[KVINNOR PÅ KANALEN] Författare, bloggare, entreprenör och influencer med över 94000 följare på Instagram.
Men även stress, ångest och utbrändhet. Studentum träffar Michaela Forni, 27, för att prata om karriär, duktig-flicka-syndromet och om hennes syn på framgång.
”Jobba hårdare än alla andra”, ”kom först på morgonen och gå sist”, ”ge aldrig upp!”. Det är det klassiska receptet på framgång som Michaela och säkert många med henne har fått höra från framgångsrika företagare, kändisar och handböcker.
– Men jag håller inte alls med om detta, säger hon och sträcker på ryggen.
– Det handlar inte om antalet timmar du sitter på kontoret, utan hur du jobbar och vad du väl gör när du är där!
Men det har tagit ett tag för henne att komma till den insikten. Michaela är född och upp-vuxen i Nacka utanför Stockholm och har gått på Nacka gymnasium, en skola med 2 200 elever. Själva lärandet har aldrig varit svårt och hon har gillat att plugga. Hon gick medie- och journalistiklinjen med många kurser i svenska och textkommunikation, ett spår hon fortsatte med efter studenten.
– Jag hade planer på att bli svensklärare då jag har alltid har gillat att skriva och det var ett konkret yrke som jag kände till, förklarar hon.
Älskar ord
Bloggen, som hon startade redan 2004, var ett sätt att få utlopp för kärleken till ord och lusten till att uttrycka sig och har idag imponerande 120 000 läsare i veckan. Någon svensk-lärare blev hon inte (åtminstone inte ännu), men däremot författare. Hennes tredje och senaste bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr” släpptes i september 2016 och är enligt henne själv en bok om ångest, oro och konsten att vara snäll mot sig själv.
– Skrivandet har gått som en röd tråd i allt jag har gjort och ord betyder mycket för mig. Ord stannar kvar och jag har stor respekt för dem.
Orden hon använder formas redan innan hon sätter dem på pappret, beskriver hon. Texterna växer fram under dagen och efter 13 år av bloggande ser hon livet i form av blogginlägg.
– Min blogg är väldigt genomtänkt och planerad och allt jag upplever blir till inlägg i mitt huvud. Det låter kanske konstigt, men det är det enda sätt att tänka som jag känner till.
“Låt dig inte påverkas av andra”
Hon är ambitiös och har höga krav på sig själv, det är tydligt. Hon omger sig av andra framgångsrika kvinnor och män och är en influencer på flera områden. I sin egen bok kallar hon fenomenet ”prestations-prinsessor”, vilket traditionellt brukar kallas för ”duktig flicka-syndromet”. Men att försöka uppnå perfektionism i allt man åtar sig kommer till ett pris, något som Michaela fick erfara redan vid 26-års ålder.
– Jag gick in i väggen och hade mycket ångest. Sociala medier har gett oss känslan av att vi aldrig är bra nog och vi jämför oss ständigt med andra. Som kvinna kommer jag även från en bakgrund där jag börjar på minus jämfört med en man, vilket gör att jag måste jobba hårdare. Plus den traditionella roll som kvinnor alltid har haft när det kommer till sysslor i hemmet. Det tär. Hon tar en kort paus och rätar på sig.
– Det är lätt att fastna i att må dåligt över att man inte räcker till, men jobbet ligger hos oss själva.
– Vi kan inte förbjuda andra att lägga upp retuscherade bilder på sociala medier, men vi kan bestämma oss för att inte påverkas av det. Man kan strunta i att scrolla ibland!
Ångest var även grundidén till hennes bok och hon var mitt uppe i den tärande känslan under skrivandet, förklarar hon.
– Och jag har fortfarande ångest! Många vill att allt ska vara som i en film; först mår man dåligt, tar tag i det och sedan mår man toppen – men så ser inte livet ut.
Sin egen chef
Vi kommer in på balans och den roll det har i livet för att man ska må bra.
– Balans för mig är att inte känna mig ägd och styrd och att inte ägna hela min vakna tid åt jobbet. Jag vill kunna njuta av både jobb och fritid. Om det är för mycket som skaver måste man göra något åt det. Det kan vara allt från en otrivsam arbetsplats, dåligt ledarskap eller för mycket ansvar.
– I dag är jag min egen chef – och jag är en snäll chef mot mig själv!
Vad säger ordet karriär dig?
– Olika saker egentligen. Tidigare betydde det att jag skulle visa andra att jag hade lyckats och förklara hur mycket jag minsann tjänar på mitt jobb, men när jag blev utbränd insåg jag att jag inte visste för vem jag skulle visa allt detta. Idag betyder karriär att göra något roligt och att tjäna pengar på det.
– Jag jobbar inte med resultat i faktiska siffror, men jag har en drömlista och mitt mål är att trivas och att folk i min närhet ska göra det. Och jag tycker jag går framåt rätt bra ändå.