Hybridarbete skapar nya utmaningar för IT-ledare enligt en ny undersökning från Snow Software
Hem NyheterUndersökningar Hybridarbete skapar nya utmaningar för IT-ledare enligt en ny undersökning från Snow Software

Hybridarbete skapar nya utmaningar för IT-ledare enligt en ny undersökning från Snow Software

Publicerat av: Redaktionen

En ny undersökning från svenska Snow Software visar att 84 procent av IT-avdelningarna förväntar sig att få ökad budget för att underlätta nya arbetssätt.

Trots det är det bara 34 procent som svarar att de prioriterar att möjliggöra en övergång till hybridarbete.

Undersökningen visar att många IT-avdelningar saknar den fullständiga bilden av vad de behöver för att verkligen kunna stödja hybridjobbande medarbetare.

När organisationer fortsätter att anpassa sig till och omfamna nya arbetssätt står IT-team inför oväntade utmaningar. I en ny undersökning från svenska Snow Software, världsledande inom teknikintelligens, svarar 92 procent av IT-ledarna att deras organisationer höll på med eller redan hade genomfört en övergång till hybridarbete. Ändå svarade bara 34 procent att möjliggöra övergången till hybridarbete var deras avdelnings primära fokus för det närmsta året. Statistiken tyder på att IT-ledare kanske underskattar de unika utmaningarna med hybridarbete, särskilt eftersom deras arbetsgrupper redan står inför problem som stigande kostnader och otillräcklig säkerhet. Undersökningen gjordes bland mer än 400 IT-ledare från organisationer med fler än 500 anställda för att studera situationen för hybridarbete och hybridteknik.

Hybridarbete skapar nya utmaningar för IT-ledare enligt en ny undersökning från Snow Software

Alastair Pooley, Chief Information Officer på Snow

– Trots den stora omställning som organisationer har ställts inför under det senaste året verkar det som om det framtida hybridarbetet kommer sätta IT-ledare i ett läge där de återigen kommer att behöva växla snabbt och anpassa sig till en ny verklighet. IT-avdelningar planerar och budgeterar för att möjliggöra sina respektive verksamheter, men många verkar sakna hela bilden av vad organisationerna kommer att behöva när det kommer till att stödja en verkligt hybrid personalstyrka. Det vi har lärt oss under de senaste 18 månaderna är att förståelse för hur nuvarande teknikinvesteringar används, och vilka områden som behöver mer stöd, är avgörande för att arbetsgrupper ska kunna hantera övergången till en hybrid arbetsmiljö när det är möjligt, säger Alastair Pooley, Chief Information Officer på Snow.

Andra nyckelresultat från undersökningen:

  • Majoriteten av IT-ledarna omfamnar hybridarbete men står redan inför en rad nya När de tillfrågades om sina känslor inför den större trenden med organisationer som går över till distansarbete, sa 57 procent av IT-ledarna att de var positiva och 44 procent såg det som ett steg i rätt riktning. Men skiftet har inte varit lätt, inte ens i ett tidigt skede. Respondenterna rapporterar att kontroll och optimering av IT-kostnader (18 %), stävja skugg-IT (16 %) och hantering av cybersäkerhetshot (13 %) är de mest utmanande aspekterna av att stödja eller övergå till hybridarbete. Särskilt IT-chefer och chefer på ledningsnivå är oroade över skugg-IT, och 26 procent av dem ser det som den största utmaningen med hybridarbete.
  • Prioriteringar inom IT är nu inriktade på initiativ inom tillväxt. Efter att ha lagt ett år på att möjliggöra förändring för sin personal ser nu bara 34 procent av IT-ledarna stöd för hybridarbete som sin högsta prioritet under de kommande 12 månaderna. I stället lägger respondenterna fokus på större företagsinitiativ. IT-ledare rapporterar att deras främsta prioriteringar kommer att vara att möjliggöra konkurrenskraftig differentiering (57 %), minska eller optimera IT-kostnader (55 %) och hantera initiativ inom digital transformation (54 %). Dessutom svarade 48 % av respondenterna att accelerera molnimplementering och -migration var en prioritet, vilket tyder på att detta kommer att fortsätta att vara ett viktigt fokusområde trots de snabba förändringar som inträffade 2020.
  • Efter ökade IT-investeringar under 2020 kommer IT-ledare att spendera ännu mer under 2021. Ett område där hybridarbete får stor påverkan är på IT-budgeten. På frågan om de förväntar sig ytterligare finansiering för att stödja nya arbetssätt svarade 84 procent av IT-ledarna ja. Ytterligare 13 procent sade att de förväntade sig att budgeten skulle förbli oförändrad medan bara 2 procent står inför budgetnedskärningar och 1 procent är osäkra. På frågan om vad de skulle spendera ytterligare budget på svarade 37 procent ytterligare IT-personal, följt av 18 procent investeringar i SaaS-applikationer och 17 procent investeringar i molninfrastruktur.
  • Hybridanställda förväntas bli en större belastning på IT-ledare förväntar sig att hybrida arbetsmodeller kommer att förändra medarbetarnas teknikbehov, och 34 procent säger att det kommer att öka deras användning av IT-resurser. Trots att de tillbringar mindre tid på kontoret tror bara 10 procent att hybridarbete kommer att minska medarbetarnas användning av IT-resurser. Ytterligare 18 procent tror att det kommer att öka avdelningsledda teknikköp, vilket kan bidra till skugg-IT om rätt policyer, processer och personal inte finns på plats.
  • SaaS-applikationer står i centrum och kräver större synlighet och hantering. Föga förvånande rapporterade 70 procent av ledarna att deras investeringar i SaaS har ökat under de senaste tolv månaderna. Bara 2 procent rapporterade att de minskade och 28 procent sade att de var oförändrade. IT fortsätter att ha problem med visibilitet och övergripande hantering av SaaS-applikationer, vilket kan göra övergången till och möjliggörandet av hybridarbete svårare. Nästan hälften sa att kontroll av SaaS-utbredning var deras största utmaning, medan 26 procent sa att det var att upptäcka icke-hanterade applikationer. På frågan om vilka SaaS-applikationer som haft störst inflytande på deras organisation det senaste året svarade 32 procent Microsoft 365, följt av Google Workspace (20 %), Zoom (19 %) och Salesforce (11 %).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00