Indentive ingår samarbete med Microsoft

Det snabbväxande techbolaget Indentive som har utvecklat den smarta IoT plattformen Connective, har ingått samarbete med Microsoft.

Samarbetet innebär att Connective byggs på Microsofts molntjänst Azure, vilket förkortar plattformens utvecklingstid och säkrar att den nya europeiska dataskyddslagen följs. Indentive ingår samarbete med Microsoft 1

– Microsofts Azure är den enda molntjänst som klarar den skalbarhet och säkerhet som vår plattform kräver. Samarbetet med Microsoft betyder också att Connective snabbare kan komma ut på marknaden, inte bara i Sverige utan globalt, säger Lars Thomas Rasmussen, vd på Indentive.

Marknaden inom IoT växer snabbt och beräknas omsätta 17 miljarder EUR i Norden år 2022, enligt en rapport från Telia och Arthur D. Little. Enligt Vinnova beräknas 50 miljarder enheter vara uppkopplade i världen år 2020. Genom den nya och öppna plattformen Connective kan alla IoT-enheter och appar, oavsett leverantör kopplas samman och skapa smarta tjänster.

– Det skapar oändliga möjligheter för användarna. IoT har fram till nu varit för de mest teknikintresserade. Med Connective kommer IoT att förenkla vardagen för vanliga människor världen över. Det kan handla om alltifrån att göra ditt hem smart, säkert och energisnålt till att snabbt få larm om din gamla förälders hälsa försämras, säger Lars Thomas Rasmussen.

– Vi är glada över att Indentive har valt att bygga sin smarta lösning hos oss och det här är ett mycket spännande samarbete. Connective är en tjänst som har saknats på den snabbväxande IoT-marknaden, här ser vi stora möjligheter, inte bara i Sverige. Eftersom Azure uppfyller kraven i den nya europeiska dataskyddslagen kommer Indentive snabbt att kunna adressera hela EU från våra Azuredatacenter runt om i Europa, säger Marcus Gullberg, Afffärsutvecklingschef på Microsoft Western Europe.

För att förklara hur systemet fungerar har Microsoft och Indentive producerat en film

– Connective passar perfekt in i vår strategi för Azure – att tillsammans med våra partners leverera intelligenta uppkopplade tjänster som hjälper människor i vardagen, säger Marcus Gullberg.

Ny affärsmodell för IoT
Fram till nu har data från enskilda IoT-enheter samlats och analyserats i separata appar. En för hemlarmet, en annan för energiåtgång osv. Med Connective kan de samlas på en och samma plattform.

– Med Connective skapar vi en helt ny affärsmodell för IoT eftersom den kommer att levereras till slutkunden via operatörer. Det gör att vi snabbt kan nå ut på en stor marknad och göra vardagen enklare och smartare för många användare, säger Lars Thomas Rasmussen.

Intresset har varit stort hos operatörerna och produkten är nu redo att levereras under hösten 2017. Under oktober månad planerar Indentive en notering på aktiehandelsplatsen First North.