IT-Kanalen var inbjuden till Epsons kvällsevent – Innovation

Epson kvällsevent”Innovation”

IT-Kanalen var inbjuden till Epsons kvällsevent – Innovation – som hölls i Absoluts Showroom Atelier i Stockholm. För att det inte skulle råda någon tvekan om vilka representanter som Epson hade på plats var de under första halvan av kvällen iförda röda Manchester United tröjor med efternamnet på ryggen. De är en stolt sponsor av det engelska fotbollslaget.IT-Kanalen.se

Epson är ett av världens mest innovativa företag och har varit med på Reuters Topp 100-lista de senaste 5 åren Det var därför naturligt att eventet var döpt till – Innovation. Ett ambitiöst och genomtänkt arrangemang där besökarna gavs en inblick i vad Epson har på gång samt vad de ser i sin backspegel. Låt oss börja där.

I backspegeln

Kvällen inleddes med en välkomsthälsning och programpresentation av bl.a. Sofia Björnerfors som var en av hjärnorna bakom kvällen. Vi fick veta att vi nu befann oss i en fiktiv lägenhet med flera olika rum och i de olika rummen skulle vi få ta del av vad som är på gång i Epsons produktkatalog. Men först tittade vi i backspegeln och kunde då konstatera att Epson har bidragit till några milstolpar i den tekniska utvecklingen.  Den första klockan för blinda lanserade Epson redan 1966. Världens första bärbara dator – Epson HX20 – lanserades i juli 1982.

Hösten 1996 ”drabbades” vi av leksaksfenomenet Tamagotchi och Epson hade ett finger med i spelet när det gällde processorn. Vi var nog många som med ett litet leende mindes tillbaka på en tid då vi som föräldrar fick i uppdrag att ”passa” våra barns Tamagotchis på dagen eftersom det inte var populärt att skolbarnen hade med dem till skolan. Det var en tid då det med hjälp av några knapptryckningar kunde bytas blöjor mitt under ett pågående styrelsemöte. Allt för att undvika ljudeffekter från den lilla leksaken under mötet samt från de egna barnen efter arbetsdagen.

Den första färgskrivaren lanserade Epson i oktober 1984 och modellbeteckningen var SQ-2000. Därmed var historiebeskrivning klar och vi flyttade blicken till nutid och framtid. Detta skedde genom att vi bjöds på en rundvandring i de 7 olika rummen för att ta del av olika presentationer och demonstrationer.

Nytt bläckkoncept

Mycket har givetvis hänt sedan SQ-2000 såg dagens ljus och enligt Epson är nu åter en stor innovation på plats och kan delas in i två produktgrupper. EcoTank, som i första hand vänder sig till hushållen och RIPS (Replaceable Ink Pack System) som är framtagen för företag och stora organisationer. Utifrån ett hållbarhetsperspektiv, inom såväl ekologi som ekonomi, har konceptet tagits fram. I korthet innebär det att skrivaren laddas med betydligt större bläckenheter, med de fyra grundfärgerna, än vad som är fallet idag. För EcoTank är det tankar som man fyller på från plastflaskor och i RIPS fall är det påsformade bläckbehållare som används. Men vari består hållbarheten? Jo, kombinationen av större bläckbehållare, individuellt utbytbara, lägre enhetspris och betydligt enklare returhantering än dagens bläckpatroner gör sammanlagt konceptet till ett miljövänligare koncept. Tittar vi på den ekonomiska aspekten är det faktiskt mest intressant att fokusera på de kostnader som uteblir. Epson menar att jämfört med laserskrivare riskerar man inte, med EcoTank respektive RIPS, att tonerkasseter i lager plötsligt blir oanvändbara om man byter skrivare. Kostnader för underhåll och returhantering uteblir i det närmaste. Dessutom säger Epson att det är ett mycket användarvänligt koncept. Det grundar man på att när skrivaren är laddad har man upp till 75 000 utskrifter framför sig innan man behöver göra något med skrivaren. Att fylla på en EcoTank-skrivare kostar 100 kronor per flaska m.a.o. totalt 400 kronor. Sammantaget kan man säga att trots den högre initialkostnaden blir kostnaden för utskrifter mycket lägre i längden.

Apropå miljö informerade Epson att deras miljövision är att de ska eliminera skadliga gasutsläpp (exkl. koldioxid) i sina produkter.

Paper Lab

I ett av rummen fick vi en presentation av Paper Lab som är en smart lösning på några vanliga problem på våra arbetsplatser: Hur hanterar vi pappersåtervinningen? Hur hanterar vi dokumentförstöringen? Hur hanterar vi inköp av printerpapper? Paper Lab kan vara svaret på alla dessa frågor! Vid presentationen av Paper Lab, som ännu inte finns på marknaden, fick vi veta att grundprincipen är lika enkel som genialisk. I ena änden av den 2,8 meter långa enheten finns pappersåtervinningen och där stoppar man in papper som annars skulle makuleras eller returneras. I den andra änden av Paper Lab kommer det ut färdigt printerpapper. Mer exakt vad som händer i reningsprocessen får vi nog veta i samband med den kommande lanseringen.

Projektorer

Eftersom det var Epson som stod för eventet var det självklart att det också blev några ord sagda om projektorer. Vi fick bl.a. veta att var 3:e projektor som säljs idag är tillverkad av dem. En liten detalj i den framgången är att de testkör varje enskild(!) projektor i två timmar innan de skickas till kund.

Hur ser det ut i framtiden?

Trots den långa historien av innovationer som Epson kan uppvisa stannar det inte här och nu. För att säkerställa en ljus framtid satsar Epson inte mindre än 10 miljoner per dag(!) i forskning och utveckling. Detta har lett till att Epson har fått 4000 patent per år, m.a.o. 11 patent om dagen.

Framtiden ligger framför oss!