Hem Nyheter IT-chefer tror på Edge – men ser också hinder

IT-chefer tror på Edge – men ser också hinder

Publicerat av: Redaktionen

Verksamheters möjlighet att skapa affärsvärde av data beror i allt högre grad på deras förmåga att samla in, bearbeta, lagra och analysera data vid kanten av nätverket snarare än i molnet, visar en forskningsrapport från Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise.

IT-chefer tror på Edge – men ser också hinder 2

IT-chefer tror på Edge – men ser också hinder

Enligt en global undersökning där 2 400 beslutsfattare på IT-avdelningar deltog använder 72 % redan aktivt edge-teknik för att utveckla sin verksamhet och ytterligare 16 % planerar att göra det nästa år.


I takt med att nätverken blir alltmer överbelastade med stora mängder data som genereras av användare och IoT-enheter, inser IT-chefer att analys av realtidsdata närmare nätverkets kant ger mer effektivitet och kunskap, vilket leder till förbättrade affärsresultat.

Det finns nu en ökad insikt om att det finns ett akut behov av implementering av integrerade system som hanterar edge-data – så svarar mer än 8 av 10 (82 %) av de som deltog i undersökningen.

”Denna undersökning tyder på att de IT-ansvariga redan har omfamnat edge computing eller förbereder sig för att göra det”, säger Partha Narasimhan, CTO och HPE Senior Fellow på Aruba. ”Att utveckla en edge-strategi har blivit en nödvändighet eftersom antalet anslutna enheter ökar, vilket gör det opraktiskt att överföra stora mängder data till molnet.”

Ovanstående resultat har publicerats i Arubas rapport At the Edge of Change: Navigating the New Data Era, som analyserar vilka konsekvenser den nu påbörjade konverteringen från moln till edge computing har fått, samt hur IT-avdelningar agerat på den här trenden och vilka möjligheter och problem den medför.

De som besvarade undersökningen uppgav en mängd fördelar med att samla in och analysera data vid kanten av nätverket, allt från effektivitetsvinster i produktionen till möjligheten att skapa nya produkter, tjänster och inkomstflöden. Drygt hälften av deltagarna framhöll ”förbättrad operativ effektivitet och kostnader” som en av de största fördelarna, och knappt hälften angav ”ökad effektivitet hos medarbetarna”.

Edge-teknologier blir dessutom allt viktigare då IT-avdelningar kämpar med att ta hand om den växande mängden data som genereras i deras nätverk. Av de tillfrågade uppgav 33 % att ”det finns för mycket data för våra system att hantera”, och 28 % ”vi kan inte behandla uppgifterna tillräckligt snabbt för att vidta åtgärder.”

Trots deltagarnas växande intresse för edge computing visar studien också att de känner oro för ett antal områden. De största hindren uppges vara bristande kompetens och erfarenhet, samt rädslan för att övergången ska leda till bristande säkerhet och göra dem mer sårbara. Å andra sidan ansåg 47 % att en av de största styrkorna med edge var förbättrad säkerhet.
Slutsatsen blir att eftersom företag fortsätter att öka sitt beroende av data är det viktigt att den analyseras och bearbetas vid källan på ett tillförlitligt och säkert sätt. Traditionell nätverksarkitektur är byggd för att stödja molnet och mobilitet, och måste nu anpassas till dessa nya krav.

”Att utnyttja de insikter som kan fås vid nätverkets kant är en möjlighet för företag att tillgängliggöra sina data så att de blir en affärstillgång”, avslutar Partha Narasimhan. ”Verksamheter som kan bearbeta, lagra och analysera data vid nätverkets kant kommer kunna använda informationen till att optimera sin befintliga affärsmodell. Med tiden kommer de dessutom kunna utveckla innovativa produkter, tjänster och upplevelser som även kommer förändra deras erbjudanden till kunder och anställda.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>