Volvo Cars och Uber utvecklar självkörande bilar tillsammans

Volvo Cars och Uber, världsledande företag inom samåkning, startar ett samarbete för att utveckla nästa generation av självkörande bilar.

De två företagen har tecknat ett avtal för att starta ett projekt som kommer att utveckla nya ”basbilar”. Dessa ska sedan kunna utrustas med den senaste tekniken inom autonom körning som inkluderar ända upp till helt självkörande bilar. Basbilarna kommer att tillverkas av Volvo Cars och köps därefter av Uber från Volvo. Volvo Cars och Uber bidrar tillsammans med 300 miljoner dollar till projektet.Volvo Cars och Uber utvecklar självkörande bilar tillsammans 1

Både Uber och Volvo kommer att använda samma basbil för respektive företags nästa utvecklingssteg gällande sin strategi för självkörande bilar. Detta inkluderar att Uber adderar sitt egenutvecklade autonoma system för Volvos basbil. Volvo kommer att använda samma basbil för företagets nästa steg i sin strategi för autonoma bilar, som kommer att inkludera full autonom körning.

Volvo-Uber projektet markerar ett betydande steg inom bilindustrin där en biltillverkare går tillsammans med ett nytt Silicon Valley-baserat företag med koppling till bilindustrin. Detta visar vägen för hur den globala bilindsutrin utvecklas i takt med att nya teknologier växer fram. Samarbetet markerar början på vad båda företagen bedömer vara ett långsiktigt industriellt partnerskap.

Håkan Samuelsson, VD på Volvo Cars, säger:

– Volvo är en av de mest progressiva och moderna biltillverkaren i världen. Vi är världsledande när det gäller utvecklingen av aktiv bilsäkerhet och på utvecklingen av tekniken för självkörande bilar och har en oöverträffad trovärdighet när det handlar om säkerhet. Vi är stolta över att Uber valde oss som samarbetspartner. De är ett av världens ledande teknikföretag. Samarbetet placerar Volvo mitt i den pågående teknikrevolutionen för bilindustrin.

Den nya basbilen kommer att utvecklas på Volvo Cars SPA-plattform. SPA, Scalable Platform Architecture, är en av de mest avancerade bilplattformarna i världen och på den byggs i dag framgångssagan Volvo XC90 samt nya Volvo S90 och V90.

SPA utvecklades som en del av Volvo Cars 11 miljarder dollar industriella utvecklingsprogram, som startade 2010, och förbereddes redan från början för den senaste självkörande biltekniken likväl som för nästa generation av elektrifiering och utveckling inom konnektivitet. Det var dessa egenskaper som gjorde att Uber valde Volvo.

Utvecklingsarbetet kommer att ledas i nära samarbete av Volvo Cars och Ubers ingenjörer. Projektet kommer att tillföra ytterligare skalbarhet för SPA-plattformen och inkluderar all viktig säkerhet och nya tekniker som krävs för att kunna erbjuda självkörande bilar på vägarna.

Travis Kalanick, Ubers VD säger:

– Över en miljon människor dör i bilolyckor varje dag. Dessa tragiska omständigheter kan självkörande bilteknologi hjälpa till att lösa, men vi kan inte göra det själva. Det är därför som vårt partnerskap med en fantastisk tillverkare som Volvo är så viktigt. Volvo är ledande på bilutveckling och bäst-i-klassen när det gäller säkerhet. Genom att kombinera Ubers kompetens med Volvos kommer vi att nå framtiden snabbare, tillsammans.

Post Comment