Redan i företagsnamnet Illusive står det klart att detta är ett företag med mycket annorlunda metoder.
Målet med Illusive Networks verksamhet är nämligen att lura och vilseleda hackare till den milda grad att de ger upp sina intrångsförsök hos företaget kunder.
– Det handlar om att göra det både besvärligt och kostsamt att ta sig in i våra kunders nätverk, säger Illusive Networks vd Ofer Israeli.
En vanlig metod för att lura hackare att gå till anfall är att använda så kallade honeypot-nätverk (honungsnät) men Illusive Networks går ett steg längre.
Han liknar företagets skyddssystem vid militära minfält som hackarna tvingas agera efter vilket innebär större möjlighet att hitta förövarna.
– Vi lägger ut både minor och lockbeten kring alla viktiga system, säger Ofer Israeli som själv har en bakgrund inom den israeliska militären.
Illusive Networks grundades 2014 och har 65 anställda. All försäljningen sker via partners och bland dessa märks NTT Security som tillhandahåller produkterna för den svenska marknaden.
– Illusive har vi jobbat med detta året och har fått ett stort intresse av flera kunder inom olika områden. Teknologin kräver en stor kompetens på kundens sida för att ratta själv, alternativt att man använder en tjänsteleverantör som hjälper till att agera på de incidenter som kan uppstå, säger NTT Securitys säljchef Henrik Davidsson.
Illusive Networks är bara ett av flera företag som är verksamma inom det säkerhetsområde som branschen brukar kalla cyber deception, alltså vilseledning. Under besök hos en rad företag i Tel Aviv-området stöter IT-kanalen även på Axonius vars medgrundare Dean Sysman ligger bakom Cymmetria, ett av de större företagen inom cyber deception.
Likt många andra inom den israeliska it-säkerhetsbranchen har han en militär bakgrund där han under fem år ingick den militära underrättelsetjänsten enhet för cybersäkerhet.
– Den växande floran av uppkopplade prylar hör till våra största säkerhetsproblem eftersom marknaden är så fragmenterad. Därför har vi utvecklat en icke generisk metod för att skydda den typen av enheter och det sker via adaptrar med plugins som kan funka på allt från smarta klockor till tv-apparater.
Det första Axonius gör är att identifiera vilka enheter kunden har och se hur och om de samverkar.
– Ofta hittar vi saker som de inte ens visste att de hade och allra minst hade säkrat.
Därefter kan teknikerna ge en grafisk presentation av all infrastruktur på företag. Här kan man exempelvis visa vad händer när en skum anställd kopplar in en Linuxburk eller liknande.
– Vi identifierar vilka enheter som kan tala med andra och därmed få bättre kontroll över hur och om de är säkrade, berättar Dean Sysman.
Axonius inledde sin verksamhet i somras och företagets produkter ska börja rullas ut hos de första kunderna nu i november.
Även den lille uppstickaren Coralogix har siktat in på detta med att håll koll på vilka prylar man har som ett viktigt steg i säkerhetsprocessen.
– När vi pratar med utvecklare och säkerhetsavdelningar är problemen med att hålla koll på stora datamängder samt hantering av alla uppkopplade enheter högst på agendan, säger Coralogix medgrundare Guy Kroupp.
Hans företag har därför siktat in sig på ett system som via maskininlärning genomför analyser av loggar, exempelvis inloggningar i system där man kan kolla om alla som loggat in har autentiserats med godkända lösenord.
Coralogix grundades 2014 och trots att man bara har tolv anställda har man nu 400 kunder samt fått in 3,5 miljoner dollar från investerare i de två investeringsrundor som genomförts.