[KVINNOR PÅ KANALEN] Ann-Kristin Sander på IFS fick en skjuts i karriären av ett program för att öka antalet kvinnor som är chefer i IT-branschen.
Hon uppskattade särskilt kontakten med en mentor.
Den 8 mars är det dags för den internationella kvinnodagen igen. Då sätts kvinnors situationer över hela världen under lupp, även i ett land som Sverige där vi berömmer oss för att ha kommit långt.
Ett av de områden där det fortfarande finns jobb att göra med jämställdhet i Sverige är yrkeslivet. Kvinnor har svårare att göra karriär i många branscher och de halkar efter i lönestatistiken. I DN 18/2 -19, sid 18, stod det till exempel att läsa om en studie av Princetonforskaren Henrik Kleven, med kollegor, som visar att förstföderskor i Sverige tappar i snitt 27 procent av sin inkomst när de blir mammor.
Ett av initiativen för förändring är Womentor, ett ledarskapsprogram för företag i IT- och telekombranschen sedan 2006. Det drivs av IT&Telekomföretagen, som är en del av arbetsgivarorganisationen Almega. Fokus för Womentor är att öka andelen kvinnor på chefspositioner, vilket ska få en positiv inverkan på andelen kvinnor totalt i branschen.
Ann-Kristin Sander är en av de kvinnor som har genomfört Womentorprogrammet. Hon är i dag försäljningschef i Norden på IFS, en svensk, numera multinationell, leverantör av affärssystem.
̶ Jag hade redan haft flera olika roller på företaget och funderat på nästa steg i min utveckling, berättar Ann-Kristin Sander.
I samma veva dök möjligheten att delta i Womentorprogrammet upp och det bidrag till att hon tog steget. Ann-Kristin Sander genomförde Womentor 2017.
̶ Det största värdet för mig var den mentor jag fick, en kvinna som hade erfarenheter som var relevanta för mig i mitt karriärval. Det hjälpte mig verkligen.
Ann-Kristin Sander och mentorn i programmet träffades en gång i månaden under ett års tid.
̶ Min mentor hjälpte mig igenom en förändringsresa då jag gick från att vara säljare till säljchef. Hon var ett stort stöd i under beslutsprocessen och även under de första sex månaderna i min nya tjänst. Hon kunde ge mig konkreta tips och långsiktiga råd som jag har med mig i mitt dagliga arbete.
Programmet som pågår i ett år innehåller förutom en startaktivitet fyra endagarsträffar på olika teman och alltså en träff i månaden med en mentor. Mentorn utses efter en intervju med deltagaren.
Vad fick Ann-Kristin Sander lära sig?
̶ Hur viktigt det är att hitta supportrar på olika nivåer inom och utanför den egna organisationen, det fick mig att jobba med att skapa ett eget nätverk. Och jag fick förståelse för hur man ska presentera sina idéer i olika sammanhang, för personer på olika nivåer.
Hon lyfter också fram att Womentor satsar på dem som vill satsa själva, men att fokus ligger på att individen tar ansvar för sin egen utveckling.
Ann-Kristin Sander är en av flera kvinnor på IFS som har genomfört Womentor, under flera års tid. Hon tycker att företaget jobbar aktivt med att rekrytera flera kvinnor på chefspositioner.
̶ Jag upplever inte att det skiljer sig om man är manlig eller kvinnlig ledare, men jag tror att det hjälper att vi har en diversifierad ledning och en inställning att en variation på olika plan, som könsmässigt och åldersmässigt, bidrar till bättre beslut.
I reda siffror utmärker sig IFS med 46 procent kvinnor på ledande positioner under 2018, vilket var en ökning med fyra procentenheter från året innan. Det är avsevärt högre än för IT-branschen i Sverige i stort, där medeltalet är 34 procent. Uppgifterna kommer från organisationen bakom Womentor.
Utvecklingen på IFS visar att det går att förändra mönster som har stelnat under lång tid. Man förändrar genom att göra något annorlunda, helt enkelt.