Hem EVENTEvent Bevakning Ingen tvekan om målet för VMware – att definiera framtidens IT

Ingen tvekan om målet för VMware – att definiera framtidens IT

Publicerat av: Redaktionen

VMwares årliga höjdpunkt i form av konferensen VMworld sparkades i gång i går, tisdag. Självklart i digital form. Mängden nyheter som presenteras är överväldigande så till den grad att det finns risk för att tappa bort den röda tråden som håller samman lanseringarna. De kan sammanfattas som ”modern IT för företag”.

Ingen tvekan om målet för VMware – att definiera framtidens IT 2

VMwares vd Pat Gelsinger lägger stor möda på att lyfta fram företags lösningar inom bland annat systemutveckling och IT-säkerhet, förutom de traditionellt starka områdena.

VMware har under de senaste tio åren smugit upp som det självklara valet för åtminstone de större företagens IT-avdelningar. Virtuella maskiner som hanteras på VMwares plattform har kommit att ta rollen som byggblocken som IT-drift byggs med, snarare än de fysiska servrar som de körs på.

Utmaningen för VMware är nu att behålla den starka ställningen, samtidigt som man inlemmar alla tänkbara molnvarianter, containrar och andra nyare lösningar i sitt utbud. Precis det lägger VMware stor kraft på med lanseringar under konferensen VMworld.

Noterbart är också att man vill bredda bilden av sitt utbud genom att lägga tonvikt även på systemutveckling och IT-säkerhet. VMwares vd Pat Gelsinger gör det med en tjusig skiss som visas under hans inledande huvudtal på VMworld.

– Containrar är på väg att uppfylla samma uppgift som språket Java skapades för, för 25 år sedan. Att göra det möjligt att köra vilket program som helst var som helst, förklarar Pat Gelsinger.

Containrar har lyfts fram genom att plattformen vSphere har designats om för att hantera dem, närmaste bestämt med hjälp av orkestreringsverktyget Kubernetes. Som Pat Gelsinger beskriver det är vSphere det bästa valet för att använda både virtuella maskiner och containrar.

En intressant nyhet vad gäller systemutveckling är att Tanzu släpps i fyra versioner som tydligt adresserar olika användarkategorier. Tanzu är en lösning för att underlätta devops, alltså att utvecklare och driftspersonal kan jobba tillsammans på bättre sätt. Eller som det ofta blir, att utvecklare ansvarar för driften av applikationer som förflyttas sömlöst genom olika stadier av sina livscykler, från prototyp, via produktion, till avveckling.

En del av lanseringen är stöd för Tanzu på Amazons publika molnplattform. Den övergripande beskrivningen av Tanzu är att det är en lösning för att modernisera företags applikationsportföljer.

Vad gäller molnteknik är nyckelordet multimoln. Det handlar inte bara om att kunder ska kunna flytta applikationer mellan olika leverantörers publika molnplattformar, utan även om att licenshanteringen förenklas.

– Man kan köra vilken applikation som helst i vilket moln som helst. Licenser gäller oberoende av vilket moln det är, eller om man vill köra lösningar i egna datacenter, säger Pat Gelsinger.

Riktigt hett vad gäller molnteknik är en mängd nya lösningar för att bygga och hantera virtuella nätverk på molnplattformar. En hög grad av automatisering är viktig för att det ska fungera smärtfritt.

Även vad gäller hybridmoln, kombinationer av privata och publika moln, presenteras det nyheter. Project Monterey går ut på att förenkla spridning av körningar (workloads) till privata och publika moln, och även till edgeplattformar. En viktig del är att utnyttja tillgänglig hårdvara, som specialiserade processorer, på ett smart sätt. VMware har inte tillkännagivit något datum för en skarp version av Project Monterey.

Ytterligare en nyhet som rör framtida tekniska arkitekturer är ett samarbete med Nvidia, som går ut på att ta fram en ny plattform för AI-lösningar. Det ska fungera i lokala datacenter, i molnet och i edgelösningar, samt både för existerande och nya applikationer. En viktig del av det projektet är så klart att dra nytta av Nvidias specialiserade processorer för AI.

Den stora utmaningen för kunderna och för kanalen blir att navigera i detta myller av lanseringar. Vi får hoppas att VMwares personal har koll på vad som händer själva. I så fall kan IT-lösningar för företag bli ett riktigt spännande område de kommande åren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>