Hur kommer denna kris påverka framtidens arbetsplats?

Publicerat av: Redaktionen

5 frågor till Lena Lid Falkman – forskare i ledarskap och kommunikation

Forskare och författare Lena Lid Falkman

“Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt.”

Lena Lid Falkman är forskare i ledarskap och kommunikation på Handelshögskolan i Stockholm. Hon brinner för mycket, b.la om det moderna arbetslivet, ledarskap, retorik och aktivitetsbaserade kontor. Lena insåg tidigt värdet av virtuella möten, hur det har skapat nya arbetssätt och vilka fördelar det faktiskt ger företag och därigenom uppstod boken Virtuella Möten- Effektiv Gränslös Kommunikation.

I tider som dessa, då Covid-19 viruset har tvingat majoriteten av oss till att jobba hemifrån, är Lenas forskning och insikter relevantare än någonsin. Hur ser hon på hemarbete; hur sätter man gränser och vilken teknik ska man investera i och hur kommer denna kris påverka framtidens arbetsplats?

Du har tidigare sagt att digitaliseringen är en revolution för arbetslivet- kommer förändringen snabbas på nu med tanke på rådande situation?

Ja, tekniken har vi ju haft ett tag, det är arbetssättet som är ämnet för den riktiga revolutionen. Den förändringen kommer att gå fortare nu. Vi människor är vanedjur och bekväma av oss. Många har dåliga erfarenheter av videomöten och annat, så de har undvikit det. Nu blir vi framsparkade flera år i utvecklingen tror jag!

Vad ska man tänka på när distansarbetet blir mer permanent och inte bara ett komplement?

Vår hälsa! Både den fysiska och den psykiska. Hemma har man kanske inte ett höj och sänkbart skrivbord eller en ergonomisk stol. Om man jobbar hemma en eftermiddag funkar det ju bra att sitta vid köksbordet eller halvligga i soffan. Men om man jobbar en hel, eller flera veckor i sträck, så kommer kroppen att ta stryk om vi inte tänker på ergonomin. Till det hör att vi inte rör på oss lika mycket hemma, promenaden till bilen eller till lunchmatsalen uteblir. Så det behöver vi kompensera med att komma ut och röra på oss ändå.

Sen är det den psykiska hälsan. Det kanske är skönt att sitta själv och jobba hemma en dag, men det bli påfrestande att göra det hela tiden. Då måste vi se till vara sociala istället! Ta en kaffe med kollegorna via videoskärmen och prata både jobb och strunt. Det är ju inte social distans som behövs, det är fysisk.

Vad är de vanliga fallgroparna för de som inte är vana vid distansarbete?

Att man inte har rutiner för vart man ska jobba och när. Det flexibla blir gränslöst, så att vi jobbar var som helst och när som helst, och allt hemma blir arbete. Så man måste sätta upp lite gränser för sig själv. Själv byter jag om till mysbyxor när jag jobbat färdigt för dagen. Då är jag ledig.

Vilken digital teknik är absolut ett måste för att få vardagen att fungera hemifrån?

Här behöver varje yrkesroll se till att få ordning på den teknik som behövs för just denna person. De flesta av oss behöver molntjänster för dokumenthantering, ord- och sifferbehandling, videomöten mm. Och det har de flesta. Men sen kan det finnas särskilda behov för de som gör andra uppgifter, som attestera och tidsredovisa. Här behöver företagen se till att varje yrkesroll får det stöd och den utrustning som behövs.

Dina tips till företag som oroas för att allt stannar av nu- hur håller man hjulen rullande?

Det viktigaste nu är att vi flyttar allt som går online. Det måste inte vara perfekt till en början, utan vi får nöja oss med ”good enough”. Visa omsorg om varandra, det är många som behöver problemlösa mycket för att få till det som går så bra som möjligt. Det som inte går att flytta över online, får vi helt enkelt skjuta framåt i tiden. Det innebär inte att det aldrig kommer att hända, men det kommer inte att hända just nu. Kriser gör oss människor uppfinningsrika och vi hittar säkert nya sätt att lösa saker. Så vi ska vara så exekutiva som möjligt och lösa allt som går, men inte glömma bort att vi också är människor och ha lite omtanke och omsorg om den oro som vi måste hantera nu.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00