Huawei ”Framtiden är redan här! Är Sverige redo?”
Hem EVENTEvent Bevakning Huawei ”Framtiden är redan här! Är Sverige redo?”

Huawei ”Framtiden är redan här! Är Sverige redo?”

Publicerat av: Redaktionen

Huawei har många intressanta och spännande saker på gång. Därför valde vi att besöka två av deras event, ett i Stockholm och ett i London. Det blev en härlig blandning av innovation, Artificiell Intelligens och produktlanseringar.

I Stockholm arrangerade de – Huawei Innovation Day – ett seminarium med underrubriken; Är Sverige rustat för att ta en ledande roll inom Artificiell Intelligens (AI)?

Sofia Björnerfors, PR Manager på Huawei Consumer Group i Sverige, hälsade oss alla välkomna med förhoppningen om att vi skulle få en bild av hur verkligheten ser ut i vårt land när det gäller mognaden inom AI samt hur vi faktiskt använder det i vår vardag redan nu. Tillsammans med dagens moderator Judith Wolst ledde hon oss igenom eventet som bestod av flera intressanta föredrag.

Sverige först ut efter Kina

Huawei ”Framtiden är redan här! Är Sverige redo?” 7Kenneth Fredriksen, VD för Huawei i Sverige, berättade att Sverige är en viktig marknad för dem och att det är den marknad som Huawei först tog sig an förutom hemmamarknaden i Kina. I Sverige har de idag kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Han fortsatte med att berätta att de investerar mycket i forskning och utveckling bland annat avseende vad som kommer efter 5G. Det är självklart en utmaning att hela tiden ha blicken mot framtiden och samtidigt vara i nutiden. 5G är ännu inte på plats som en standard för kommunikation i mobila nätverk men Kenneth menar att dess betydelse är stor för att vi på allvar ska komma igång med AI. Givetvis med tanke på att svarstiden är en av framgångsfaktorerna för den nya tekniken. En annan viktig parameter för hur snabbt AI och Internet of Things (IoT) blir en verklighet för oss är antalet operatörer.

”I Kina och USA är det tre operatörer som verkar på en marknad som är lika stor som EU. Inom EU är det tre till fyra operatörer per marknad. Det är klart att det blir mer komplext då”, förklarar Kenneth.

Han avslutar med att förutspå att inom en femårsperiod har vi slutat att prata i vår telefon, vi kommer istället att prata MED telefonen. Vidare ser han i Huaweis ”spåkula” att vi inom samma period kommer att ha telefonen som en personlig assistent och vi kommer sannolikt inte att reflektera över att vi använder AI.

Politikerna måste med på digitaliseringståget

David Mothander, Förbundsdirektör på IT & Telekomföretagen, ställde i sitt föredrag frågan; Varför gör vi det här?
Hans svar var att dels har vi passerat ”Point of no Return”, alltså det finns inte någon möjlighet att stoppa utvecklingen. Dessutom är det, enligt David, så att de olyckskorpar som är rädda för att maskiner och robotar kommer att ta över våra jobb, inte behöver känna någon rädsla. Det stämmer visserligen att många yrken och arbetstillfällen kommer att försvinna men det intressanta är att de kommer att ersättas av nya yrken. David menar att man uppskattar att nettot avseende arbetstillfällen kommer att landa på ett plus med 0,1 %. Det kanske inte verkar vara mycket men det är väsensskilt från de domedagsprofetior som har presenterats i olika sammanhang.

Den här omställningen ställer stora krav på samhället inte minst inom utbildningsvärlden. Därför menar David att det är av största vikt att våra politiker förstår vad digitaliseringen innebär och ser till att lagar samt samhällsresurser möjliggör för en ordnad utveckling inom till exempel AI och IoT.

”Sverige kan vara en testbädd inom AI och vi är duktiga på att tillämpa ny teknik men vi kommer inte att kunna komma ifatt Kina och USA när det gäller forskning”, avslutar David Mothander.

Go

Huawei ”Framtiden är redan här! Är Sverige redo?” 8Det är drygt 20 år sedan en dator, Deep Blue, besegrade den regerande mästaren i schack Garry Kasparov. Ather Gattami, PhD och VD på svenska Bitynamics tar det som ett exempel på att förklara vad AI är.

”Många uppfattar att Deep Blue var ett exempel på Artificiell Intelligens men det handlade bara om datakraft och att snabbt kunna analysera mängder av alternativ. Om vi istället tittar på det kinesiska brädspelet Go får vi ett bättre exempel och en betydligt större utmaning. Go är ett strategiskt brädspel spel som bygger på intuition där två spelare flyttar sina pjäser på ett rutnät av 19 x 19 linjer. Reglerna är enkla men ger ändå en mångfald av lösningar precis som i schack men den stora skillnaden är att här har intuitionen en stor del i spelet och därför är det mer relevant när vi pratar om AI”, säger Ather.

Han fortsätter med att förklara att AI är viktigt för vårt samhälle men att Sverige tyvärr inte ligger speciellt bra till och lyfter istället fram Kanada som en superkraft inom AI.

”Det händer för lite i Sverige. Vi behöver en stjärna, ett företag eller myndighet, som tar initiativet avseende digitaliseringen. Det behövs dessutom mer pengar. Idag satsar Vinnova, Verket för innovationssystem, en miljard per år men det räcker tyvärr inte”, förklarar Ather.

Vi måste göra om resan

Moderator Judith Wolst bjuder under ett av dagens pass upp den smått legendariske svenske uppfinnaren Håkan Lans, PhD på Engineering Sciences. De två för ett mycket intressant samtal runt Sveriges roll som innovationsmotor. Inte minst mot bakgrund av de många banbrytande uppfinningar som Håkan är pappa till. Han tar oss tillbaka till år 1850 då Sverige var ett av världens fattigaste länder. År 1972 var Sverige världens tredje rikaste land och det är en imponerande resa som våra förfäder gjort. Håkans poäng med detta resonemang är att vi har tappat initiativet och han pratar om; Den svenska paradoxen. Han menar att vi släpper våra innovationer och därigenom tappar vår position globalt sett.

Han är inne på samma linje som David Mothander tidigare var nämligen att våra politiker måste vakna upp.
”Om de kan förstå vad som hände i Sverige mellan år 1850 och år 1972 så kan det bidra till att vi kan göra om den resan och det tror jag är fullt möjligt”, berättar Håkan.

Har innovation i blodet

Vi får möjlighet till ett exklusivt samtal med Huaweis Nordenchef för Consumer Group Jacky Zhao.
Vi frågar om vilka förväntningar de har på dagen?

”Det är viktigt för oss att kommunicera mer med den svenska marknaden och nå ut med vårt företags historia med innovationer och hög ambition. Vi är ett ungt företag präglat av stark entreprenörsanda och det vill vi förstås nå ut med på den svenska marknaden. Med Huawei Innovation Day vill vi skapa en plattform för dialog. Där ämnen som är intressanta och relevanta för oss såväl som Sverige och den svenska marknaden kan diskuteras av insatta talare”, svarar Jacky Zhao.

”Vi satsar stort på forskning och utveckling. Hela 48 % av vår personal arbetar med det och vi återinvesterar en stor del av vår vinst varje år. Vi arbetar stenhårt för att kunna erbjuda premiumprodukter inom såväl telefoner, datorer, plattor med mera”, fortsätter Jacky Zhao engagerat.

London Calling

Huawei ”Framtiden är redan här! Är Sverige redo?” 9Att Huawei menar allvar med sina satsningar inom bland annat AI blev tydligt när vi även besökte deras exklusiva pressevenemang i London några dagar senare. Höjdpunkten var lanseringen av deras nya telefon Huawei Mate20 Pro som släpps i Sverige den 5 november 2018 samt den sportklocka Huawei Watch GT som har säljstart i Sverige i slutet av november 2018. Två produkter som med sina inbyggda intelligenta funktioner samt kraftiga batterikapacitet verkligen utmanar konkurrenterna.

”Smartphones är en viktig ingång till den digitala världen. Huawei Mate20 Pro är framtagen för att vara användarens bästa vän och med dess enastående batteritid och kraftfulla kameraprestanda hjälpa användaren att njuta av ett rikare, mer uppfyllt liv”, sa Richard Yu, VD för Huawei Consumer Business Group, i sitt inledningsanförande.

Att han väljer att lyfta fram batterikapaciteten samt kamerafunktionen är inte konstigt. De har blivit rejält mycket bättre och telefonen är utrustad med inte mindre än tre olika kameror.

Förutom att den har ett 4200mAh-batteri stödjer den även Huaweis Super Charge som innebär att den kan laddas till 70 % kapacitet på bara 30 minuter. Den stödjer också Huaweis Wireless Quick -Charge (QI) samt deras lösning Wireless Reverse Charging. Det senare är extra intressant för det innebär att telefonen kan vara en ”räddare i nöden” eftersom den kan användas som en Powerbank och på så sätt kan man använda sin telefon för att ladda andra enheter som stödjer QI.

Mate20 Pro är utrustad med inte mindre än tre olika kameror; en huvudkamera (40MP), en Leica ultravidvinkelkamera (20MP) samt en teleobjektivkamera (8MP).

I samband med pressträffen i London fanns även Dr. Jan Becker på plats och berättade om Huaweis spännande designsamarbete med Porsche som bland annat inkluderar lösningar i läder vilket man menar inte bara ger en lyxig känsla utan även ger ett bra grepp när man håller i telefonen. De kommer dock inte att säljas på den svenska marknaden i nuläget men man kan se samarbetet med Porsche även på Mate20 Pro då kamerornas design och placering på baksidan är inspirerat av biltillverkarens framlysen.

Läs mer om Huawei Mate20 Pro:

Läs mer om Huawei Watch GT:

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>