Invigning av Djurgårdsstrand – gammal gata med helt nytt namn
Hem NyheterEfter Jobbet Invigning av Djurgårdsstrand – gammal gata med helt nytt namn

Invigning av Djurgårdsstrand – gammal gata med helt nytt namn

Publicerat av: Redaktionen

Visste du att en av de mest populära strandpromenaderna i Stockholm inte har ett namn?

Invigning av Djurgårdsstrand – gammal gata med helt nytt namn

En av Stockholms vackraste strandpromenader får efter 106 år sitt namn. Välkommen till Djurgårdsstrand.

Visst fanns det ett namn redan 1915, men det föll i glömska.

Nu, 106 år senare, är det dags att återinviga sträckan mellan Vasamuseet och marinmuseet Vrak på Djurgården. Välkommen till vår nya adress Djurgårdsstrand.

Den soliga strandpromenaden med Stockholms vackraste gästhamn, med många uppskattade attraktioner som Vasamuseet och Vasamuseets restaurangen, Museipiren, Dyktankhuset, Spritmuseum, Wasa Retro, The Viking Museum, Restaurang Glöd, Parkteatern, Wasahamnen och nya marinmuseet Vrak – Museum of Wrecks får nu äntligen sin rätta gatuadress.

Ett bortglömt namn som nu bevaras

Namnet Djurgårdsstrand är ingenting nytt. Efter Stockholmsutställningen 1897 revs den stora maskinhallen vid vattnet vid Alkärret och där planerades bostäder. Namnet för platsen blev år 1915 bestämt till Djurgårdsstrand. Men det byggdes aldrig några bostäder och namnet glömdes bort. Istället blev det med tiden en plats för sevärdheter, museer, restauranger och grönska. En oas för stockholmare och besökare.

– Namnärenden är ofta speciella men att vi hittar glömda namn hör inte till vanligheterna. Därför känns det extra kul att få återuppliva namnet Djurgårdsstrand och samtidigt lite symboliskt få öppna upp denna fantastiska strandpromenad efter den dystra pandemin. Dessutom blir det ju mycket lättare att hitta till alla attraktioner längs detta stråk, säger Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som bland annat ansvarar för Stockholms gatunamn.

– Det ska vara lätt att ta sig till Djurgården. En plan är att förkorta gångvägen hit med en ny gångbro från Strandvägen till Junibacken. Då skulle fler välja strandpromenaden och Djurgårdsbron skulle avlastas. Under denna planering upptäckte vi att stranden saknade namn, samtidigt som ett gammalt namn låg oanvänt strax intill: Djurgårdsstrand. Att ta historien med sig in i framtiden känns alltid rätt på Djurgården, säger Magnus Andersson, slottsfogde Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Efter hundra år är det äntligen dags för gatuskylten att komma upp och platsen får sitt rätta namn. Alla aktörer längs med strandpromenaden får en ny egen gatuadress.

– Djurgården har en stolt historia av att ständigt vara i utveckling. Hit har besökare från hela världen kommit i 400 år för att uppleva kultur, natur och det bästa med Stockholm. Nu får vi äntligen sätta upp gatuskyltarna officiellt och ett av Stockholms vackraste promenadstråk får egen adress efter 106 år, säger Camilla Zedendahl, vd Kungliga Djurgårdens intressenter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>