Ipnett knyter ihop nordiska universitet i molnet

Ipnetts molnchef Fredric Wallsten.
Ipnetts molnchef Fredric Wallsten.

Ipnett har fått äran att sätta upp en tjänst som gör att nordiska universitet kan samarbeta enklare och dela information över gränserna. Öppna standarder och hög säkerhet gav dem affären.

– Tjänsten kommer att förändra sättet universiteten delar och lagrar information på i framtiden. Den gör det möjligt för universiteten att samarbeta över landsgränserna, samtidigt som deras data lagras och hanteras lokalt, säger Lars Glarborg, Managing Director på Ipnett.

IPnett har tecknat avtalet med Nordunet (Nordic Infrastructure for Research & Education), ett samarbete mellan de nordiska ländernas olika infrastrukturnätverk för forskning och utbildning.

Följer nationella riktlinjer

I ett pressmeddelande beskriver man hur tjänsten innebär att ”universiteten snabbt kan starta egna nätverk för olika projekt där de kan dela och lagra information medan projektet pågår. När ett projekt avslutas kan universiteten enkelt säga upp tjänsten. Virtuella maskiner, lagring, backup och arkivering hanteras lokalt i varje land vilket säkrar att universiteten följer nationella riktlinjer för integritet och datalagring.”

– Vi inför en ny modell där vi ger forskare, personal och studenter tillgång till virtuell prestanda efter behov. I dag kostar det universiteten mycket tid och pengar när de ska köpa fysisk utrustning och serverkapacitet. Med den här lösningen får de enkelt tillgång till motsvarande tjänster i molnet. De kan beställa och avsluta kapacitet och virtuella maskiner efter behov. På så sätt spar de på miljön samtidigt som de ökar säkerheten. säger Ipnetts molnchef Fredric Wallsten.

Hög säkerhet och stor flexibilitet var två viktiga krav för Nordunet, säger Jörgen Quist, Chief Networking Operating Officer hos organisationen. Han uppskattar också att lösningen som Ipnett presenterade utnyttjar öppna standarder i så hög grad.

Tjänsten bygger på utrustning från ett brett spektrum av leverantörer, som Juniper Networks, EMC, IBM, Redhat och Supermicro och även från OpenStack Community.

Post Comment