Informationsteknologi möjliggör utbildning på dina egna villkor
Hem ANNONS Informationsteknologi möjliggör utbildning på dina egna villkor

Informationsteknologi möjliggör utbildning på dina egna villkor

Publicerat av: Redaktionen

Att välja utbildning kan vara ett av de största och viktigaste valen man gör i livet. Vad du väljer att studera kan komma att definiera din framtid och ditt yrkesliv under lång tid framöver.

Att studera är vanligtvis ett stort åtagande som tar tid och kräver engagemang och beslutsamhet, speciellt om du väljer att studera under flera år vid ett universitet eller en högskola. Då ska du inte bara studera, utan också bo i närheten av skolan och leva som student med begränsad inkomst och allt som kommer med det. 

Det kan vara den roligaste och mest givande tiden i livet för vissa – men det klassiska studentlivet är faktiskt inte för alla. En utbildning på distans som är oberoende av tid och plats kan vara lösningen för dig som vill studera på dina egna villkor. 

Olika typer av utbildningInformationsteknologi möjliggör utbildning på dina egna villkor

Det kan vara skönt att veta att det finns fler vägar till utbildning. Förutom universitet och högskola finns det bland annat yrkeshögskola (YH), folkhögskola och yrkesskola att välja på. Olika utbildningstyper erbjuder olika typer av utbildning. Vill du bli läkare eller lärare är en utbildning på universitetet ett måste för att bli legitimerad, men är du intresserad av att lära dig mer om exempelvis konst eller musik så kan det finnas ett stort utbud för dig även på folkhögskolan. 

Det finns ett utbildningsalternativ som står ut lite extra från de övriga. I och med den snabba digitala utvecklingen och smart informationsteknologi kan vem som helst studera när och var som helst. Att välja en utbildning på distans gör det möjligt för dig som student att studera på dina egna villkor. Du är alltså inte bunden till en viss plats eller tid utan du kan studera i din egen takt. 

Det betyder till exempel att du kan studera vid sidan av ditt heltidsjobb, att du kan plugga på stranden i ett tropiskt land eller på kvällarna när dina småbarn sover. Distansutbildning innebär frihet och möjlighet för alla som inte har förutsättningarna som krävs för att plugga på en bestämd tid och plats. 

Digital plattform med allt utbildningsmaterial

Hur går det till att studera helt oberoende av tid och plats? Det hade inte varit möjligt om vi inte hade haft tillgång till en så utvecklad informationsteknologi som vi har idag. Med hjälp av enbart en dator, mobil eller surfplatta med stabil internetuppkoppling kan du lära dig nästan vad som helst! 

När det är dags att starta distanskursen som du valt, får du tillgång till en digital plattform. Där hittar du all information om utbildningen och upplägget, samt det studiematerial du behöver. Hela kursen och allt du behöver finns på lärplattformen. Kursen är anpassad efter olika typer av inlärningsmetoder, vilket är varför du har flera olika alternativ tillgängliga.

Du kan exempelvis titta på en video där en ämnesexpert delar med sig av sina kunskaper. Du har möjlighet att pausa, spola tillbaka och se klippen så många gånger du vill och behöver. Om du föredrar att ta till dig informationen via text och bild så går det lika bra. Det finns också möjlighet att välja bort bilder om du upplever att de distraherar.

För sätta dina kunskaper på prov finns också övningar att genomföra i plattformen. Övningarna och testerna hjälper dig att få en överblick av vad du redan kan och vad du behöver jobba mer på.

Flexibla digitala verktyg

En av de största fördelarna med distansutbildningar är som sagt friheten. Du kan välja när, var och hur du ska plugga. För att det ska fungera krävs att du har tillgång till verktyg som är lika flexibla som du och din utbildning. Ett ordbehandlingsprogram kan vara ovärderligt när du jobbar med text av olika slag. Det mest välkända är givetvis Officepaketet från Microsoft. Google docs fungerar också och är dessutom gratis.

Du kan i stort sett alltid använda ett ordbehandlingsprogram i dina mobila enheter. Då kan funktionerna vara mer begränsade. Fördelen är att du kan skriva på språng, vilket kan spara tid och göra pluggandet smidigare.

Andra verktyg som ökar din frihet är olika typer av molntjänster. Där kan du spara dina filer på en server i stället för på din lokala hårddisk. Fördelarna är många, först och främst kan du komma åt dina filer var du än är och från vilken enhet som helst. Allt du behöver är tillgång till ett nätverk. En annan stor fördel är att dina filer är mer skyddade om din dator skulle krascha. Går hårddisken sönder kan filerna vara svåra att återskapa. 

Struktur och målmedvetenhet

Självklart ställer en distansutbildning högre krav på din egen disciplin och genomförandeförmåga än en lärarledd, platsbunden utbildning. Det är så oerhört lätt att bara skjuta upp saker. Därför är det viktigt att du hittar ett tillvägagångssätt som passar dig. Ett sätt är att avsätta tid för studier under veckan. Det kan vara en liten stund varje dag eller längre stunder ett par dagar i veckan.

Det gäller att hitta sin drivkraft och tillräckligt med motivation för att kunna genomföra en distansutbildning med fina resultat. Oavsett distans eller inte, i slutändan är målet med utbildningen detsamma – att förvärva kunskaper som du kan omsätta till verklighet i arbetslivet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>