Hybrida multi-molntjänster och AI kommer att spela en principiell roll under 2022
Hem Säkerhet Hybrida multi-molntjänster och AI kommer att spela en principiell roll under 2022

Hybrida multi-molntjänster och AI kommer att spela en principiell roll under 2022

Publicerat av: Redaktionen

Säkerhet kommer att stå i främsta rummet när cyberhoten ökar

IBM har putsat kristallkulan och spanar in i 2022 där man spår nedan trender.

Det har skett många förändringar inom området artificiell intelligens (AI) och molnet i synnerhet under årets gång. Till exempel såg vi att nästan hälften av alla företag (43%) i en undersökning av Global AI Adoption Index började rulla ut AI under pandemin. Dessutom visade en annan studie från IBM (IBM Hybrid Cloud 2021) att företag uppenbarligen hade sett en drastisk förändring av affärsbehoven i molnmiljöer. Samtidigt uppgav endast tre procent av de svarande svenska företagen att de använde en enda privat eller en offentlig molnmiljö. Det är en minskning med 29 procent jämfört med 2019, vilket gör hybridmolnmiljön till den dominerande IT-arkitekturen. Men vad kan vi förvänta oss nästa år i denna digitala värld?

Säkerheten kommer att stå i främsta rummet 2022 när cyberhoten ökar.

Allt fler organisationer väljer en hybrid multimolnstrategi för att begränsa cyberrisker då man kan riskminimera genom att använda flera molnleverantörer. Säkerhet kommer att stå högst på agendan nästa år och företag kommer att prioritera säkerhet utformad med en enda kontrollpunkt, så att de kan få tillgång till en holistisk syn på hot och minska komplexiteten. När företag lägger upp planer för 2022 behöver de också förbereda sig för framtiden. Eftersom kvantdatorn fortsätter att öka i styrka och utgör potentiella risker, såsom förmågan att snabbt knäcka krypteringsalgoritmer och komma åt känslig data, måste företag se bortom kortsiktiga hot och börja tänka 10 till 20 år framåt.

Uppkomsten av det sektorsspecifika molnet

Eftersom kunder i allt högre grad föredrar digitala applikationer och varje sektor är angelägen om att möta kundernas behov, kommer sektorsspecifika moln att väljas i allt större utsträckning under 2022. Branschspecifika plattformar kommer i allt högre grad att användas för att hjälpa organisationer och branscher att hitta en balans mellan innovation och strikt regelverk. Genom att välja rätt plattform, med inbyggda kontroller, kommer organisationer att kunna förnya sig snabbare och inte hamna på efterkälken när (nya) regler införs eller ändras.

Konsumenter har i allt större utsträckning att göra med virtuella assistenter

Hybrida multi-molntjänster och AI kommer att spela en principiell roll under 2022Virtuella assistenter var redan ett oumbärligt verktyg för stora organisationer och regeringar under pandemin. Virtuella assistenter var inte bara avgörande för informationsspridning, utan också för genomförande av arbetsflöden och uppgifter, som att till exempel boka en vaccinationstid. År 2022 kommer AI att ha en ännu större påverkan på kundvårdsresan, eftersom organisationer i allt högre grad kommer att använda datavävsarkitekturer för att bättre utnyttja sin data. Som ett resultat kommer konsumenter i möta personliga virtuella assistenter från återförsäljare och tjänsteleverantörer.

2022 blir året då man inser potentialen med 5G tack vare AI

5G-näten har enorm potential att främja sektorer; från streaming och kommunikation till avancerad robotteknik och tillverkning. Ändå har komplexiteten i dagens telekomnätverk och förändringshastigheten gjort infrastrukturhantering och kontroll extremt smärtsam. Förra året stod det klart att verktygen, systemen och metoderna för att hantera dagens nätverk inte är lämpliga för morgondagens.

För att främja den globala utbyggnaden av 5G-näten kommer leverantörer av kommunikationstjänster (CSP) att fokusera på AI-driven automation och nätverksorkestrering nästa år. På så sätt kan de förbättra kontrollen och hanteringen av nätverk för att leverera snabbare kundupplevelser. Innovationer som nätverksdelning gör det möjligt för organisationer att ställa in servicenivåer för varje enhet för att passa deras användning av nätverket. Till exempel kan ett autonomt fordon stödjas av en väldigt liten fördröjning, medan en HD-videokamera kan tilldelas en hög bandbredd. AI har potential att snabbt möjliggöra förändringar i nätverket som optimerar prestanda och tillförlitlighet genom att tillämpa maskininlärning. Det  hjälper CSP:er att hålla löftet om 5Gs flexibilitiet.

Organisationer kommer strategiskt att migrera sina arbetsbelastningar till molnet

I takt med att organisationer moderniseras mer och mer kommer de också att ta fler steg i sin egen hybrida multi-molntjänst-resa. Detta kommer att flytta fokus och avgöra vilka arbetsbelastningar som går vart. Förra året flyttade organisationer ofta enkla arbetsbelastningar till molnet och under 2021 har man inventerat och utvärderat migreringen av mer verksamhetskritiska, komplexa arbetsbelastningar när de anammar modernisering. År 2022 kommer de att behöva inventera sina IT-miljöer för att avgöra vilka arbetsbelastningar och applikationer som är bäst lämpade för molnet och vilka som ska förbli på plats.

Även om ingen vet exakt hur 2022 kommer att bli, kan vi vara säkra på att de senaste två åren har varit en vändpunkt för digital transformation. Över hela världen accelererar företag sin digitala transformationsprocess. De antar nya affärsmodeller, flyttar arbetsbelastningar till molnet och automatiserar sin verksamhet med Machine Learning och AI. IBM förväntar sig att teknologier, såsom hybrida multi-molntjänster och AI, kommer att fortsätta att spela en grundläggande roll för att skapa nya möjligheter för organisationer i framtiden.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>