Ingram Micro  ”Green IT Is”
Hem DISTRIBUTÖRIngram Micro Ingram Micro ”Green IT Is”

Ingram Micro ”Green IT Is”

Publicerat av: Redaktionen

 Vildmarkshotellet vid Kolmården var återigen platsen för ett 2-dagars event arrangerat av Ingram Micro. Årets tema var – Green IT Is! – och IT-Kanalen var där.

I en generös blandning av föreläsningar, drop-in sessions och mässmontrar i två våningsplan bjöds vi på två fullmatade dagar.

IT-Kanalen.se

Från vänster, Eva Antonelius Ingram Micro, Frida Boisen Moderator, Anna Idbrant Ingram Micro

Moderator var ingen mindre än Frida Boisen, som med sin erfarenhet och sitt gedigna intresse av digitalisering, lotsade oss igenom programmet.

Komposterbar IT – Är det möjligt?

Av HPE:s produktchef Magnus Wetterberg fick vi frågan om komposterbar IT verkligen är möjligt? En av de största ”miljöbovarna” är strömförbrukningen och där finns det många olika saker att fundera över. En lösning är att det idag byggs nya datorhallar med enbart likström. Den stora vinsten är att vi då slipper konverteringen mellan likström och växelström. Att bara använda likström sparar ca: 10 % av förbrukningen. Värme är en annan källa till oro. Genom att optimera elförbrukningen i de nya servrar, UPS:er m.m. som vi köper kan vi minska alstringen av värme och därigenom även den dyra kylningen av utrustningen. Magnus konstaterade att det runt om i världen står det 10 miljoner ”Zombie-servrar”, alltså servrar som är påslagna bara för att ”det känns bäst i fall att”. Uppmaningen blev att tänka över om verkligen all utrustning behöver vara påslagen hela tiden? och se till att öka nyttjandegraden på befintlig utrustning genom konsolidering samt byta till modern utrustning som är mer effektiv?

Dedikerad budget för digitalisering

Att digitaliseringen ger oss en uppsjö av möjligheter inom många olika områden blev vi påminda om av Susanne Erkenmark från Microsoft där hon är försäljningschef för SMB. Digitaliseringen innebär även stora omställningar för företagen och man pratar ibland om ”the 4th Industrial Revolution”. Om vi tittar på listan över Amerikas mest inkomstbringande företag – Fortune 500 – och hur den såg ut för 60 år sedan kan vi konstatera att 88 % av företagen inte finns längre. Att utveckla ett företag och nå sin första miljard i omsättning tog 20 år för dessa tidiga bolag, den ”nya typen” av företag som tex Airbnb nådde detta på endast 3 år genom nya affärsmodeller.  Detta visar bl.a. på vikten av att ha en dedikerad budget för digitalisering. Idag är det endast ca: 40 % av de svenska företagen som har det.

Jordnära lösningar

Att digitaliseringen når fler och fler områden med användbara lösningar vittnade även Karin Schreil Jonsson från Fujitsu om. Under rubriken ”Grön och hållbar digitalisering” presenterade hon något så jordnära som digitala lösningar för salladsodling, mjölkproduktion och boskapsavel. När det gäller uppfödning av mjölkkor vill man gärna att ”en ko föder en ko” m.a.o. är tjurkalvar inte lika uppskattade. Därför har man försett korna med sensorer som registrerar kons rörelseschema. Utifrån detta kan man sedan informera bonden om när en insemination ska ske för att nå den största sannolikheten för att kalven blir en ko.

Framtidens mat

Bilden av vår digitaliserade framtid kompletterades av HP:s VD i Sverige Stefan Bergdahl som tog plats på scen och under rubriken ”Befria arbetsplatsen!” gav han oss sin och HP:s vision om den framtid som väntar.  Ett område som många av oss är nyfikna på är givetvis 3D-skrivare. Stefan var rätt person att ge oss en inblick i vilka möjligheter som tekniken möjliggör. På nationell nivå ser man en trend att mycket produktion, som under många år flyttats till lågkostnadsländer, nu kan flyttas tillbaka till Sverige och utföras av 3D-skrivare. Produktionen av t.ex. skor kommer att förändras genom att man först skannar av foten och utifrån det resultatet printar ut en sko som passar foten perfekt.  Stefan kompletterade sin och HP:s framtidsvision med att förutspå att kanske så mycket som 80 % av den mat som vi äter på restauranger år 2030 kommer att vara printad i 3D-skrivare. Det var onekligen en spännande presentation som skapade många tankar.

Kanske har vi äntligen en lösning på svälten i världen!

[slideshow_deploy id=’16375′]

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>