ISDN-stoppet och säkerhet driver Migrax 2014

Medan somliga målar upp bilder av molnsatsningar och tjänstecentrerade strategier gör andra … ingenting. Och fortsätter tjäna pengar. Distributören Migrax är en av dem. Vd Lasse Larsson ser ännu ingen anledning att ändra sitt fokus på produkter.

Lasse Larsson, Migrax
Lasse Larsson, grundare, ägare av Migrax, tillika vd för bolaget.

– Vi kan inte hålla på med tjänster, då skulle vi konkurrera med våra återförsäljare. Och det tänker vi aldrig göra, säger han.

Lönsamheten, som ju är själva anledningen till att strömmarna går åt tjänstehållet i kanalen, är inget problem för distributören, hävdar Lasse som är grundare, ägare och vd. En titt på den senaste tillgängliga årsrapporten ger vid handen en marginal på 2,1 procent. Inte särskilt mycket, men för all del rejält mycket mer än Ingram Micros 0,2 procent för den svenska verksamheten.

Nischad på nischleverantörer

Migrax är förvisso en nischdistributör, med fokus på ip-telefoni och nätverkssäkerhet. Men de är ju knappast ensamma om den nischen. Och med fem anställda kan de rimligen knappast heller bidra med så enormt mycket mer mervärde i form av teknisk support än vad kollegorna i branschen gör.

Nischen beskrivs ur ett lönsamhetsperspektiv kanske bättre genom vilken typ av leverantörer de väljer. De har åtta, varav amerikanska Grandstream och Patton Electronics, och taiwanesiska Draytek är de tre största. De representerar följaktligen också Migrax:s utbud tämligen väl. Det rör sig om ip-telefoniprodukter och nätverksrelaterad utrustning.

Målgruppen för produkterna inom telefoni är främst mindre och medelstora företag, en målgrupp som delas av leverantörer av molnbaserad telefoni, Men Lasse ser inget problem eller någon utmaning i det. Han konstaterar att distributören växer. Det rör sig om drygt tio procent om året räknat på omsättning.

Säljer växlar för 3 500 kr

Och företag efterfrågar produkter som den han har framför sig på bordet, en liten apparat som han förklarar är en ip-telefoniväxel för upp till 30 samtidiga samtal. Den är enkel och har ett pris som ingen tjänsteleverantör av telefoni kan matcha – apparaten kostar bara 3 500 kronor mot slutkund. Och, hävdar han, fullt tillräcklig funktionalitet.

Den lanserades i september och idag har tolv slutkunder installerat den, såvitt han vet. All försäljning går ju via återförsäljare.

– I fredags fick vi en order på en större modell av den här, som klarar 60 samtida samtal. Det var en återförsäljare som hade gjort en affär med ett callcenter som såg att den här produkten uppfyllde deras behov, berättar Lasse och medger att de själva var lätt förvånade.

Han tar fram flera produkter som jag aldrig sett och knappt hört talas om. Headset från Vxi, routrar från Draytek och en så kallad ISDN-konverterare från Patton Electronics.

ISDN är för övrigt ett område han tror kommer att driva en hel del affärer i år, eftersom Telia stänger av ISDN vid årsskiftet. Det skapar en fin marknad för produkter som just ISDN-konverterare – som gör att kunden kan fortsätta använda sin ISDN-anpassade växel på ett IP-nät, och för övrigt hela spannet av IP-telefonilösningar.

– För många är ju en konverterare det mest attraktiva valet för att klara stängningen av ISDN. Andra kommer kanske att passa på och byta ut hela sin telefonilösning, säger Lasse.

Post Comment