problemen.

Den här gordiska knuten ämnar HP lösa med hjälp av ZCentral. Målet är alltså att erbjuda både höga prestanda och smidig, central administration. Produktchefen Stefan Jeleby berättar att det planeras säljstart i Sverige i mars. IT-Kanalen träffar honom efter att han hållit ett föredrag på eventet HP Partner Update i Stockholm nyligen.

– Det finns flera anledningar att använda en lösning som ZCentral. Ett exempel är om man vill ge tillgång till datorkraft till underleverantörer och konsulter, ett annat om vissa användare bara behöver så mycket datorkraft sporadiskt, förklarar Stefan Jeleby.

Det som sticker ut med ZCentral är att HP har sammanfört tre olika delar till en helhet, under ett tak:

  • Arbetsstationer i familjen Z Workstations som är designade för rackmontering. Det finns flera olika modeller, av olika storlek och med olika kapacitet. De kan köra Windows, Linux (Ubuntu och Red Hat) och Mac OS.
  • Mjukvaran ZCentral Remote Boost som gör det möjligt för i princip vilken klientenhet som helst (stationär pc, bärbar, tunn klient) att tillhandahålla användargränssnitt till en rackmonterad arbetsstation, med höga grafikprestanda.
  • Mjukvaran ZCentral Connect för att hantera anslutningar, konfigurationer och administration.

Stefan Jeleby framhåller att det är möjligt att skapa ”en-till-en-anslutningar”, alltså att en viss användare alltid får tillgång till en viss rackmonterad arbetsstation. Det finns även andra modeller, till exempel pooler med arbetsstationer som har samma konfiguration. Även om en användare får tillgång till olika arbetsstationer vid olika tillfällen kan personen få tillgång till samma data och samma miljö vid varje tillfälle.

HP framhåller att ZCentral blir billigare än konkurrerande lösningar och att det handlar om förutsägbara kostnader, till skillnad från många molnbaserade lösningar. Och så har vi ett mycket intressant argument:

– Inga data lagras i molnet, säger Stefan Jeleby.

Det är ett argument som kan tilltala företag och organisationer som jobbar med konfidentiella data, eller data som inte får lagras hur som helst av regulatoriska orsaker.

Nu återstår att se hur kanalen tar till sig ZCentral. Det borde vara intressant med en lösning som har potential att konkurrera med publika molnplattformar. Dessutom öppnas möjligheter att bistå med implementation, för kunder som önskar det.

På HP Partner Update pratade Stefan Jeleby även om ett nytt samarbete med OmniSci vad gäller dataanalys i edgesammanhang. Edge är benämningen på IT-miljöer där beräkningar sker i kanten av nätverken. Ett exempel är IoT-lösningar med många sensorer, för vilka det är opraktiskt att överföra alla insamlade data till centrala servrar.

Andra HP-medarbetare visade avancerade dockningsstationer (det är USB-C som gäller exklusivt för anslutning från maj), smarta utskriftslösningar och en hårdsatsning på AMD-processorer (minst lika snabba som Intels och dessutom kan AMD leverera i hög takt).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00