Huawei leder utvecklingen inom mobil AI
Hem Nyheter Huawei leder utvecklingen inom mobil AI

Huawei leder utvecklingen inom mobil AI

Publicerat av: Redaktionen

Huawei grundades för dryga 30 år sedan och har under sina år till att börja med tagit över posten som största tillverkaren av telekommunikationsutrustning i världen.

Huawei leder utvecklingen inom mobil AI 2Men under senare år har företaget breddat sitt produktsortiment och även gett sig in på konsumentsidan med både högkvalitativa mobiler, plattor, bärbara datorer och nu även smarta kombinerade högtalare. Gemensamt för alla områden som företaget ger sig in på är att de gör det efter mycket noggrann research och med mycket väl utvecklade produkter som redan från dag ett konkurrerar med marknadens toppmodeller inom respektive segment.

Den mobila revolutionen

Trots att Huawei kom sent in på den mobila marknaden så har både utvecklings- och marknadskurvan pekat spikrak uppåt och med senaste flaggskeppet P20 Pro så inte bara slog företaget sina konkurrenter på fingrarna i det ena testet efter det andra utan de snarare krossade övriga motstånd där men genom att kombinera enastående kameralinser med brilliant AI tog fram en mobilkamera som i flera lägen till och med kunde mäta sig med riktiga kameror.

Hjärnan bakom denna modell var den egenutvecklade processorn Kirin 970 som tagit mer eller mindre hela världen med storm och allt sedan dess har alla väntat på efterföljaren. Denna väntan var i och med IFA 2018 över och IT-Kanalen var på palts när Richard Yu, Huaweis CEO, presenterade världens första 7 nanometers mobila AI chipset. Ett chip som i skrivandes stund är världens kraftfullaste och intelligentaste mobila lösning och allt i ett format som är mindre än en nagel.

6 gånger Världens första

Förutom att vara världens första mobila chip med en 7 nanometers arkitektur så är Kirin 980 även först med flera andra delar vilket omfattar; En Cortex-A76 baserad processor, dubbla NPU, Mali-G76 GPU, Cat.21 – 1,4 Gbps modem och stöd för 2133 MHz LPDDR4x minne. Detta ger tillsammans grunden för det mest kraftfulla och effektiva chip med extrem intelligens och ultrasnabb anslutning.

Självklart är en lösning av Kirin 980s format inte något som Huawei har tagit fram över en natt utan hela utvecklingsprocessen har pågått i 36 månader med över 1000 Senior design- och processexperter inom halvledare samt över 5000 testade kort vilket är ett tydligt exempel på Huaweis dedicerade arbete för att ta fram de bästa produkterna.
– Ser vi bara till själva arkitekturen så ger steget från 10 nanometer till 7 nanometer en prestandaförbättring på nästan 20 procent samtidigt som energiförbrukningen sjunker med cirka 40 procent. Vi får även en ökad densitet med hela 1,6 gånger och hela 3,5 gånger flera transistorer då vi nu når 6,9 miljarder på ett chip, berättar Richard Yu.

– Jämför vi sedan modell till modell mellan Kirin 970 och 980 så ger vår senaste modell 75 procent bättre prestanda vid 58 procent bättre strömeffektivitet, fortsätter Richard Yu.

Krossar Snapdragon 845

Vad händer då om vi jämför med den största konkurrenten Snapdragon. Jämför vi med modell 845 så har Kirin 980 37 procents bättre prestanda med 32 procents bättre strömförbrukning. Det som delvis gör detta möjligt är att arkitekturen inte bara är mindre utan även helt ny. Kirin 980 har nämligen utrustats med dubbla kraftfullare Cortex A-76 kärnor som körs i 2,6 gigahertz, två mellanklass Cortex A-76 kärnor som körs i 1,92 gigahertz samt fyra enklare Cortex-A55 kärnor som kör i 1,8 gigahertz.

– Genom att kombinera dessa tre olika steg efter mobilens, eller chippets belastning kan vi ge rätt prestanda när så behövs utan att behöva förbruka mer ström än vad stunden kräver. Tittar vi på musiklyssning så kanske detta kan skötas med en lättviktskärna medan sociala media kan kräva tre enklare och en mellankärna och tyngre spel kopplar på alla kärnor, förklarar Richard Yu.

– Vi har tagit fram ett brett schema för hur olika appar och användningar ska kunna belasta de olika grupperna med kärnor och till detta så har vi en även lärande algoritm som kommer att göra enheten än bättre med tiden.

Ett grafiskt lyft

Nu är det inte bara processordelen som fått ett lyft utan även nya Mali-G76 GPUn imponerar storligen. Jämfört med tidigare Kirin modell så får vi en prestandaökning med 46 procent vilket sker med förbättrad energieffektivitet på smått otroliga 178 procent. Lägger vi här till att vi med det nya minnesstödet når 30 procent bättre bandbredd jämfört med Snapdragon 845 vilket ger en 22 procentigt lägre minneslatens så får vi en spel- och grafisk motor som tar alla former av underhållning till helt nya nivåer.

Ett problem som tidigare och konkurrerande modeller lider av är att enhetens belastning sällan synkar till fullo med resurserna som tillhandahålls. Med nya Kirin980 så har Huawei integrerat en AI baserad prediktiv belastningsteknik. Denna teknik för att såväl spel som annan underhållning får en jämn hög bildåtergivning utan några märkbara dippar. Tar vi spel som exempel så kan dessa snitta mellan 57 och 60 fps medan motsvarande värden för Snapdragon 845 pendlar mellan 30 och 50 fps.

För att sedan göra det hela än bättre så kommer Kirin 980 även med vad som kallas för GPU turbo som när den aktiveras ytterligare höjer grafikprestandan och samtidigt faktiskt sänker strömförbrukningen per visad bild.

Nästa generations ISP

Som nämnts ovan så har kameradelen alltid varit en av de absoluta styrkorna för Huawei och med Kirin 980 så finns förutsättningar för ytterligare ett lyft. Ett lyft som redan nu ser ut att kunna bli lika imponerade som senaste lösning. Nya chippen kommer nämligen med en helt ny dubble ISP vilket ger en 46 procentigt förbättrad bildbehandlingstid, 23 procent lägre strömförbrukning vid film vilken dessutom får en minskad latens med 33 procent.

– Jämför vi vår nya Dual-NPU med Snapdragon 845 så kommer 980 chippet att kunna identifiera nästan dubbelt så många bilder. Detta ger oss möjlighet till realtidsbearbetning av film med en mycket exakt realtids bildsegmentering, berättar Rickard Yu.

Vi fick även den livedemonstration på detta där Kirin 980 i realtid identifierade en löpare som spring mitt i stan. Under denna process lyftes löparen ut och placerades i en annan miljö, helt i realtid och detta har aldrig tidigare förekommit på den mobila sidan.

I väntan på 5G

I skrivandes stund så har vi inte 5G i publika miljöer men Kirin980 är ändå förberedd på kommande standard och med vad som kallas 4,5G LTE så har Huawei höjt bandbreddsribban rejält. Kirin 980 använder 4*4 MIMO och 5CC CA tillsammans med 256QAM för att skapa världens första Cat21 mobil med en bandbredd på 1,4 gigabit per sekund.

Dessutom innebär den nya tekniken att chippet kommer att ha en avsevärt bättre mottagning i miljöer som annars oftast har begränsat eller stötvis täckning som exempelvis när vi rör oss snabbt via tåg eller har dåligt mottagning som när vi åker tunnelbana. Lägg här till nya Huawei Hi1103 som är världens snabbaste mobila WiFi med hastigheter på upp till 1732 megabit per sekund så får vi en komplett trådlös anslutning som överglänser allt annat.

Självklar kommer även Kirin 980 med fullt 5G stöd och detta via Balong5000 chippet men hur denna kombination presterar får vi vänta något med att se.

Första mobilen är nära

Vad är då en massa nyheter om vi inte kan få produkter som använder dem. Även här ligger Huawei som alltid i fas och redan den 16e oktober så kommer nya Mate 20 som baseras på Kirin 980 att lanseras. Vad sedan Huawei kommer att hinna integrerad i denna modell fram till dess står skrivit i stjärnorna, men en sak vet vi säkert, det kommer att bli en grymt bra mobil som troligen kommer att krossa allt annat på marknaden så vi säger bara akta er oavsett ni heter Samsung eller Apple för här kommer den nya kungen på den mobila marknaden.

Den konformade kuben

Nu presenterade Huawei inte bara sitt nya chipp och visade upp mobiler, plattor och de senaste bärbara flaggskepps laptoppen utan företaget visade även upp något som kan ses som en helt ny produkt i form av AI Cube vilken vi även presenterade här; http://it-kanalen.se/huawei-presenterar-smarta-hogtalaren-ai-cube-med-alexa/.

Vi vill här bara kort göra en lite djupare analys av denna artikel och framför allt räta ut några eventuella frågetecken. Enheten heter som sagt Cube men det är långt ifrån någon kub vi möter utan snarare en konformad, helt unik, enhet som kombinerar ett integrerat 4G modem med en konsumentorienterad WiFi router, en rundstrålande 360 graders högtalare och Amazons Alexa i en enhet.

Till detta så lovar Huawei att flera av företagets egna och andra AI baserade lösningar med tiden kommer att integreras för att skapa den kanske smartaste högtalaren på planeten. Då modellen inte är helt färdig utan först kommer att lanseras till julhandeln så kan vi förvänta oss flera optimeringar men redan nu så måste vi säga att det ser extremt lovande ut och både ljudkvalité och röstuppfångning ligger i absolut topp för dess storlek och vi kan knappt bärga oss innan vi kan lägga vantarna på ett exemplar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>