Internet of Things och molnteknologi skapar nästa generations smarta maskiner för industrin
Hem NyheterInternet Of Things Internet of Things och molnteknologi skapar nästa generations smarta maskiner för industrin

Internet of Things och molnteknologi skapar nästa generations smarta maskiner för industrin

Publicerat av: Redaktionen

I ett projekt kallat IOTSP – Industrial Internet of Things Services and People – samarbetar C.A.G Mälardalen med Mälarenergi, ABB och forskningsinstitutet RISE SICS Västerås för att utveckla framtidens smarta enheter och maskiner.

Målet är att ta fram ett antal demonstratorer för att visa på de stora möjligheter som kan skapas för svensk industri.Internet of Things och molnteknologi skapar nästa generations smarta maskiner för industrin 2

Projektet startade i början på 2016 och kommer att pågå under tre år där arbetet är uppdelat i sprintar på vardera sex månader. Man arbetar agilt och efter varje sprint utvärderas de olika teman som binder samman teknologierna i projektet. Exempel på dessa är integration, användarvänlighet och service.

I den första sprinten samlades stora mängder data in för att analysera beteendet hos Mälarenergis värmekraftnät i Västerås, i syfte att optimera driften i det lokala kraftverket. I snart avslutade sprint 2, där C.A.G Mälardalen varit involverad, har informationen som erhållits från de olika mätpunkterna överförts till molnet och där integrerats med ABB:s automationssystem 800xA

”Vi har arbetat med C.A.G eftersom de har expertis och erfarenhet inom både 800xA och molnbaserad mjukvara. De har hjälpt oss att koppla in informationen vi får från de olika givarna, via Microsofts IoT-hub, med vårt automationssystem” säger Mikael Rudin, global product manager på ABB.

Resultatet är en molnbaserad applikation för analys och visualisering i realtid av värmenätets egenskaper. Användarna kan sedan få tillgång till denna ”live-data” via stationära eller mobila enheter.

Syftet med projektet är att skapa grunden för nästa generations intelligenta, samverkande enheter och maskiner som bygger på IoT, moln och 5G-teknik. Utöver denna infrastruktur ska det skapas tjänster och nya affärsmodeller med människans och industrins behov i centrum.

”Molnteknologi har funnits länge men industriella tillämpningar av IoT-system i den här skalan är något helt nytt. I grund och botten är det samma teknologi som du till exempel använder för online-shopping, men molnet är likt en stor verktygslåda som kan byggas om för olika ändamål och varje nytt användningsområde har sina helt egna krav på tillgänglighet och tillförlitlighet”, säger Kristian Sandström, projektledare på SICS.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>