Ingen fri frakt -för människa och miljö

I tider av ökad e-handel och fri frakt finns en miljöaspekt som vi på Induo tror kommer att bli allt mer aktuell.

Ingen fri frakt -för människa och miljö 1Idag stimuleras småköp på nätet till privatpersoner genom att företag erbjuder fri frakt. Detta ger en ökad påverkan på vår miljö genom att transporter på vägarna sannolikt ökar. Fria returer erbjuds också i stor utsträckning och då det är för dyrt att hantera dessa i Sverige, skickas ofta returer till ett annat land där varan packas om och ibland rengörs innan den skickas tillbaka till Sverige. Inte helt miljöoptimalt.

Som vi sett tidigare tar många med sig privata preferenser och förväntningar till jobbet. Vi får därför återkommande frågan om varför vi tar ut en fraktkostnad när andra erbjuder kostnadsfri frakt eller kraftigt subventionerad frakt. Vår ståndpunkt är att inte erbjuda fri frakt, både av miljöhänsyn och för att kunna hålla låga priser. Vi uppmanar flera att tänka efter runt frakter och dess påverkan på miljön. Här är sex anledningar varför vi tar ut en fraktkostnad av våra kunder.

1. Vi klimatkompenserar frakter i Sverige

All frakt från vårt lager är klimatkompenserad. I vår fraktavgift ingår denna kostnad, en kostnad som vi inte är beredda att kompromissa med.

2. Ingen dold kostnad

Vi bakar inte in fraktkostnaderna i varans pris. Alla förstår ju att när en vara är fraktfri så måste det säljande företaget ta ut en kostnad, denna är inbakad i varans pris. Vi vill inte jobba på det sättet utan vi lägger på självkostnadspriset för vår varuhantering i Sverige i form av en fraktavgift.

3. Färre stora ordrar är bättre för alla

Genom att inte erbjuda fraktfria leveranser och inte ha fraktkostnaden inbakad i varans pris vill vi stimulera till större inköp. Större inköp kommer därmed att premieras genom att vi valt att separera fraktkostnad och varans pris.

4. Mindre småbeställningar

Vi erbjuder ett så brett sortiment som möjligt, därmed kan vi medverka till att fler inköp kan göras från oss. Färre leverantörer för kunden, innebär färre transporter. Detta bidrar till en minskad påverkan på vår miljö.

5. Lagom förpackning

Transporter på våra vägar kan mycket väl optimeras genom smartare emballage. Att frakta luft innebär en onödig påverkan på vår miljö och ökade kostnader. Istället har vi personal som ser till att minimera packmaterial och luft i varje försändelse, allt för att kunna fylla transporterna mer effektivt.

6. Optimerade försändelser

Vi har en tredjepartslogistik som hanterar många transporter. Detta gör att leveranser som går ut från lager blir effektiva. Långtradare packas fullare och behöver inte åka till många olika adresser för upphämtning. Detta minskar i sin tur vår miljöpåverkan och genom vårt lagers strategiska placering i Sverige så minskar transporterna av varje enskild försändelse.

Som en ren bonus så ger vår tredjepartslogistik hög pålitlighet. Vårt gods förvaras på ett högsäkerhetslager väl skyddat mot inbrott och med ett avancerat brandsläckningssystem. Vi har en noggrann ankomstkontroll och få skador på vårt gods. Allt detta leder till en hög leveranssäkerhet. Att jobba med ett lager i Sverige tillför också en sista aspekt. Vår tredjepartslogistik erbjuder goda anställningsvillkor och har kollektivavtal.