IP Expo Nordic drar igång nu på tisdag och onsdag

Fritt inträde till stor IT-konferens med lång talarlista!

Den som är van att betala för att gå på utställning och konferens får nypa sig i armen. Nu kommer ett nytt IT-event till Stockholm som är helt kostnadsfritt. Besökaren behöver bara registrera sig på webbsidan så väntar en ”badge” färdig och utskriven när man kommer till Waterfront Congress Centre på tisdag och onsdag. Inte illa för att höra ganska många intressanta IT-personer hålla föredrag – eller besöka montrar från ett stort antal IT-företag.yz9asigl

Populära i London

Eventet heter IP Expo Nordic och arrangören är brittiska Imago Techmedia. Vi fick tag i Andy Steed som är Content and Partnership Manager hos arrangören. Han berättade att det är första gången som de håller eventet i Stockholm men att det hållits inte mindre än elva gånger i London. Eventet har blivit så framgångsrikt i London att man försöker ta det till andra städer som Stockholm.

Eventet hålls alltså den 27e och 28e september och webbadressen för registreringen är www.ipexponordic.com. Tanken är att man ska kunna lära sig mycket på samma plats om många olika IT-områden. Det ska handla om Cloud, Cyber Security, Networks & Infrastructure, Data Analytics, DevOps och Open Source. Förberedelsearbetet har pågått i 10 till 11 månader.

Om AI och robotar

En av talarna är artisten Alexander Bard som väl knappast behöver någon närmare presentation för en svensk publik. Han ska prata under eftermiddagen på tisdagen. Han talar om hur han tror att framtiden kommer att bli. Titeln på talet är ”Life in the world of total interaction.” Andy berättar att det blir ett helt nytt tal som besökarna inte hört tidigare.

Alexander Bard deltar också direkt efter sitt tal i en panel. Panelen ska ta upp ämnet artificiell intelligens. Där medverkar också en representant för IBM. IBM är intressanta eftersom de utvecklar Watson som förmodligen är den mest avancerade lösningen som finns inom artificiell intelligens.

Dessutom medverkar Furhat Robotics, ett svenskt företag. De kommer att ha en robot med sig och visa upp.

Hög företrädare för Microsoft

Andy tycker också att man ska höra på James Statens föredrag. Han är högt uppsatt på Microsoft och kommer direkt till eventet från Microsofts högkvarter i Seattle. Staten kommer att tala om hur Microsoft ser på framtiden vad gäller molntjänster. Andy säger att det dessutom antagligen är ovanligt att Staten kommer till Stockholm och de nordiska länderna så det finns all anledning att passa på.

En tredje talare som Andy rekommenderar är Ann Hellenius, CIO på Stockholms Stad. Hon håller i förändringsarbetet för att göra Stockholm till en smart stad. Hon ligger bakom visionerna och hon talar klockan 11 på onsdagen.

Andy säger att det finns två huvudteman på konferensen. Digitala förändringar och säkerhet i cyberrymden. Allt fler företag digitaliserar. Ofta vill man automatisera allt fler verksamheter. Allt som datanätverken kan hjälpa till att förbättra är av intresse.

Men i takt med digitaliseringen så blir säkerheten också en större utmaning. Under eventet kommer det att finns många möjligheter att diskutera säkerhet och lära sig mer, säger Andy.

Två mediapersonligheter inom datasäkerhet är Mikko Hypponen och Rick Ferguson. Många känner till dessa båda. Mikko från F-Secure talar klockan 11.40 på tisdag. Rick från Trend Micro talar klockan 11 samma dag.

Registrera dig gratis

Andy vill också inför eventet bekräfta att det är kostnadsfritt. Man ska registrera sig en dag innan och det är fritt fram att komma båda dagarna. Han tror inte att det blir något problem att kunna gå på de föreläsningar man vill för det finns gott om plats.

Bland utställarna är internationella företag som inte har något kontor i de nordiska länderna. Hit kan man komma för att möta företrädare och se deras innovationer. I övrigt är eventet en god möjlighet att möta människor som arbetar med samma saker som man själv. Det blir också en liten Oktoberfest på tisdagen med öl och tilltugg.

Vad har folk sagt om eventet i London?

-Besökarna tycker att det är bra att de slipper betala. De är vana vid att sådana här event kan vara ganska dyra. Dessutom är det positivt att vi tar upp så många olika frågor inom IT. Man kan få allt på samma plats. IT-chefer är ju ofta upptagna och då fungerar det bra för många av dem att de kan komma till ett event som har med flera olika saker. Många har sagt i Storbritannien att om de bara kan gå på ett event så väljer de IP Expo.

Det blir intressant att se vad de svenska besökarna tycker om den svenska versionen. På tisdag morgon börjar det alltså.

 

 

Post Comment