Hem EVENTEvent Bevakning I kulisserna på den virtuella säkerhetskonferensen

I kulisserna på den virtuella säkerhetskonferensen

Publicerat av: Redaktionen

IT-Kanalen får chansen att sitta med live under säkerhetskonferensen Nordic IT Security. Konferenskänslan infinner sig när sändningen börjar och manegen krattas för ett överväldigande antal talare.

I kulisserna på den virtuella säkerhetskonferensen 2

IT-Kanalens reporter får sitta med som enda livebesökare under onlinekonferensen Nordic IT Security, i en konferenslokal i Stockholm.

Efter 13 år som en vanlig konferens och mässa var det dags att byta skrud till onlineformat för Nordic IT Security. Klockan 8:30 i tisdags, 10 november, i en konferenslokal i centrala Stockholm började sändningen med Saif Ahmed, innehållsansvarig hos arrangören Techbook, som i detalj beskriver onlinelösningarna för interaktion mellan deltagare och medverkande på konferensen.

Konferenskänslan infinner sig efter en stund för IT-Kanalens utsände, som har förmånen att sitta framför scenen som ende åhörare. Det känns rätt märkligt att se sig omkring och konstatera att ingen annan är på plats.

Frågan är om de digitala lösningarna för att återskapa en ”riktig” konferens faller väl ut. Den mest uppenbara reaktionen är annars att konferensen bjuder på en imponerande samling framstående talare, totalt 70 säkerhetsexperter, från Sverige och ett flertal andra länder. Förste talare är Edvardas Šileris, chef för Europols europeiska center för cyberbrottslighet. Eller mot cyberbrottslighet, ska det nog vara.

De följande talen är till stor del uppdelade i fyra spår. Under dagen följer även paneldiskussioner och rundabordssamtal, med deltagare som ansluter online. Allt som allt är det en späckad dag.

Bland teman för dagen märks datasäkerhet, sårbarheter för distansarbetare, hantering av identiteter och åtkomst, nätverks- och IoT-säkerhet, samt skydd för mobiler och moln. Och så det allmänna ämnet cybersäkerhet. Allt presenterat på engelska.

I kulisserna på den virtuella säkerhetskonferensen 3

Saif Ahmed från arrangören Techbook förklarar hur alla onlinelösningar för interaktivitet fungerar under konferensen Nordic IT Security.

Helt klart ger Nordic IT Security en bra chans för den intresserade att orientera och förkovra sig om IT-säkerhet under en fullmatad dag. Det är ett ämne som blir allt mer aktuellt för varje dag som går. Intresset lär inte minska med tanke på den ökade mängden distansarbete, med alla potentiellt sårbara nätverksanslutningar och nya IT-lösningar som det medför.

Inför nästa år är det så klart spännande att se om det här arrangemanget, och andra liknande, återgår till traditionella, fysiska format, eller om onlinekonferenserna är här för att stanna. Arrangören av Nordic IT Security framhäver i alla fall fördelar med onlinekonferenser som att man slipper kostnader för resor och logi. Men frågan är om inte folk gillar att träffa varandra på riktigt. Vi får se hur det blir.

Avslutningsvis vore det intressant att veta hur IT-säkerheten kring ett sådant här arrangemang fungerar. Att livehacka en onlinekonferens om IT-säkerhet vore så klart en fjäder i hatten för en hackargrupp som vill få uppmärksamhet. Eller hackarna kanske är upptagna med att lyssna på föredragen?

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>