Hur organisationer i offentlig sektor kan anta en ny roll för att möjliggöra innovation
Hem Nyheter Hur organisationer i offentlig sektor kan anta en ny roll för att möjliggöra innovation

Hur organisationer i offentlig sektor kan anta en ny roll för att möjliggöra innovation

Publicerat av: Redaktionen

Det finns inget tvivel om att mängden data vi har tillgång till ökar för varje år som går.

Detta är något som i högsta grad påverkar den offentliga sektorn, särskilt när det gäller områden såsom smarta städer eller gruvdrift. Så även om smarta städer ger oss en enorm möjlighet att både lära oss mer om staden, dess invånare och förbättringar som kan göras är det är något som måste hanteras på rätt sätt. Det som krävs för att göra det är en robust IT-infrastruktur.netapp

Under det senaste århundradet har Helsingfors fört statistik över och dokumenterat staden, dess medborgare och dess tjänster. Uppgifterna är öppna för allmänheten och tillgängliga online. Detta är goda nyheter för utvecklare, journalister och stadsplanerare som nu har möjlighet att använda uppgifterna som hjälp för att utveckla staden. Helsingfors data, kallad Helsinki region infoshare, har öppnat upp staden och hjälpt den att bli smart. Appen Blindsquare hjälper synskadade att navigera runt i staden genom att slå samman uppgifter om kollektivtrafiken med information från Foursquare. Appen ger också information om museiutställningar och konstgallerier vilket hjälper Helsingfors synskadade invånare att leva ett aktivt och kulturellt rikt liv.

Detta är bara ett exempel på hur samhällen kan frodas genom att dra nytta av data. I smarta städer såsom Helsingfors, Stockholm, Amsterdam och Manchester används redan denna data för att göra medborgarnas liv mycket enklare. Tekniken kring smarta städer tar fart tack vare ett växande antal moduler och sensorer som kan anslutas trådlöst till molnbaserade tjänster för betalningar, men även andra intelligenta tjänster. När data från dessa billiga sensorer samlats in och analyserats grundligt kan insikterna som skapas utnyttjas för att hjälpa till att organisera nya initiativ.

Offentlig information ska inte bara kunna användas av myndigheter utan även av företag och privatpersoner. Detta styrs av PSI-direktivet och EU Inspire-direktivet och avser texter, databaser, ljudfiler och filmer som innehas av offentliga organ på nationell, regional och lokal nivå. Konceptet kring att hålla denna typ av data öppen och tillgänglig för alla ger en ökad öppenhet och bidrar till konkurrens på rättvisa villkor. Målet är att myndigheter ska göra så mycket information som möjligt tillgänglig för användning.

Initiativ till smarta städer kan blomstra tack vare att de baseras på data. En effektiv metod för att samla denna information är att använda en enda plattform för att lagra stadens data. I många fall tillhandahålls denna databas av offentliga organisationer såsom myndigheter, kommuner eller kollektivtrafik. Det är detta offentliga data, som samlas in och lagras av myndigheter, som bör göras tillgänglig för företag och privatpersoner. Som ett resultat kommer medborgarna ha enkel tillgång till offentliga uppgifter som staden samlar in och lagrar elektroniskt. Dessa enorma datamängder kan användas för att inspirera och hjälpa människor och företag till att utveckla innovativa appar eller webbtjänster.

Liksom många CIO:er behöver nu IT-avdelningar i den offentliga sektorn ta itu med ökande datamängder. För alla initiativ kring big data krävs en kraftfull lagringsinfrastruktur. Denna infrastruktur måste också kunna integrera befintliga lagringssilos så att all data inom organisationen kan bearbetas. Dessutom använder många företag olika lagringsmedium såsom diskar och flash tillsammans med resurser från molnet. Här heter nyckeln till framgång integration. Det är viktigt att se till att alla de olika plattformarna är optimerade och arbetar tillsammans.

IT-organisationer i den offentliga sektorn konfronteras inte bara med EUs regler kring ökad öppenhet och konkurrens utan också med krympande budgetar. Molnteknik ger kostnadsbesparingar och hög flexibilitet. Molnet ger ansvariga enheter möjligheten till att upprätthålla och erbjuda nya tjänster samtidigt som de kan koppla samman IT-system. Detta ger kostnadsbesparingar och ökar samtidigt förtroendet för offentliga tjänster.

Kommuner och myndigheter samlar också in en hel del privat data om sina invånare. Det gör inte bara att vissa regler måste efterföljas utan gör även uppgifter till ett eftertraktat mål. Att förlora denna typ av data skulle få allvarliga konsekvenser i form av ett skadat förtroende och missbrukande av skattepengar. Det finns olika risknivåer beroende på vilken typ av data som behandlas, något som kommer att påverka vilken lösning offentliga organisationer bör välja för sin lagring lokalt eller i molnet. Som en försiktig IT-strateg måste varje CIO kräva robust säkerhet och fullständig kontroll över informationen oavsett tidpunkt. För organisationer är det viktigt att hitta rätt blandning av tillgänglighet, säkerhet och effektivitet. Svaret ligger i att uppnå den perfekta balansen mellan lokal lagring, privata moln och offentliga tjänster för att matcha både IT- och affärskrav.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>