Internet på Mars – kanske inte så långt bort som vi tror
Hem Nyheter Internet på Mars – kanske inte så långt bort som vi tror

Internet på Mars – kanske inte så långt bort som vi tror

Publicerat av: Redaktionen

Interplanetärt internet är något som företag just nu håller på och forskar kring.

EInternet på Mars - kanske inte så långt bort som vi tror 2lon Musk twittrade nyligen en hypotetisk teori om hur en fungerande internetuppkoppling skulle se ut; medan andra menar att med dagens teknik skulle internet vara alldeles för långsamt och enbart kunna skicka lite data mellan vår planet och den röda planeten.

Fascinationen för Mars växer sig allt starkare för varje år – nu är det dit vi vill resa istället för månen. Den röda planeten har inspirerat filmer, böcker och till och med online casinon har spel för med Mars-tema för storspelare som vill utforska vår grannplanet.

Tekniken gör flera stora steg mot att kunna genomföra en resa till Mars, och till och med att kolonisera planeten. Elon Musks SpaceX, Nasa, Kina och andra företag och länder planerar att vara först ut på den röda planeten, men en simpel sak som vi underskattar är behovet av internet – både på den röda planeten och en fungerande internetanslutning till jorden. Är detta möjligt? Det går, men på ett annat sätt än vad vi är vana vid på jorden.

NASA är det företag som satsar mest på DTN, Disruption Tolerant Network. Skillnaden gentemot vanligt internet är att internet ute i rymden riskerar att vara instabilt; om internetuppkoppling bryts på jorden brukar datan dumpas men med DTN skulle datan istället buffras i denna teknik och skickas så fort en stabil uppkoppling uppstår. När tekniken användes för första gången år 2012 låg hastigheten dock på 1,4 kilobit per sekund…

Nästa steg är därför att utveckla DTN för att möta det ökade behovet av datakommunikation mellan vår planet och Mars. Rent konkret handlar det om att införa laserteknik som skulle innebära större pålitlighet av dataöverföring än via radiovågor som skickas just nu och dessutom kan mer data skickas via laservågor. För samma data som skulle ta nio år mellan Mars och vår planet skulle det med laser bara ta nio veckor. Detta betyder inte att man kan livechatta eller ha facetime mellan planeter ännu, men NASA:s långsiktiga planer är att koppla internet samman med solsystemets olika planeter via satelliter. Om DTN kommer att vara öppet för allmänheten såsom internet på jorden återstår dock att se framöver.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>