IoT kräver energieffektivitet i alla led
Hem NYHETERINTERNET OF THINGS IoT kräver energieffektivitet i alla led

IoT kräver energieffektivitet i alla led

Publicerat av: Redaktionen

[KANALRÖST] Marknaden för Internet of Things, IoT, är glödhet och nu har både molnleverantörer och mobiloperatörer gått in på marknaden.

IoT kräver energieffektivitet i alla ledDet handlar om små datamängder från små prylar och utvecklingen förutsätter energieffektivitet och nya sätt att alstra energi.

IoT påminner på många sätt om när internet slog igenom för 25 år sedan. Skillnaden är att nu är det verkligheten i form av materiell infrastruktur som kopplas upp. Än så länge är vi bara i början av utvecklingen och några uppskattningar av det aktuella läget kan vara på sin plats.

Det amerikanska analysbolaget IHS uppskattar att 20 miljarder prylar är uppkopplade i år. Konsultbolaget Bain uppskattar att den totala marknaden för IoT förra året var värd 235 miljarder dollar. År 2021 är den värd 520 miljarder dollar. Stora siffror och en hälsosam tillväxt. Några officiella uppskattningar av den svenska marknaden finns inte.

ENERGIEFFEKTIVET I ALLA LED

De industriella tillämpningarna är dominerande och tidigt insågs nödvändigheten av energieffektivitet. I alla led. När en tillämpning kanske har upp emot tusen sensorer, så blir det kostbart med manuella utbyten av batterier. Idag är kravet på att ett batteri måste hålla i minst tio år ett absolut krav.

Jakten på energisnålhet pågår därför på alla nivåer, från processorer till nätverken. Det senaste är att helt enkelt försöka eliminera behovet av batterier genom att till exempel utvinna energi från vibrationer, när det är en möjlighet. Eller att transfomera LED-ljus till energi.

Redan idag finns exempel på enorma besparingar med hjälp av IoT-lösningar. Ett sådant är företaget IoT Sweden som utvecklat ett IoT-nätverk för att mäta vattennivån i kraftverksdammar. Tidigare skedde det genom ett gsm-nät och kostnaden var 1,4 miljoner kronor om året. Idag med IoT-lösningen är kostnaden 2 000 kronor om året.

För att IoT-utvecklingen skulle komma igång krävdes alltså nätverksteknik, som klarade låg energi. Det gjorde att det franska företaget Sigfox, som utvecklat en egen nätverksteknik, etablerades. Parallellt finns också leverantörer som använder den öppna standarden LoRa. Mobiloperatörernas svar är lågenergiteknik NB IoT. I Sverige har både Telia och 3 nyligen lanserat nationellt täckande nät.

Serieentreprenören Magnus Melander har deltagit i IoT-utvecklingen från början och han delar upp användningen i tre steg, som är den samma som när Internet började användas för 25 år sedan.

– Det börjar med uppkopplingen, som följs av operativa nyttor, det vill säga att man gör saker som man gjort men på ett mycket effektivare sätt. Där är vi idag. Det verkligt intressanta är när vi får strategiska nyttor. När företag och industrier förändras i grunden, men där är IoT-utvecklingen inte än, säger Magnus Melander.

FORTFARANDE I BÖRJAN

Även om vi fortfarande är i början av IoT-utvecklingen, så kommer förändringarna att gå mycket snabbare. Det beror helt enkelt på att Internet finns som en infrastruktur nu.

– Det vi ska var medvetna om är att IoT innebär små datamängder. Även om det blir många sensorer, så innebär det inte mer data. Fotavtrycket för olika IoT-tillämpningar blir i det här avseendet mycket litet.

Nu pågår en kostnadsjakt på alla nivåer. Devicerna blir allt billigare och utvecklingen har öppnat för en helt ny marknad för hårdvaruutvecklare, parallellt med att etablerade processorutvecklare som Intel också gått in på IoT-marknaden.

Hårdvaran blir alltså allt billigare, men problemet är strömförsörjningen. Lösningen är att maximera strömsnålhet i alla steg, det vill säga minnen, processorer och nätverk.

– Processorer är bara en del av hårdvaran, som är nödvändig.

Han ser också att frågorna om säkerhet och den personliga integriteten blir allt viktigare.

– Integritet och dataskydd blir stora frågor.

När det gäller branscher lyfter han till exempel fram biltillverkning, energi och logistik som viktiga för IoT-tillämpningar.

– Utvecklingen av våra städer blir ett stort område, men störst av allt tror jag vård och omsorg blir, även om det är en marknad som är svår att ta sig in på, säger Magnus Melander.

Eric Michelsén är vd för konsultföretaget Vinnter, som är specialister på IoT, och möter dagligen kunder inom industrin.

– Vi befinner oss i början av andra varvet. Uppkopplingen är klar och hajpen är förbi för många, säger Eric Michelsén.

SÄKERHETSFRÅGAN KRÄVER SIN LÖSNING

Nu är det inte ovanligt att han träffar kunder som har svårt att få ihop affären för sin IoT-tillämpning.

– Säkerhetsfrågan har blivit en realitet och ofta är lösningen nya sätt att använda etablerade säkerhetslösningar.

Han har också noterat att de etablerade mobiloperatörerna tydligare gått in på marknaden med egna plattformar. Men i dagsläget är det svårt att säga vad det betyder.

Ett ganska typiskt uppdrag är att försöka tjänstefiera redan existerande industriella produkter.

– Energifrågan är ständigt aktuell och frågan är hur ett batteri kan ersättas. Vad finns det för nya sätt att producera energi som är tillräckligt billiga, men jag är övertygad om att det kan gå fort att hitta billiga komplement till batterier, säger Eric Michelsén.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00