Hur ser kontorsarbetet ut 2018? Jabra förutspår de tre största trenderna
Hem Nyheter Hur ser kontorsarbetet ut 2018? Jabra förutspår de tre största trenderna

Hur ser kontorsarbetet ut 2018? Jabra förutspår de tre största trenderna

Publicerat av: Redaktionen

Det senaste året har visat en rad olika förändringar inom företag och organisationer där tekniken fortsätter att vara i fokus.

Hur ser kontorsarbetet ut 2018? Jabra förutspår de tre största trenderna 2Oavsett om det handlar om digitaliseringen av kontaktcenter eller Unified Communications som driver nya sätt att arbeta utmanas företag att hålla sig uppdaterade med den senaste utvecklingen. Med 2018 precis runt hörnet har Jabra tittat på hur kontoret kommer att se ut under det nya året.

1. En revolution för kontorsutformningen

För 2018 förutspår Jabra en kontorsutformning som tar hänsyn till de nya sätten arbetsgivare närmar sig sitt arbete för att uppnå maximal produktivitet. I motsats till tidigare förutsägelser att den öppna kontorsmodellen skulle vara det bästa alternativet för produktivitet ser Jabra att en annan modell kommer att öka. Denna kontorsutformning kommer att innefatta en öppen planlösning som främst fungerar för flexkontor utan personliga skrivbord, men som även kommer att innehålla koncentrationszoner och små mysiga kyffen avsedda för samarbete. Även om det är sant att ett öppet kontorslandskap kan främja en bättre växelverkan i teamet är det också sant att arbetstagarna blir mer utsatta för ständigt buller och ofta avbrutna. Därför bör tysta rum för arbete som kräver en låg ljudnivå och långa timmar av koncentration bli mer populära.

En av trenderna när företagen flyttar till den här typen av blandade kontor är den ökande användningen av bärbar teknik som kan användas i rörelse och vid olika tillfällen minska behovet av dyr och mer komplicerad fast utrustning. Bärbara högtalare och liten konferensutrustning är faktiskt bra exempel som speglar denna trend. För att passa in i nya samarbetsområden och samlingsrum ser företagen inget värde i att spendera stora summor av sin budget på hela AV- och konferenspaket. Med nya konferensmöjligheter som Skype for Business och liknande väljer privata och offentliga organisationer att ha tillgänglig bärbar utrustning för att vara redo för omedelbart samarbete.

Med tanke på det ökande antalet samarbetsplatser som sprider sig runt om i världen är det lätt att förstå att ett kontor som rymmer olika områden fortsätter att frodas och bli allt mer vanligt.

2. Det rörliga kontoret

Distansarbete är nu allmänt accepterat inom olika branscher och sektorer, där de flesta nu kan se fördelarna för produktiviteten och den allmänna välfärden. Allt fler företag uppmanar arbetstagare att arbeta på distans, vilket hjälper dem inte bara att minska drift- och underhållskostnaderna men framför allt ser till att de anställda har frihet att göra sitt arbete i en mer personlig miljö vilket påverkar deras produktivitet.

När det här nya sättet att arbeta ökar måste organisationer tillhandahålla effektiva lösningar och fortsätta investera i ny teknik, samtidigt som de rör sig bort ifrån de mer traditionella formerna av interaktion. Unified Communications (UC) tillgodoser behoven hos dem som tillbringar mycket tid vid sina skrivbord men som även ägnar en stor del av sin dag ute på fältet eller på resande fot. I den här nya verkligheten är det avgörande att arbetstagare får tillgång till rätt teknik för att hantera framtida utmaningarna och mönster på arbetsplatsen. Om en även räknar med de senaste tekniska framstegen inom UC förutser Jabra uppkomsten av fler molnbaserade plattformar och tjänster. Detta kommer att fortsätta att skapa nya möjligheter, inte bara när det gäller kommunikation utan även för bättre och enklare sätt att dela information inom en organisation, minskade infrastrukturkostnader och framförallt mer rörlighet.

Vi bör inte heller glömma rollen headset kan spela på arbetsplatsen eftersom de kan fungera som ett smidigt alternativ till såväl mjukvaru- som hårdvarupaket.

– Vi på Jabra förväntar oss att se ett ökat införande av hybridlösningar som kommer att göra att privatkonsumenter av proffsutrustning kan tillgodose ljudkvaliteten med förbättrad aktiv bullerdämpning och mikrofonfunktioner. Detta kommer att hjälpa till att tillgodose behoven hos personer som arbetar i högljudda miljöer på jobbet såväl som på fritiden – allt med en och samma enhet, säger Therése Nilsson, marknadschef på Jabra i Sverige.

3. Det anslutna kontoret

Internet of things (IoT) har tagit tekniken till en helt ny nivå, som utvecklas i mycket snabb takt. Under 2017 översteg antalet anslutna enheter för första gången världens befolkning med nästan 9 miljarder enheter som används över hela världen – ett antal som förväntas fortsätta öka till mer än 20 miljarder år 2020 [1] .

Nästa år och framåt, med en större närvaro av IoT-enheter, förväntas företagen börja anta mer av dessa tekniker och använda dem till deras fördel. Organisationer ser nu fördelarna med att ha nya tekniska funktioner som kan hjälpa dem att inte bara driva mer tillväxt utan också förbättra medarbetarnas produktivitet. Teknik som pulsmätare i hörlurar kommer att expandera till företag som ett användbart hjälpmedel och stödja ett växande fokus på medarbetarnas välbefinnande, vilket till exempel är viktigt ur en HR-synpunkt.

Dessa nya tekniklösningar kommer säkert att driva en ny generation av medarbetare som behöver de rätta verktygen för att följa upp utmaningarna i vårt uppkopplade samhälle.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>